Termenul “rabla” se defineşte prin “lucru vechi, uzat sau de calitate proastă; vechitură”.
Statul a cheltuit 350 de milioane de euro cu programul “Rabla”. Banii au fost folosiți pentru casarea a peste 400 de mii de mașini, însă Ministerul Mediului nu a comunicat oficial cu cât s-a redus poluarea la nivel național în urma programului “Rabla”.
Majoritatea mașinilor casate au peste 20 de ani, iar programul a ajutat la eliberarea unor locuri de parcare sau a spațiilor verzi.
De la începutul sesiunii din 2012 a programului, în data de 3 aprilie, au fost casate 23.949 de maşini uzate şi mai vechi de zece ani, fiind, în acelaşi timp, cumpărate 2.526 unităţi noi, pentru care au fost utilizate 7.570 de tichete valorice.
O alternativă eficientă pentru mediu este achiziționare unei mașinile electrice; cei care își doresc acest lucru primesc șase vouchere ”Rabla” .
Autovehiculele acceptate spre casare trebuie să îndeplineasca urmatoarele condiții:
• prima înmatriculare în România să fie până la data de 31.12.2006 inclusiv;
• numerele de înmatriculare să fie de tip nou / conform legii în vigoare;
• să prezinte o vechime de cel puțin10 ani de la data fabricației;
• sa fie autoturism (categoria M1) sau autoutilitară cu o masa maxima de 3,5 tone (categoria N1);
• autovehiculul uzat dat spre casare trebuie să conțină: motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, șasiul, precum și echipamentele electronice de gestionare a funcțiilor vehiculului și dispozitivul catalizator, dacă acestea au fost prevazute din fabricație.
Programul ”Rabla”: 4 pași.
PASUL 1: Colectorul de masini uzate
Detinatorul unei rable trebuie sa meargă cu autovehiculul uzat, talonul, cartea de identitate a autoturismului și buletinul la una din societățile agreate de Ministerul Mediului. El va obține un tichet în valoare de 3.800 lei și un certificat de distrugere a mașinii.
PASUL 2: Notariat
De la colector, beneficiarul trebuie sa meargă la un notar, pentru a obține copii legalizate ale certificatelor de înmatriculare și de distrugere a autovehiculului uzat.
PASUL 3: Radierea mașinii
Prezentarea proprietarului/moștenitorului cu certificatul de distrugere și adeverința de primire – eliberate de societatea colectoare la Circa Financiară (Impozite și Taxe Locale) și la Poliția Rutieră pentru ștergerea rolului privind plata impozitului și scoaterea din circulatie (radierea) a autoturismului.
PASUL 4 : Dealer
Ultimul drum pentru achiziția mașinii este la dealerul autorizat.
Sursa: http://rabla-2010.ro, http://www.ziare.com, www.wikipedia.ro, http://www.4tuning.ro, http://economica.rtv.net, www.ziarul financiar.ro, http://cpnt.ro.
Sursa foto: http://www.auto-worldwide.com, www.agendadeiasi.ro, http://www.fastautodeal.ro.
Articol realizat de Ionela Marin
Costica
20/02/2017
Cred ca oricine si-ar dori o masina noua dar nu toti isi permit sa cumpere una si apeleaza la una mai veche si mai ieftina.