Imi place sa cred ca acest vechi proverb este valabil pentru toate fiintele vii de pe planeta. Asta in cazul in care au reusit sa supravietuiasca si o data ce durerea a disparut, se simt mai bine si mai puternice decat inainte. Dar acest lucru nu este valabil pentru albine in cazul utilizarii pesticidelor.
Unele pesticide comune utilizate in intreaga lume si aprobate pe criterii de siguranta si toxicitate redusa distrug, de fapt, coloniile de bondari si de albine. Insecte care – fie ca va plac sau nu – au un rol important pentru existenta biodiversitatii plantelor. Trebuie sa se tina cont ca de polenizarea albinelor depind 84% din speciile de plante ale lumii si ca polenizarea asigura 76% din productia alimentara la nivel mondial.
Aceste pesticide au fost aprobate pe baza unor teste, care arata ca doze mici nu ar ucide albinele pe termen scurt. Insa efectele pe termen lung nu au fost luate in considerare pentru aprobare. Doua studii publicate de revista Science au aratat ca efectele pe termen lung ale dozelor mici de pesticide sunt complexe si implica un risc substantial pentru bondari si albine iar acestea ar trebui sa fie luate in considerare.
Neonicotinoidele sunt insecticide care afecteaza sistemul neurologic al insectelor si perturba comportamentul lor. Ele sunt absorbite de plante, avand ca rezultat reziduuri de pesticide ce contamineaza polenul si nectarul deopotriva.
Thiamethoxam-ul este pesticid utilizat in mod obisnuit la culturile de rapita, porumb sau floarea-soarelui. Un studiu realizat in Franta, cu microcipuri atasate albinelor, a aratat ca thiamethoxamul nu este la fel de inofensiv cum era de asteptat. Albinele care se hranesc cu polen sau nectar contaminat cu acest pesticid, chiar si la doze foarte mici, se pierd in drumul catre stup.
Imidacloprid-ul, membru al grupului de neonicotinoid, este aprobat pentru utilizarea in peste 140 de culturi, in mai mult de 120 de tari. Intr-un studiu publicat de catre revista Science, un experiment cu bondari realizat in Universitatea Stirling din Scotia a demonstrat efectul daunator al acestui insecticid, chiar si la doze foarte mici, asupra dezvoltarii coloniilor de albine si, in special, in cazul matcilor (regina albinelor). Bondarii care au fost hraniti cu alimente contaminate cu imidacloprid (desi in catitati mici) au crescut mai putin si ca urmare coloniile lor sunt mai mici (8-12%). Acest lucru se traduce si printr-un declin mare, disproportionat, al numarului de matci: una sau doua botci (larve din care ulterior ies reginele), comparativ cu 14 in cazul coloniilor neafectate de pesticide. Reginele sunt fundamentale pentru supravietuirea coloniei, deoarece ele sunt singurele care supravietuiesc iarna, astfel incat colonia sa ajunga in primavara anului urmator.
Albinele sunt vitale pentru productia de alimente. Noi nu trebuie sa uitam acest lucru.
Adesea auzim ca pesticidele sunt de asemenea vitale pentru randamente ridicate ale culturilor agricole. Sunt? In mod clar NU! Milioane de fermieri din intreaga lume renunta la utilizarea pesticidelor. Agricultura ecologica este o cale reala de iesire din saracie.
De exemplu, in statul indian Andhra Pradesh, Guvernul a sponsorizat neutilizarea pesticidelor pentru aproape 1,5 milioane ha, in anul 2009. Aceasta abordare non chimica creste veniturile agricultorilor. Intr-o evaluare recenta a agriculturii locale, Universitatea a aratat ca randamentele au crescut, de asemenea. Succesul acestui proiect a primit atentia prim-ministrului indian si a proiectelor de management fara pesticide, acoperind ulterior 5000 de sate si 10 milioane de hectare.
Agricultura ecologica, fara chimicale, este cea mai promitatoare solutie, realista si fezabila economic, in comparatie cu agricultura distructiva ce implica utilizare pesticidelor.
Aceste doua noi studii stiintifice solide arata ca este timpul sa se renunte la increderea oarba acordata pesticidelor de catre marii producatori agricoli si inceperea protejarii alimentelor din fermelor noastre.
De peste 50 de milioane de ani, arata cercetatorii, albinele muncesc neincetat in folosul oamenilor. Munca lor nu ar putea fi inlocuita de nimic, căci daca ele nu ar poleniza plantele si pomii, oamenii nu ar avea deloc legume, cereale sau fructe. Fara ele plantele nu s-ar putea inmulti si deci nu ar supravietui si, in consecinta, nici animalele nu ar avea ce manca. Adaugand la aceasta numarul impresionant de produse apicole pe care oamenii le utilizeaza de pe urma albinelor, se poate afirma fara niciun dubiu ca ele sunt indispensabile omenirii.
Aceasta l-a facut pe Albert Einstein sa afirme: “Cand albina va disparea, omul nu va mai avea decat cativa ani de trait” (Albert Einstein).
Articol realizat de Elena Valentina Saulescu, Shop Manager, Napati.ro