In multe culturi, bucataria este descrisa ca fiind inima casei: un spatiu important, in care se gateste, in care familia se reintregeste pentru a servi masa sau in care prietenii se aduna uneori pentru a sta de vorba, in compania unui pahar de vin sau a unei cesti de cafea. De aceea, seria eco-sfaturilor debuteaza cu gandul la aceasta incapere:
- Este de preferat, pe cat posibil, sa investim in ustensile si vase de bucatarie de calitate, deoarece acestea sunt mai rezistente in timp – cele de o calitate indoielnica se vor uza/defecta mai repede, inlocuirea lor reprezentand un consum evitabil de resurse;
- Industria de fabricare si prelucrare a hartiei este una foarte poluanta – putem reduce cantitatea de deseuri (si defrisarile) prin folosirea stergarelor clasice, in defavoarea servetelelor de hartie; le putem cumpara din comert sau cu putina imaginatie le putem realiza chiar dintr-un vechi tricou (sau alt material reutilizat);
- Acum se gasesc si in Romania detergenti de vase prietenosi cu mediul, ingredientele lor fiind naturale si biodegradabile; ca o alternativa si mai ”naturista”: daca tigaile nu se spala usor, e bine de stiut ca le putem freca cu sare grunjoasa, iar in cazul oalelor arse, putem folosi banalul bicarbonat de sodiu – umplem oala pana la jumatate cu apa, adaugam o lingura de bicarbonat de sodiu si o lasam la inmuiat peste noapte, a doua zi urmand doar sa dam respectiva apa intr-un clocot;
- Putem pastra resturile de mancare in borcanele de sticla ce ne-au ramas de la diverse produse cumparate, dandu-le cu ocazia asta o noua intrebuintare – de exemplu, daca in frigider o oala mai are doar putina mancare in ea, putem sa ii turnam continutul intr-un astfel de borcan, eficientizand si spatiul din frigider;
- Substantele pentru desfundat chiuveta sunt destul de toxice dar le putem inlocui cu deja celebrul bicarbonat de sodiu; pentru a-l putea folosi in acest scop, trebuie sa-i schimbam compozitia chimica, lucru deloc complicat – apa clocotita il transforma in carbonat de sodiu, substanta foarte eficienta in desfundatul chiuvetei; turnam in scurgerea chiuvetei o ceasca de bicarbonat de sodiu, urmata de trei cesti de apa clocotita si lasam stiinta sa ne rezolve problema;
-
Fabricarea foliilor de staniol sau celofan presupune un consum foarte mare de resurse, de aceea trebuie evitata (pe cat posibil) folosirea lor; mancarea se poate pastra la fel de bine intr-o oala cu capac sau intr-un borcan refolosit;
- Un congelator plin este un congelator eficient – il putem umple fara grija;
- Uleiul alimentar uzat NU se arunca pe scurgerea chiuvetei – acesta se depoziteaza (dupa racire) in sticle de plastic, intr-un final fiind transportat la un centru care se ocupa de reciclarea lui; aceste centre sunt prezente si in Romania;
- Este bine sa investim in echipamentele electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic (A, A+, etc.);
- Daca avem ocazia, putem opta pentru o masina de spalat vase – aceasta consuma foarte putina apa in comparatie cu un spalat manual; sau ne putem schimba tehnica, cautand sa spalam vasele folosind cat mai putina apa (fara a lasa robinetul sa curga permanent etc).
Articol realizat de Miroiu Alexandru-Codrut
(Student in anul II, Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti, specializarea Geografia Mediului si om care traieste o viata “eco”.)
http://renovationplans.blogspot.com/2009_08_01_archive.html
Daca v-a placut acest articol, va rugam sa-l votati !
Dragii nostri cititori, pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre !
A
03/02/2012
de hartia tyvek ce parere aveti, care-i cu plastic?(folosita la plicurile de cd-uri sau scrisori)
http://image.made-in-china.com/2f0j00QCFTBeoKfZkY/Tyvek-Package-for-Desiccants.jpg
Oana Moldoveanu
04/02/2012
Foarte interesant si foarte util articolul! Dupa o experienta destul de neplacuta cu produsele chimice de curatat am sa optez pentru eco-sfaturile din greenly magazine!