Ce facem cu telefoanele mobile vechi ?

In ultimul timp, tot mai multe firme de telefonie mobila vin cu oferte pentru reciclarea telefoanelor mobile vechi.

Telefonul mobil a ajuns cel mai vandut produs electronic din lume. Se estimeaza ca peste 1,5 miliarde de celulare au fost comercializate in anul 2011 in intreaga planeta. Dar ce ne facem cu telefoanele vechi? Le tinem in sertar si apoi le aruncam la cosul de gunoi la prima curatenie generala? Probabil cei mai multi dintre noi asa am proceda. Dar este gresit !

In Europa s-au vandut 160 de milioane de telefoane mobile in anul 2009. Doar 8 milioane dintre ele au fost colectate si reciclate.

In medie, un cetatean din America de Nord isi cumpara un telefon mobil nou la fiecare 18 sau 24 de luni, astfel crescand foarte mult numarul telefoanelor vechi. Acestea contin materiale periculoase, cum ar fi plumb, mercur, cadmiu, ignifuge bromurate si arsenic. Potrivit US Environmental Protection Agency (EPA), americanii arunca 125 de milioane de telefoane in fiecare an, ce duc la acumularea a 65.000 de tone de deseuri.

 Call2Recycle este o organizaţie non-profit care ofera consumatorilor si comerciantilor din Statele Unite si Canada modalitati simple de a recicla telefoanele vechi. Consumatorii pot introduce codul postal pe site-ul organizatiei pentru a fi directionati spre un centru de colectare a telefoanelor mobile vechi in zona lor. Iar comerciantii lucreaza cu firma  Call2Recycle si instaleaza in magazinele lor recipient pentru colectarea telefoanelor. Urmatorul pas il realizeaza organizatia, care va ridica telefoanele vechi si le va vinde firmelor producatoare.

Cercetatorii de la Institutul National suedez de la Universitatea din Oerebro au realizat un studiu asupra  utilizarii telefonului mobil pe 4.400 de oameni, jumătate din ei bolnavi de cancer iar cealalta jumatate sanatosi (care au alcatuit grupul de control), si au facut descoperiri tulburatoare.

Utilizatorii telefoanelor mobile au un risc crescut la 240 % de a dezvolta o tumoare maligna pe partea laterala a capului, unde se tine frecvent telefonul la ureche.

Publicat in Arhivele Internationale de sanatate si de mediu, studiul defineste utilizarea intensa a telefonului mobil la 2.000 de ore de utilizare in cursul unui deceniu, care corespunde aproximativ unei jumatati de ore vorbite pe zi.

Pentru a reduce riscul asupra mediului inconjurator, avand in vedere multitudinea de materiale si substante toxice dintr-un telefon, trebuie implementate diverse strategii, printre care programele de buy-back.

In Franta, spre exemplu, clientii Orange pot sa-si achizitioneze un smartphone folosit si reconditionat. Mai mult, cererea pentru telefoanele inteligente reconditionate este atat de mare incat operatorul de telefonie a epuizat foarte repede intregul stoc. In Austria, pentru fiecare smartphone colectat se ofera  un euro unei asociatii de caritate.

In tara noastra sunt necesare astfel de programe pentru protejarea mediului. Si ele exista, dar nu la nivelul prezent in alte tari europene. Spre exemplu, Orange Romania ofera clientilor sai, dar si celor din alte retele, posibilitatea de a-si schimba vechiul telefon, sau chiar laptop, cu unul nou, prin sistemul buy-back. Terminalul este evaluat si apoi utilizatorul primeste un cupon valoric de reducere. Cu acest cupon poate apoi sa-si cumpere un alt telefon nou si sa protejeze natura, un sistem avantajos pentru toate partile implicate.

Este important sa  reciclam telefoanele mobile! In acest fel protejam mediul si ajutam alti oameni sa aiba acces la un telefon. In Africa se estimeaza ca 80% din populatie are acces la  zone cu semnal pentru telecomunicatii, dar numai 10% din populatie isi poate permite sa cumpere un telefon mobil. Telefoanele vechi, reparate, sunt revandute la preturi mai mici, pentru ca oamenii saraci sa isi permita sa le cumpere.

Sursa: http://environment.about.com, http://www.ziare.com, http://www.lumeatacurata.ro, http://www.green-report.ro

Sura foto:  www.easyvectors.com, http://www.jamies.org.uk,  http://www.langology.org, http://blogs.ft.com.

Articol realizat de Ionela Marin

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
4 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. unde pot sa trimit cateva telefoane mobile si ce valoare pot primi pe ele?

  2. Am telefoane vechi!unde le pot vinde?

  3. Telefoanele uzate vechi valoreaza intre 1 si 5 lei bucata

  4. Din pacate inafara de Orange care si el partial da o solutie , nicaieri nu apare nici-una din marele retele Vodafone , Telekom nu indica clar diferite puncte de colectare sau solutii , pay back , vouchere etc . Daca tot facem apologia reciclarii asteptam mai multe informatii concrete . Cu multumiri G N

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress