Cea mai frumoasă destinație de vacanță

Așteptând vacanța mult meritată de fiecare, ne îndreptăm gandurile spre însoritele plaje ale frumoaselor ţări Turcia sau Grecia, pline de istorie, sau chiar mai aproape de noi, ”Nisipurile de aur” ale vecinilor bulgari….unii sunt mai îndrăzneți și gandurile le zboară spre plajele impecabile din Brazilia, Filipine, Hawaii….dar litoralul României ?

Angrenați în mirajul Globalizării, putem crede că în alte locuri din lume este mai frumos decât la noi, dar poate că strainii doar își prezintă aceste destinații într-un ”ambalaj” mai frumos ca al nostru. Totuși interiorul contează, chiar dacă oferta sună bine, fiindcă mulți români au fost dezamăgiți de vacanțele petrecute  peste granițe.

Litoralul României este superb, o plimbare la apus de soare, pe marginea mării, cu picioarele afundându-se în nisipul fin, vă va convinge să reveniți a doua zi, a doua vară, al treilea an….

Una din stațiunile cu istorie bogată și poate cea mai frumoasă de pe litoralul românesc este Mamaia, amenajată în anul 1906, la 6-8 metri deasupra nivelului Mării Negre, la 1 km nord de Municipiul Constanța, întinzandu-se pe o lungime de 8 km, pe direcția N-S, cu expunere totală spre răsarit.

Dupa 1919, Stațiunea Mamaia a cunoscut o dezvoltare rapidă, datorită construcției Cazinoului în anul 1935, vilelor și resedinței de vară a regelui Ferdinand, în actualul Club Castel; în anul 1934 apare primul hotel, de fapt o vilă.

Mamaia 1930

Astfel, la începutul anilor 1960, Stațiunea Mamaia a intrat în elita celor mai atractive stațiuni din  Europa.

Mamaia 1960

Mamaia 2010

Principalele probleme care ne dau de gândit în ceea ce privește alegerea unei stațiuni din România sunt deșeurile de pe plajă  și din apă. Asta ne demonstrează că  nu nisipul, nici apa sau peisajul, ne împiedică să alegem litoralul românesc ci atitudinea și respectul pentru mediul în care ne petrecem vacanța. De ce la noi în țară putem lăsa coji de semințe pe plajă, sticle de bere, mucuri de țigară, pungi și ambalaje, iar în străinătate atitudinea ni se schimbă ?… Poate pentru că acolo cei de lângă noi nu o fac și ne-ar fi rușine să o facem noi ?

Să fim noi exemplul cetățeanului  strain care nu își aruncă deșeurile la întâmplare, arătându-i celui de langă noi…(care își aruncă deșeurile pe plajă și consideră că o să strângă altcineva după el, însă a doua zi venind la plaja nu îi mai place ce vede, deoarece mai mulți cetățeni, asemenea lui, au facut același lucru, dar nu a strâns nimeni după ei si astfel se gandește: ”Vara viitoare mă duc la bulgari, că la noi este prea multă mizerie…”)… că se poate păstra curățenia și pe litoralul românesc.

În ceea ce priveşte distribuţia deşeurilor pe sectoarele de plajă, staţiunea cu cea mai mare cantitate de deşeuri este Mamaia, cu un număr total de 9.080 tone de deşeuri, deorece este și cea mai vizitată de turiști, fiind urmată de Neptun cu 8.681 tone deşeuri  şi Constanţa cu 7.511 tone deşeuri. Amenzile pentru aruncarea deșeurilor în apa mării sau pe plajă urcă de la 200 la 2.000 de lei iar comisarii de mediu vor face din asta o preocupare zilnică.

Conform datelor, spre deosebire de anul 2010, în anul 2011 s-a înregistrat o creştere a cantităţii de deşeuri prezente pe plajă, dar sper că anul acesta să avem mai multă grijă de mediul în care ne petrecem vacanța, deoarece litoralul românesc este unul din cele mai frumoase și așa ar trebui să rămână.

Sursa: http://www.romanialibera.ro, http://www.adevarul.ro.

Sursa foto: www.badorgood.com, http://vederidintrecut.blogspot.com/, http://www.adevarul.ro

Astept cu interes comentariile voastre pe aceasta tema. De asemenea, pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invit sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre!

Articol realizat de Ionela Marin

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
5 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
 1. “Angrenați în mirajul Globalizării, putem crede că în alte locuri din lume este mai frumos decât la noi, dar poate că strainii își prezintă aceste destinații într-un ”ambalaj” mai frumos ca al nostru.” Mor de ras! Nu, chiar e mai frumos in afara. Spune-mi ca nu vorbesti serios atunci cand compari litoralul romanesc cu cel al Braziliei sau al insulelelor. Eu inteleg ca trebuie sa fim patrioti, ca trebuie sa ne iubim tara, dar hai sa revenim cu picioarele pe pamant. Litoralul nostru nu e deloc special, nu are nimic extraordinar de oferit. Peisajul este banal, apele departe de a fi cristaline, nisipul nu e alb si fin. E doar o alternativa pentru cei care nu au bani pentru a pleca in afara. Te simti bine pentru ca mergi cu persoane dragi, iti place atmosfera, dar nu este o destinatie de vacanta de vis.

 2. Buna Mirela!

  Ma bucur ca mi-ai citit articolul insa imi pare rau ca nu apreciezi la adevarata valuare importanta zonelor turitice romanesti. Este adevarat ca, fiind aproape de noi ni se parte banal si poate neinteresant litoralul romanesc, insa daca lasam la o parte problemele, care sunt prezente pretutindeni si daca mergem cu inima deschisa, nu cu gandul “E doar o alternativa pentru cei care nu au bani pentru a pleca in afara”, o sa observam si peisajul minunat si te pot contrazice ca nisipul este chiar fin si alb.

  NU TREBUIE SA MERGEM IN VACANTA CU FRUSTRARA, ca am ales litoralul romanesc pentru ca nu avem bani sa mergem in alta parte, atunci nu vom gasi nimic atractiv, ci trebuie sa mergem pentru ca ne dorim.

  Legat de problema banilor consider ca preturile din tara (in special in statiunea Mamaia) sunt echivalente cu cele din Turcia, Bulgaria sau chiar Grecia.

  Articolul am fost influentata sa il scriu de anumite fotografii din Hawaii, trimise de sora mea in urma cu o saptamana,ea a fost la plaja acolo… este foarte frumos…in fotografii, in realitate au problemele lor…

  In fond fiecare merge in vacanta unde doreste si nu neaparat unde isi permite, pentru ca astfel ne “vindem” tara pe iluzia ca in afara este mai frumos… DEOARECE ESTE MAI DEPARTE SI MAI SCUMP ?!

 3. Mirela se vede ca tu esti frustrata din privinta banilor, probabil tu nu mergi de placere la marea noastra, ci doar sa le povestesti altora ca ai fost la mare. Tu accepti ca esti plictisita cand spui ca peisajul este banal, si totusi faci asta, iar asta nu e de ras ci de plans.

 4. terminati cu prostiile ca litoralul romanesc are ceva frumos. sunt aceleasi statiuni de acu 40-50 de ani sau mai mult, sau NU. de fapt arata chiar mai rau ca inainte. pe fiecare an mai distruse. am 34 ani si pana la varsta de 23 mergeam pe fiecare an la mare , acum NU .
  au facut cluburi si au pus paturi pe nisip , altceva………..??? de ce sa merg la mare in Romania ? sa maninc porum fiert , vata pe bat …..
  traiesc in Spania de 11 ani si am vazut foart multe plaje (nu neaparat statiuni) si acolo si in Franta si in Italia .NU SE POT COMPARA
  nu vreau sa par´´ inca 1 care a venit de afara cu figuri ´´ , dar Romania NU ARE CU CE

 5. Va multumesc pentru atentia acordata articolului !

  Este adevarat faptul ca statiunile din Romania nu beneficiaza de un interes crescut al consiliilor locale in vederea modernizarii acestora.
  Nu trebuie sa mergeti la mare pentru a manca porumb fiert si vata pe bat, ci pentru a face o cura de aerosoli, pentru a privi splendidul rasarit sau pentru a va bucura de o baie in apa calda si curata a marii ! Inteleg ca locuind in Spania nu puteti veni in concediu pe litoralul Marii Negre, insa acest lucru nu trebuie sa va faca sa desconsiderati statiunile din Romania.

  Pentru a sublinia faptul ca statiunile romanesti sunt foarte frumoase am sa adaug si o dovada: Constanţa este plină de turişti străini. Dovadă sunt turiştii care vin pe litoral prin Aeroportul Mihail Kogălniceanu, la bordul unor aeronave. Sunt, conform datelor aeroportului, turişti din Austria, Germania, Rusia, Franţa şi Italia, sosiţi atât cu zboruri charter, cât şi prin cele regulate. Numai în luna iulie, 11.048 de PASAGERI STRAINI au sosit la Kogălniceanu. La momentul actual, Constanţa este, practic, un bazin de colectare. Adică, nu multe persoane pleacă de aici, către destinaţii exotice, ci mai multe vin. “În iulie am avut 11.048 de pasageri”, a declarat, pentru Replica, Adrian Jiga, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu.

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2022 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress