In timpurile moderne si in partea noastra de lume, vara nu mai poate fi trecuta cu bine fara inventia lui Willis Haviland Carrier, ce a creat in 1911 primul aparat electric de aer conditionat utilizat pe scara larga. Desi aceasta formulare a devenit un cliseu, nu pot spune decat ca ideea e veche. Se stie ca aerul conditonat a fost folosit in Roma Antica, unde apeductele circulau apa prin peretii caselor pentru a le raci interiorul. Alte tehnici au fost folosite in Persia medievala, ce presupuneau utilizarea cisternelor si a turnurilor de vant pentru racirea cladirilor in sezonul cald.
In trecut, probleme precum influenta si impactul acestor aparate asupra mediului si sanatatii umane nu au fost analizate. Sa vedem ce se crede despre ele astazi.
Ca orice dispozitiv electronic, aparatul de aer conditionat afecteaza mediul prin consumul de energie si prin ciclul de viata, ce include manufactura, utilizarea, recuperarea (a fierului si aluminiului continute de aceste aparate, de exemplu) si depozitarea ca faza finala. O modalitate de conservare a energiei este aceea de a reduce timpul de utilizare sau, pe timpul verii, marirea temperaturii de racire. E nevoie de 60% mai multa energie pentru a raci o cladire la 72% in raport cu temperatura initiala, fata de a o raci la 78%. De aceea, Guvernul Statelor Unite a emis in 1980 o directiva ce prevedea ca ilegala racirea cladirilor publice sub 78%.
In ceea ce priveste emisiile de substante poluante datorate folosirii aparatului de aer conditionat, ne putem gandi la CO2, generat prin producerea energiei electrice necesare functionarii si la refrigeranti.
Pana la descoperirea efectului lor asupra statului de ozon, CFC-urile erau folosite drept refrigeranti. Momentan, in cele mai multe tari fabricarea si utilizarea CFC-urilor a fost interzisa sau restransa sever, in a doua categorie aflandu-se si Romania. Tara noastra s-a obligat la reducerea pana la eliminare a acestor substante prin aderarea la diverse tratate internationale, inclusiv Protocolul de la Montreal. In concluzie, pe meleagurile noastre inca mai exista aparate de aer conditionat de generatie veche, cu refrigeranti de tip CFC.
Aerul conditionat afecteaza si sanatatea umana, mai ales cand este utilizat in exces, agravand efectele unor afectiuni precum artrita si neurita si cauzand dificultati celor ce au probleme cu sinusurile. Si alte efecte subtile apar de-a lungul timpului, fiind dovedit ca cei ce au lucrat pentru lungi perioade in birouri racite de aer conditionat sunt mai pasibili de raceli, gripa sau alte suferinte minore fata de cei de lucreaza in spatiu deschis.
Corpul uman este tensionat in momentul in care este obligat sa treaca de la un mediu cu temperaturi excesiv de ridicate la unul mai rece, iar de-a lungul timpului apar probleme. Se pare ca cei ce petrec un interval exagerat de timp alaturi de aparatul de aer conditionat nu sunt capabili sa suporte temperaturile verii si drept rezultat valurile de caldura secera mai multe vieti.
Si masinile au inconvenientele lor. Microorganismele se desfata in unitatile de aer conditionat ale acestora, iar daca aparatul are filtre de proasta calitate sau necorespunzator mentinute pur si simplu va recircula substantele poluante.
Cat de deranjant sau placut vi se pare aparatul de aer conditionat din biroul sau casa dumneavostra ? Se pare ca acest lucru difera de la o persoana la alta. Astfel, pentru persoane lucrand sedentar, imbracate corespunzator anotimpului, temperaturile interioare de confort, iarna, variaza intre +20 ºC si +24 ºC, cu umiditati relative in intervalul 30 – 70%, iar vara, variaza intre +23 ºC si +26.5 ºC, cu umiditati relative in intervalul 25 – 70%.
Este indicat ca fiecare dintre noi sa-si identifice temperatura de confort si sa si-o stabileasca cu ajutorul instalaţiei de climatizare. In cazul in care, in aceeasi incapere, stau persoane cu caracteristici metabolice diferite, este important sa se aleagă acea temperatura care sa convină tuturor.
Diferenta de temperatura pe verticala, mai ales pentru cei ce isi desfasoara activitatea stand pe scaun, poate fi deranjanta, deoarece temperatura la nivelul capului depăşeşte cu 3,5 ºC temperatura la glezne. Aceasta situaţie apare mai ales in incaperile in care, vara, exista un exces termic mare, produs de o aglomerare importanta de surse de caldura (aparatura, oameni, ferestre mari orientate spre sud etc. ).
Pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine, dar si de colaboratori, va invit sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre.
Webografie:
http://www.daikin.com/csr/information/lecture/01.html
http://www.essortment.com/air-conditioning-health-15668.html
http://www.airconditioning.ro/images/publicistica/U1006/U1006.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Air_conditioning
http://en.wikipedia.org/wiki/Air_conditioner#Refrigerants
Sursa foto: http://giurgiuonline.net/timp-liber/poze-haioase/imagini-amuzante-2012-caine-mangaiat-de-briza/
LaMonic
03/09/2024
Un articol bun! Multumim pentru informatii, succes în continuare!