Depozitul Ecologic Vidra

Depozitarea deşeurilor municipale este permisă numai în locuri speciale, amenajate conform legislaţiei şi normelor tehnice în vigoare, după obţinerea acordurilor şi avizelor prevăzute de legislaţie. Pentru a putea fi depozitate, deşeurile trebuie să îndeplinească condiţiile necesare acceptării acestora în depozitele autorizate. Unul din aceste depozite este depozitul ecologic situat în comuna Vidra, Județul Ilfov, suprafața totală este de 42 ha, din care:

- Zona de depozitare (zona destinată stocării deșeurilor) – suprafața aproximativă de 38,7 ha, compartimentată în 8 celule de cca. 4,2 ha fiecare;

- Zona de servicii (zona destinată serviciilor logistice, activităților de gestionare și de transfer a deșeurilor), cu o suprafață de cca. 3,3 ha.

Capacitatea de depozitare este de: 11,5 milioane mc. Fluxul zilnic deșeuri: aprox. 1,600 tone. Timpul de funcționare: 25-30 ani. Cantitate deșeuri: 600,000 tone / an. Frecvența de sosire la depozit: 1 auto-gunoiera / 6-7 minute.

Depozitul ecologic deservește gospodării din toate sectoarele capitalei, adica circa 1.200.000 locuitori.

Depozitul ecologic Vidra este licențiat în clasa I prin Ordin emis de Autoritatea Naționala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și este certificat pentru Sistemul de Management de Calitate, Mediu și Sănătate și Securitate Ocupațională de catre organismul de certificare TUV Rheinland InterCert.  Depozitul Ecologic Vidra este un depozit unicat în România datorită conceptului “platforma de transfer deșeuri”.

Platforma de transfer este o construcție solidă, proiectată să susțină un flux care în prezent se ridică la 400 de autogunoiere pe zi. Rampa de transfer deșeuri este cel mai important punct în desfășurarea procesului tehnologic al Depozitului Ecologic Vidra.

Beneficiile oferite de conceptul unic de “platformă de transfer deșeuri” se transpun în servicii de calitate. Timpul scurt petrecut în incinta depozitului ecologic Vidra crește exponențial posibilitatea efectuării unui numar mai mare de transporturi zilnice de catre o autogunoieră.

Monitorizarea activității depozitului se face printr-un sistem electronic de cântărire – monitorizarea cantității de deșeuri, a provenienței și natura acestora; identificarea operatorului de salubritate; un alt sistem este cel de supraveghere video a punctelor cheie din cadrul depozitului.

În cadrul depozitului s-a investit 30 de milioane de euro pentru construirea unei centrale de producție a energiei electrice din biogaz.

Biogazul este colectat, tratat și transportat la turbinele pe gaze, ale caror generatoare  produc energie electrică, fiind evacuată în rețeaua zonală de distribuție.

Într-o prima faza vor exista microturbine, pentru o putere egala cu 2 MW, iar în final, puterea totală netă a centralei va atinge 14 MW.

Eco Sud are drept obiectiv soluții integrate de mediu, destinate depozitarii și eliminării deșeurilor menajere solide și asimilabile, în condițiile minimizării impactului asupra mediului înconjurător.

Sursa: www.ecosud.ro, www.ziare.com, http://www.energyonline.ro, http://www.curierulnational.ro.

Sursa foto: www.ecosud.ro, www.curierulnational.ro.

Articol realizat de Ionela Marin

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress