Dacă vrei să umbli pe apă, trebuie să cobori din barcă

Nu criticul este cel important; nu cel care arată cu degetul atunci când cel puternic se poticnește sau când binefăcătorul ar fi putut face mai mult bine. Lauda este a aceluia care este în arenă… care, în cel mai bun caz, cunoaște la final triumful unei mari realizări și care, în cel mai rău caz, dacă pierde, măcar pierde pentru că a îndrăznit. Așadar, locul lui nu va fi niciodată alături de acele suflete timide care nu cunosc nici victorie nici înfrângere.

                                                Theodore Roosevelt.

Apărută în anul 2000 în California, cartea „Dacă vrei să umbli pe apă, trebuie să cobori din barcă” de John Ortberg devine disponibilă și publicului român în anul 2004, când vede lumina tiparului la Editura Majesty Press.

John Ortberg este un binecunoscut scriitor, pastor și conferențiar din Chicago, Statele Unite ale Americii, autor al unor bestselleruri de motivare spirituală cum ar fi „Viața pe care ți-ai dorit-o dintotdeauna”, „Credință și îndoială”, „O dragoste mai presus de rațiune”, „Toți sunt normali până ajungi să-i cunoști” și una din cele mai recente apariții, „Când se încheie jocul, totul se întoarce în cutie”.

Cartea „Dacă vrei să umpli pe apă, trebuie să cobori din barcă” pleacă de la minunea relatată în Noul Testament când Petru umblă pe mare și mută în contextul prezent întâmplarea respectivă, ajutând cititorul să descopere care este barca vieții lui, ce înseamnă să mergi pe mare, ce faci cu îndoiala, cu valurile și vântul imprevizibil și de ce sau dacă merită să renunți la confortul din barcă pentru a merge pe apă. Bineînțeles, barca, apa și celelalte elemente sunt doar niște simboluri ale aspectelor vieții noastre, ale circumstanțelor și temerilor cu care ne confruntăm zilnic, iar autorul încearcă să demonstreze că ceva imposibil (așa cum era pentru Petru mersul pe apă), poate fi posibil dacă ții cont de anumiți pași.

În general, oamenii se împart în două categorii: cei care își propun, luptă și realizează lucruri mărețe, aparent imposibile – care aleg să coboare din barcă, și mai este categoria celor mediocri, superficiali, fără prea multe așteptări și fără niște ținte înalte, a căror viață intră în tiparul maselor, al societății, oamenii care aleg să nu riște, să nu coboare din barcă. Aceștia sunt denumiți de autor „legume de barcă”.

John Ortberg observă un tipar, niște elemente comune celor care decid să pășească în afara bărcii personale:

-          există întotdeauna o chemare, persoana respectivă este solicitată să se implice într-un act de încredere extraordinară, în cazul de față, acela de a coborî din barcă, acolo unde sunt valuri, vânt, furtună… ;

-          există întotdeauna o teamă, teamă de imperfecțiune, teamă de eșec, de care să scăpăm;

-          există mereu ajutor și încurajare din partea Divinității și oricine trebuie să știe că lucrurile cu adevărat importante se realizează numai în colaborare cu Aceasta, pentru că altfel este imposibil să mergi pe apă;

-          există întotdeauna o viață schimbată după aceea. Tu, cel care ai mers pe apă, care ai stat față în față cu valul, vântul și furtuna, vei fi altfel decât cel care a pășit pășit prima dată, timid, afară din barcă. Nu te mai temi că barca se va scufunda, pentru că tu vei știi să mergi pe apă.

Fiecare om este chemat să meargă pe apă și să își abandoneze barca, iar decizia lui nu va fi scutită de consecințe. Dar ce este barca aceasta ? Sunt sigur că semnificația diferă de la un om la altul, dar în linii mari sunt componente comune tuturor bărcilor.

Vrei să știi care e barca ta ? Frica îți va spune. Autorul te îndeamnă să-ți pui următoarea întrebare: „Care este lucrul care mă înspăimântă cel mai mult în special atunci când mă gândesc să-l las în urmă și să pășesc înainte prin credință ?”

Îmi place mult un gând regăsit pe paginile acestei cărți: Cel mai mare eşec nu este să te scufunzi în valuri. Cel mai grav eșec este să nu cobori niciodată din barcă.

Te provoc să îți descoperi și tu propria barcă din care îți este greu să cobori și să obții o nouă perspectivă a vieții, ajutat de John Ortberg prin cartea „Dacă vrei să umbli pe apă, trebuie să cobori din barcă”.

Despre autor
Absolvent al Facultatii de Geografie (UB) - specializarea Stiinta Mediului și al masterului "Evaluarea Integrată a Stării Mediului".
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2022 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress