De ce aerul miroase frumos după ploaie?

Poate v-ați întrebat de multe ori de ce în urma unei ploi aerul este atât de proaspăt și miroase atât de plăcut. Pe lângă faptul că este curățat de pulberi și particule în suspensie, dr Charles Wysocki de la Monell Chemical Senses Center ne mai prezintă o cauză a acestui fenomen.

De ce este atât de plăcut mirosul de ploaie?

După o furtună intervin o mulțime de schimbări în mediu – picăturile de apă lovesc învelișul de sol, frunzele arborilor și celelalte componente ale mediului și, sub acțiunea vântului, sunt amestecate acele mirosuri eliberate în mod natural de către plante. De asemenea, în timpul furtunilor este generată o cantitate apreciabilă de ozon în aer, iar acesta are un miros plăcut pentru mulți oameni.

imagini-de-ploaie-4

Cu ce poate fi asemănat mirosul de ozon?

Oh, este greu de spus, pentru că fiecare percepe lucrurile într-un mod diferit. Pentru mine, aerul curat de după ploaie îmi amintește de zilele copilăriei petrecută la țară, undeva în Upstate, statul New York, când mă apropiam de coșul cu rufe proaspăt uscate.

Acum există o mulțime de companii care au încercat să reproducă aceste mirosuri în detergenți de rufe, spray-uri de păr sau alte lucruri care vor să miroase a ploaie. Totuși, nici unul dintre ele nu a reușit în totalitate. De ce este mai greu de realizat acest lucru decât – să zicem – reproducerea mirosului de lămâie?

Este foarte greu de a imita exact toate „ingredientele” prezente în mulțimea de mirosuri care apar în mod natural. Unele dintre acestea sunt atât de fine, încât nu pot fi detectate de către instrumentele utilizate de chimiștii specializați în domeniu. În cele mai multe cazuri, însă, învelișul de sol este responsabil pentru mirosurile generate în timpul furtunilor.

Se pare că un rol foarte important îl au bacteriile „Actinomycetes” (Actinomyces sp), răspândite în solurile calde, umede.

Într-adevăr, acestea joacă un rol foarte important în descompunerea materiei organice și în alimentarea solului cu substanțe nutritive. După uscare, solul este mai bogat în nutrienți. Când plouă, însă, forța picăturilor de apă ridică sporii minusculi în aer și îi conferă acestuia o aromă foarte plăcută, asemănătoare cu moscul (o substanță folosită în industria parfumurilor, cosmetică și în medicină). Este același miros întâlnit într-o grădină, atunci când stai întins pe iarbă.

Bacteriile actinomycetes înseamnă sol sănătos și oameni sănătoși. Așadar, nu ratați plimbarea de după următoarea furtună.

imagini-de-ploaie-1

Sursa: npr

Foto: dexblog, dincolo-de-timp

Despre autor
Absolvent al Facultatii de Geografie (UB) - specializarea Stiinta Mediului și al masterului "Evaluarea Integrată a Stării Mediului".
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress