Să ne bucurăm, aşadar, cât încă suntem tineri!…

…Sau „Gaudeamus igitur, juvenes dum sumus:”…

Ziua de 12 iunie 2012 a fost a unei sărbători de neuitat pentru promoţia (cu numărul 112 !!) de absolvenţi ai Facultăţii de Geografie din Universitatea din Bucureşti.

La ora 10.00, în Aula Magna a Facultăţii de Drept, neîncăpătoare cum nu am mai văzut-o vreodată, aşteptam cu nerăbdare festivitatea de absolvire, imaginându-ne cam câte emoţii au studenţii-absolvenţi, dacă noi, profesorii, ca simplii spectatori sau participanţi în măsură mică la eveniment, abia ne stăpâneam tremurul vocii iar unii chiar îşi ascundeau câte o lacrima sub perdeaua pleoapei…

Festivitatea a fost deschisă de discursul emoţionant al Decanului Facultăţii de Geografie, dna conf. univ. dr. Laura Comănescu, care i-a felicitat pe proaspeţii absolvenţi şi i-a îndemnat să privească viitorul cu multă încredere. Apoi, am fost onoraţi să o avem printre noi şi s-o ascultăm, la debutul acestui eveniment important, pe doamna prof. univ. dr. Magdalena Iordache-Platis, Prorector al Universităţii din Bucureşti, care a adresat câteva cuvinte de suflet sutelor de studenţi prezenţi în Aula Magna, alături de dragii lor însoţitori (părinţi, alte rude, prieteni etc), amintindu-ne că aparţinem, prin activitatea depusă şi prin anii de viaţă trăiţi aici, celei mai bune universităţi din ţară!

…Şi a început înmânarea diplomelor de absolvire, pe specializări, studenţii purtând cu mândrie ţinuta de absolvent – tocă şi robă – personalizată printr-o anumită culoare a eşarfei, bentiţei şi ciucurelui de la tocă, în funcţie de specializare. Eu cred că în asemenea momente, Aula Magna este cea mai frumoasă, „împodobită” fiind cu aceste ţinute, dar şi cu sublime emoţii!…Înmânarea diplomelor s-a făcut de diferiţi profesori şi sper să nu se supere dragii mei colegi dacă doar îi voi enumera şi voi menţiona că fiecare dintre ei a adresat cuvinte minunate studenţilor-absolvenţi, cuvinte pline de iubire şi admiraţie! Aşadar, în aulă sau la pupitrul unde s-a desfăşurat înmânarea diplomelor, au fost prezenţi conf. univ. dr. Laura Comănescu, decan al Facultăţii de Geografie, prodecanii prof. univ. dr. Cristian Tălângă, lector univ. dr. Mioara Clius şi lector univ. dr. Octavian Cocoş, directorii de departamente prof. univ. dr. Nicoleta Ionac şi conf. univ. dr. Cristian Ioja şi colegii prof. univ. dr. Liliana Zaharia, conf. univ. dr. Marian Marin, lector univ. dr. Ştefan Iordache, lector univ. dr. Ionuţ Săvulescu, lector univ. dr. Robert Dobre, lector univ. dr. Constantin Nistor, lector univ. dr. Bogdan Suditu, lector univ. dr. Camelia Teodorescu, lector univ. dr. Gabriel Vânău, lector univ. dr. Laura Târlă, asist. univ. dr. Mihai Niţă, preparator dr. Roxana Cuculici şi…îmi cer scuze dacă am omis din cauza emoţiilor vreun drag coleg.  

Au fost ore de vis, cu aplauze, îmbrăţişări, flori, discursuri emoţionante ţinute de studenţii-reprezentanţi ai fiecărei specializări, de şefii de promoţie, cu jurământul de credinţă şi respect pentru profesia aleasă, ore în care, parcă mai mult ca niciodată, am simţit profund că suntem membrii unei familii frumoase, „familia” celei mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din ţară şi, am aflat de curând, ai celei mai bune facultăţi din Universitatea din Bucureşti!! Mulţumesc din suflet studenţilor organizatori ai acestui eveniment, pentru că m-au făcut părtaşă la clipe de neuitat!…

Aş dori ca în  încheierea acestui articol să vă împărtăşesc câteva cuvinte-gânduri, unele poate repetate în aceste zile de final de an universitar, dar – vă asigur! – pline de admiraţie şi iubire pentru voi, dragii mei studenţi-absolvenţi!

Dragii mei, aş vrea să vă mulţumesc pentru anii frumoşi petrecuţi împreună în sălile de curs şi seminar, să vă mulţumesc pentru dăruirea voastră, pentru dorinţa voastră de a cunoaşte cât mai mult, pentru spiritul vostru deschis şi neîngrădit în tipare şi prejudecăţi, pentru sufletele voastre pline de puritate…Pentru că dacă n-aţi fi voi, studenţii, noi nu ne-am mai avea rostul de dascăli…

Vă rog să aveţi încredere în voi, în cunoştinţele dobândite şi…în visele voastre! Să vă urmaţi visele şi să faceţi în viaţă exact ceea ce simţiţi că vă place şi vă împlineşte! Nu vă temeţi de eşecuri! Pe calea visului ales de voi, viaţa vă poate încerca din când în când. Nu vă pierdeţi încrederea în voi şi în ceea ce faceţi, fiindcă o lovitură a vieţii înseamnă de multe ori un pas înainte, pe care poate nu-l vedeţi sau nu-l înţelegeţi imediat…Trăiţi fiecare clipă la maxim! Cu gândul la viitor sau la amintirile din trecut, uităm de multe ori să trăim clipa prezentă. Viaţa este scurtă…Nu o risipiţi! Nu vă irosiţi trăind viaţa impusă de altcineva sau preluând idei şi dogme transmise de alţii! Aveţi încredere în intuiţie şi inimă, cei doi „clopoţei” din  interiorul nostru, care nu greşesc niciodată şi care ne „anunţă” când ceva merge bine sau dimpotrivă…Păstraţi-vă puritatea tinereţii, entuziasmul, curiozitatea vie, spiritul ludic! Să vă fie călăuze în viaţă adevărul, binele, iubirea şi frumosul!

Şi pentru că a fi educator înseamnă a fi un poet al iubirii, vă rog să nu uitaţi niciodată că voi lua în propria mea fiinţă un pic din fiinţele voastre, pentru totdeauna…

Vă mulţumesc că existaţi!

Valentina-Mariana Mănoiu

Autor fotografii: Mihaela Ştefania Bogdan, absolventă specializarea Geografia Mediului, Facultatea de Geografie

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
2 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. M-ați impresionat încă o dată prin stilul dumneavoastră frumos și sensibil! Chiar dacă nu este prima oară când o spun, mă simt mândră și norocoasă că sunt studentă a acestei facultăți și că am ocazia să fiu instruită de un profesor cu un suflet atât de mare și frumos ca al dumneavoastră.

    • Multumesc din suflet, draga mea Elena, pentru cuvintele minunate! Esti o studenta extraordinara si un om deosebit!…Si acum repet si eu cateva cuvinte rostite si altadata: si eu sunt mandra si fericita ca am o studenta ca tine! Tot ce e mai frumos iti doresc!

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress