Ghid practic pentru adoptat un caine

O ştim cu toţii deja: este o perioadă nefastă pentru câinii fără stăpân din România. Dincolo de orice polemici, opinii sau războaie mai mult sau mai puţin verbale între cele două tabere, dincolo de orice fel de decizii politice, putem trage o singură concluzie: dacă doriţi să adoptaţi un câine, acum este momentul! Untitled-1

Cu ajutorul acestui ghid practic, vă putem ajuta să faceţi alegerea corectă, sau, dacă mai este nevoie, putem încerca să vă convingem să faceţi acest pas. Acum nu o faceţi doar pentru voi, ci şi pentru ei.

De unde se adopta un câine?

Puteţi merge la adăpostul aflat în localitatea voastră, ale cărui coordonate se află aici. 

De asemenea, puteţi să vă alegeţi un prieten pe www.adoptiicaini.ro. 

Cum trebuie să am grijă de un câine şi cât mă costă?

Dacă vă hotărâţi să vă luaţi un câine, ar trebui să vă puteţi baza pe sprijinul unui medic veterinar. Carnetul de sănătate al câinelui se face gratuit, la acesta şi conţine lista de vaccinuri pe care i le faceţi. De menţionat este faptul că un câine luat din adăpost este de obicei sterilizat şi vaccinat, măcar parţial.

Schema standard de vaccinare pentru pui este următoarea:

168625_198440193515922_734602_n- la 6 – 8 săptămâni se face vaccin împotriva parvovirozei sau împotriva parvovirozei şi a jigodiei

- la 8 – 10 săptămâni se repetă primul vaccin, adică se face încă o dată un vaccin împotriva parvovirozei sau împotriva parvovirozei şi a jigodiei

- la 10 – 12 săptămâni se face vaccinul polivalent, DHPPiL

- la 12 – 14 săptămâni se face rapel la vaccinul polivalent şi se imunizează pentru rabie şi coronaviroza.

Acestora se pot adăuga alte vaccinuri, în funcţie de stilul de viaţă, rasă, caracteristicile câinelui.

Pentru a vă face o idee referitoare la preţuri, vaccinurile simple (antirabic, pentru coronaviroză, pentru parvoviroză etc.) costă cam 20 – 25 lei, iar cele polivalente, cca. 40 lei, existând diferenţe în funcţie de cabinetul veterinar. Vaccinul anual vă costă cca 50 de lei.

În cazul în care doriţi să vă plimbaţi animăluţul peste hotare, aveţi nevoie de un paşaport, care ţine loc şi de carnet de sănătate şi care va costa cca 25 lei. Implantarea unui microcip (extrem de utilă, mai ales dacă vă plimbaţi des şi există riscul să fugă sau să se piardă) costa aproximativ 50 lei.

Dacă…aveţi ghinion, va fi nevoie să vă deparazitaţi câinele, intern şi/sau extern. O astfel de operaţiune vă costă la veterinar până în 15 lei.

Informaţii legate de dieta câinelui puteţi găsi aici

Colegii de la Câinele meu recomandă să excludem cu desăvârşire:

 • ceapa - conţine toxine care în concentraţie mare pot fi fatale;
 • ciocolata (poate fi letală pentru câini; in plus, conţine cofeină şi câinele devine agitat) şi dulciurile în general, pentru că s-ar putea să le prefere mâncării obişnuite şi se poate îmbolnăvi (diabet, subnutriţie);
 • oasele de pui şi de porc (se sfărâma în cioturi ascuţite, cauzează constipaţii şi, pe lângă dermatite alergice, pot genera şi alte probleme stomacale şi intestinale);
 • resturile de la masa voastră, mai ales cele condimentate (sare, piper, boia etc.) care pot irita mucoasa stomacală şi intestinală a câinelui;
 • carne de porc şi vânat crudă - pot transmite parazitoze grave şi boli incurabile;
 • alimente vechi, semialterate sau alterate, care pot genera toxiinfecţii grave;
 • mâncare uscată sau la conservă destinată altor animale de casă, deoarece sunt dozate nutriţional şi vitaminic pentru organismul animalelor respective.

Câinele va avea nevoie de o plimbare de măcar jumătate de oră zilnic, în funcţie de caracteristicile sale.

Pentru mai multe informaţii privind adopţiile, vă recomand şi articolul de aici.

adopt_me1Nu vă fie teamă să adoptaţi un câine. Nu au nevoie de voi în mod constant, tot ce vă cer este puţin timp în fiecare zi şi o cantitate semnificativă de dragoste. Dar pe care v-o returnează înzecit. Nu vă gândiţi că, dacă staţi la apartament, câinele va fi trist şi demoralizat şi nu o să-i placă. Într-adevăr, un câine mare ţinut într-un apartament va avea nevoie de un program de plimbare mai îndelungat, însă, indiferent de condiţii, unui câine îi va fi mai bine cu voi decât pe stradă sau în adăpost. Mai ales în condiţiile legale actuale. Cu toate acestea, asiguraţi-vă că vă gândiţi bine la condiţiile pe care i le puteţi oferi şi alegeţi un câine pe măsură.

Nu excludeţi câinii adulţi de pe lista voastră de adopţii potenţiale. Deşi este mai dificil să îi dresaţi, au avantajul de a fi trecut de fazele „adolescentine” ale vieţii, sunt adesea mai docili şi mai calmi.

Informaţi-vă online, dar încercaţi să mergeţi în vizită şi la adăpostul local. Personalul de acolo vă va putea explica, informa şi ghida prin procesul de adopţie, dacă vă decideţi să faceţi acest pas.

Adoptă un câine astăzi!

 Surse info: 1, 2

Surse foto: 1, 2, 3, 4,

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
4 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
 1. Magda,
  Situatia cainilor fara stapan este scapata de sub control la nivel national pentru a adopta solutii unilaterale. Sa eutanasiezi toti cainii e o idiotenie, sa ii adopti pe toti la fel, sa ii sterilizezi in sistemul organizatiilor nonguvernamentale de la noi, la fel (caz concret la mine in cartier unde o catea “sterilizata” a fatat 10 pui), sa ii tii in centre special, e criminal.
  Dar, crede-ma, nu vrei sa fii in situatia unui parinte care a avut o problema cu aceste animale. Nu vorbesc despre cazul recent. Mie mi l-a muscat pe unul dintre copii de fata cu mine, pentru simplu fapt ca avea in apropiere o catea in calduri. In momentul ala eram de acord sa ii omoare pe toti.
  Si dincolo de trauma copilului, sunt cheltuielile inutile ale sistemului medical. Sunt animale carnivore, care au un comportament imprevizibil si care nu au ce cauta pe strada, in parcuri. E adevarat ca oamenii au favorizat aceasta situatie, dar cred ca acum suntem prizonieri intr-o lume controlata aici de ONG din domeniu…si ce bani ar pierde acestea daca le-ar disparea obiectul de activitate.
  Problema e profunda. In padurile montane sunt haite intregi de caini salbaticiti, in padurile din apropierea Bucurestiului, de asemenea. Vanatorii nu mai au curajul sa ii impuste, cum spune legea, ca sunt dati in judecata de organizatiile pentru protectia animalelor. E idioata situatia si e clar ca am ajuns in absurd.
  Oricum, atat timp cat in rural cainii sunt lasati liber, nu sunt sterilizati (in cazul in care oamenii nu sunt nteresati sa tina puii), problema va ramane. Si putem sa adoptam oricare dintre solutiile anterioare si totul va ramane ca inainte.
  Si doamne fereste de un cataclism major in Bucuresti, sa mai abandonam si cainii fara stapan care sunt intr-o crestere exponentiala, ca ne mutam in alta parte.

 2. Am adoptat azi un caine aruncat in strada. E maidanez si cred ca are cam 2-3 luni.
  E plina de purici si capuse. In afara de deparazitare externa, ce mancare si ce vaccin sa-i fac in primul rand sa pot s-o mangai fara teama si sa fie si ea sanatoasa?
  Nu dispun de resurse financiare deosebite, deci astept recomandari cat mai tintite. Si nici nu am aici unde m-am mutat cabinet veterinar, deci as vrea dintr-un drum sa-i rezolv problemele. Cam cat ar costa primul vaccin si daca se plateste consultatia?
  Multumesc!

  • Buna ziua!

   Multumim pentru interesul acordat articolelor noastre.
   Costurile diferitelor tipuri de vaccin sunt cele enumerate in articol, insa cu aproximatie. Fiecare cabinet veterinar isi poate stabili un nivel specific de preturi.
   Ar fi de dorit sa va adresati unui veterinar pentru aceste intrebari – consultatiile pot fi gratuite, in functie de doctor. Daca va este mai usor, va puteti adresa si unei asociatii pentru protectia animalelor din zona in care locuiti. Unele dintre aceste asociatii ofera servicii gratuite sau mai ieftine.

   Succes si pe curand pe greenly.ro!

 3. Interesant articol !

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress