Mașini noi vs. Mașini vechi (Partea a II a)

Termenul “rabla” se defineşte prin “lucru vechi, uzat sau de calitate proastă; vechitură”.

Statul a cheltuit 350 de milioane de euro cu programul “Rabla”. Banii au fost folosiți pentru casarea a peste 400 de mii de mașini, însă Ministerul Mediului nu a comunicat oficial cu cât s-a redus poluarea la nivel național în urma programului “Rabla”.

Majoritatea mașinilor casate au peste 20 de ani, iar programul a ajutat la eliberarea unor locuri de parcare sau a spațiilor verzi.

De la începutul sesiunii din 2012 a programului, în data de 3 aprilie, au fost casate 23.949 de maşini uzate şi mai vechi de zece ani, fiind, în acelaşi timp, cumpărate 2.526 unităţi noi, pentru care au fost utilizate 7.570 de tichete valorice.

O alternativă eficientă pentru mediu este achiziționare unei mașinile electrice; cei care își doresc acest lucru primesc șase vouchere ”Rabla” .

Autovehiculele acceptate spre casare trebuie să îndeplineasca urmatoarele condiții:

•           prima înmatriculare în România să fie până la data de 31.12.2006 inclusiv;

•           numerele de înmatriculare să fie de tip nou / conform legii în vigoare;

•           să prezinte o vechime de cel puțin10 ani de la data fabricației;

•           sa fie autoturism (categoria M1) sau autoutilitară cu o masa maxima de 3,5 tone (categoria N1);

•          autovehiculul uzat dat spre casare trebuie să conțină: motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, șasiul, precum și echipamentele electronice de gestionare a funcțiilor vehiculului și dispozitivul catalizator, dacă acestea au fost prevazute din fabricație.

 Programul ”Rabla”: 4 pași.

PASUL 1: Colectorul de masini uzate

Detinatorul unei rable trebuie sa meargă cu autovehiculul uzat, talonul, cartea de identitate a autoturismului și buletinul la una din societățile agreate de Ministerul Mediului. El va obține un tichet în valoare de 3.800 lei și un certificat de distrugere a mașinii.

PASUL 2: Notariat

De la colector, beneficiarul trebuie sa meargă la un notar, pentru a obține copii legalizate ale certificatelor de înmatriculare și de distrugere a autovehiculului uzat.

PASUL 3: Radierea mașinii

Prezentarea proprietarului/moștenitorului cu certificatul de distrugere și adeverința de primire – eliberate de societatea colectoare la Circa Financiară (Impozite și Taxe Locale) și la Poliția Rutieră pentru ștergerea rolului privind plata impozitului și scoaterea din circulatie (radierea) a autoturismului.

PASUL 4 : Dealer

Ultimul drum pentru achiziția mașinii este la dealerul autorizat.

Sursa: http://rabla-2010.ro, http://www.ziare.com, www.wikipedia.ro, http://www.4tuning.ro, http://economica.rtv.net, www.ziarul financiar.ro, http://cpnt.ro.

Sursa foto: http://www.auto-worldwide.com, www.agendadeiasi.ro, http://www.fastautodeal.ro.

Articol realizat de Ionela Marin

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
1 comment on this postScrie-l pe al tau!
  1. Cred ca oricine si-ar dori o masina noua dar nu toti isi permit sa cumpere una si apeleaza la una mai veche si mai ieftina.

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress