Dacă-i vară, e eco-distracţie!

Zilele acestea, am primit un comunicat important de la Eco-Rom Ambalaje. De ce este important? Pentru că ne informează despre o „eco-distracţie”! Mai precis, Eco-Rom Ambalaje dă startul distracţiei responsabile pe litoralul românesc: în perioada 10 august – 1 septembrie toţi turiştii aflaţi pe Plaja Vadu din apropierea staţiunii Năvodari şi în Camping S din staţiunea Mamaia vor colecta selectiv deşeurile de ambalaje! Una dintre cele mai frumoase veşti primite în ultimele zile, dragi prieteni Greenly!  

Astfel, Plaja Vadu devine zona verde a litoralului! În fiecare sâmbătă, până la data de 1 septembrie, voluntarii prezenţi pe Plaja Vadu vor informa turiştii cu privire la importanţa colectării selective a deşeurilor de ambalaje şi le vor oferi saci coloraţi pentru depunerea separată a deşeurilor de plastic-metal şi hârtie-carton.

Toate deşeurile colectate selectiv vor fi depuse în locurile special amenajate, urmând ca operatorul de salubritate să le ridice şi să le trimită spre staţiile de reciclare. Acţiunea de colectare selectivă de pe Plaja Vadu este realizată de Eco-Rom Ambalaje, în parteneriat cu ONG-ul Mare Nostrum şi Primăria Corbu.

Dar cine este Eco-Rom Ambalaje?

ECO – ROM AMBALAJE S.A. este o organizaţie înfiinţată la sfârşitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România şi care au luat iniţiativa implementării sistemului ”Der Grüne Punkt” – Punctul Verde, în ţara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligațiilor de reciclare a deșeurilor de ambalaje, ce revin producătorilor care pun pe piață produse ambalate.

Membrii fondatori sunt: Argus, Ball Packaging Europe, Chipita Romania, Coca-Cola HBC România, Heineken, Mars România, Munplast, PepsiCo Romania, Romaqua Group Borsec, Tetrapak, Unilever, Titan, cărora s-au alăturat în anul 2011 Bergenbier, Tymbark şi Ursus.

Eco-Rom Ambalaje a început activitatea în 2004 cu 81 de companii, care au aderat la sistemul companiei, anul 2011 finalizându-se cu 2.301 de companii responsabile în portofoliu. Eco-Rom Ambalaje a preluat şi a îndeplinit cu succes, în fiecare an, obligaţiile de valorificare şi reciclare pe care şi le-a asumat pentru membrii săi.

După 8 ani de activitate, Eco-Rom Ambalaje implementează şi dezvoltă în România un sistem de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje, ce vizează atât agenţii economici, cât şi populaţia, care contribuie semnificativ la realizarea ţintelor de colectare şi reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

În 2011, Eco-Rom Ambalaje a îndeplinit cu succes obiectivul legal de valorificare de 57% şi a valorificat 57,8% (354.996 tone) din cantitatea de deşeuri de ambalaje puse pe piaţă de membrii săi (613.178 tone). La finalul anului trecut, cantitatea colectata a fost de 34.416 tone de deşeuri de ambalaje de la populaţie, cu 40% mai mult decât anul anterior. De asemenea, infrastructura existentă a fost mărita cu aproximativ 50% (numărul de pubele de colectare selectivă ajungând, în 2011, la aproximativ 12.900 de containere). Mai mult, la finalul anului 2011, un număr de aproximativ 5 milioane de locuitori din 240 de localităţi (cu 60% mai multe localităţi decât în anul anterior) aveau acces la sistemul de colectare selectivă dezvoltat de Eco-Rom Ambalaje.

Aceste rezultate se datorează aportului financiar de aproximativ 8 milioane de euro al Eco-Rom Ambalaje în colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje: infrastructură, costuri de colectare, transport şi sortare a deşeurilor de ambalaje realizate de colectori şi operatori de salubritate, campanii de informare şi conştientizare.

Ce-o fi cu Punctul Verde?

“Punctul Verde” este un simbol internaţional care semnalează cumpărătorului că firma producătoare sau importatoare s-a angajat să îndeplinească obligaţiile de reciclare şi valorificare a cantităţilor de ambalaje puse pe piaţă, prin contribuţia la dezvoltarea sistemului de colectare selectivă de la populaţie.

Prezenţa “Punctului Verde” pe un ambalaj arată că a fost platită o contribuţie financiară unei organizaţii naţionale de recuperare a ambalajelor autorizată, în concordanţă cu principiile Directivei nr.94/62/EC şi luând în considerare legislaţia naţională.

Punct Verde – Gaşcă Verde! Sunteţi o Gaşcă Verde? Fiţi pe recepţie fiindcă se strigă „adunarea!” Se caută Gaşca Verde din Camping S!

Peste 4000 de turişti se vor distra responsabil vara aceasta şi în Camping S din staţiunea Mamaia, pe timpul celor 4 weekenduri cât se va derula campania.

Eco-Rom Ambalaje a pregătit o serie de surprize pentru persoanele care colectează selectiv deşeurile de ambalaje: aceştia vor avea ocazia de a participa la prima ediţie a Olimpiadelor Reciclării (fotbal, volei pe plaja), iar cei mici vor învăţa să realizeze diverse obiecte din materiale reciclate (zmee din hârtie şi carton reciclat, obiecte de design, accesorii) în zona „Recycle Art” din cortul Eco-Rom Ambalaje. Mai mult decat atat, Eco-Rom Ambalaje premiază cel mai responsabil şi vesel grup cu titlul de „Gaşca Verde” .

Surse informaţii şi fotografii: comunicat de presă Eco-Rom Ambalaje (prin amabilitatea dnei Ruxandra Popescu, Account Executive)

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress