Deseori am vazut persoane cumparand din hypermarket-uri si din magazinele de gradinarit “pamant universal pentru flori” iar pretul acetuia nu este deloc neglijabil. V-ati gandit cum ar fi daca ati putea obtine acest produs in propria gospodarie ? Eu da.
Stiti foarte bine cat de fertil si bun este pentru plante pamantul din padure, deoarece natura “COMPOSTEAZA” orice a trait cândva – flori, frunze, ramuri, fructe s.a. Sa incercam si noi sa avem un comportament apropiat de cel al naturii si sa realizam compostarea in propria gospodarie, protejand astfel mediul si economisind bani.
Daca locuiti la casa aveti toate motivele sa realizati compostarea, pasii fiind foarte simpli:
1. In primul rand trebuie sa stim ce putem composta.
Deseurile organice se impart in 2 categori:
- cele bogate in carbon – brune, dure, uscate: ramuri, frunze uscate, hartie, carton, coji de oua, flori uscate;
- cele bogate in azot: verzi, moi, umede: coji de legume, fructe, iarba, frunze verzi. Este important ca raportul dintre cele doua categorii sa fie egal.
2. Avem nevoie de un recipient mai mare, cu gauri de aerisire sau putem realiza acasa un container din paleti sau din sarma.
3. Cea mai buna amplasare pentru container este un loc umbros, la adapost de vant, iar compostul trebuie sa fie in contact direct cu pamantul pentru a facilita accesul organismelor responsabile cu descompunerea materiei organice (bacterii, ciuperci, rame etc).
4. Containerul trebuie sa masoare cel putin 1 m lungime, 1 m latime si 0,8-1 m inaltime. Aceste dimensiuni favorizeaza conditiile optime pentru microorganismele din interiorul gramezii de compost.
5. In prima zi, amestecati impreună deseurile organice, alternand materia uscata cu cea umeda, in straturi de cca. 5 cm fiecare. Cu cat materialul este mai mic, cu atat se va descompune mai rapid.
Udati gramada de compost foarte bine, pana la saturare, astfel incat apa sa inceapa sa se scurga in afara, prin partea de jos a gramezii.
6. In ziua a patra intoarceti gramada de compost, in asa fel incat partile care au fost in exterior sa fie acum în interior si materialul care a fost in interior sa fie la exterior. Interiorul vechii gramezi este in cel mai avansat stadiu de compostare.
7. Asigurati-va ca gramada este destul de umedă. Dacă materialele devin prea umede, puteti aera putin baza sau faceti o gaura de circa 7-10 cm diametru ori, si mai bine, puteti pune bete dedesubt, pentru drenaj.
8. In zilele 6 si 7, gramada de compost ar trebui să atinga temperatura maxima.
Cel mai bine e să folositi un termometru pentru compost sau un termometru de bucatarie.
Temperatura optima este intre 55 si 65 de grade Celsius.
9. Intoarceţi gramada de compost la fiecare doua zile, pentru a preveni supraincalzirea.
10. In ziua a 18-a, cand ramele apar in compost, este semn ca procesul s-a terminat si compostul e gata, plin de nutrienti. Obtineti astfel un compost proaspat, maro inchis, bine mirositor, pe care il veti putea folosi pentru flori.
Spor la treaba!
Surse foto: http://happyfarming.com, http://customerservices.stockton.gov.uk
Surse web: http://www.composting101.com/, http://totb.ro, http://www.howtocompost.org/
Articol realizat de Ionela Marin.
Dragi cititori, astept cu incantare, ca de obicei, comentariile dumneavoastra in legatura cu acest articol. Daca v-a placut, puteti sa-l votati !
De asemenea, pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre !
Stanciu Andrei
06/02/2012
Este un articol foarte interesant, urmaresc de ceva timp revista voastra si imi place foarte mult! Am aflat de la un prieten de voi. Felicitari! Tine-ti-o tot asa!
Valentina Manoiu
06/02/2012
Multumim mult de tot :)! Ne bucuram ca iti plac articolele Greenly :D! Sa stii ca in fiecare zi apare un articol nou si te asteptam cu mult drag sa ne “rasfoiesti” iar ! Si…o vom tine tot asa :D, pe drumul Greenly ! Tot ce e mai bun iti dorim :)!
Marin Ionela Livia
06/02/2012
Andrei, ma bucur ca urmaresti articolele revistei noastre ! Referitor la compostare, este necesara si folositoare ! Poate vei incerca si tu ! O seara cat mai placuta !
csabi
06/06/2013
Cand apar ramele, atunci incepe a treia faza prin care ele mananca ce nu s-a descompus pana atunci. Daca nu ar fi nimic de digerat acolo, de ce ar urca ele? Sa stea degeaba?
Pentru ca compostul sa fie gata, este nevoie de un an. Iar in cazul in care se composteaza si materii fecale si/sau urina, trebuie sa mai stea inca un an.
Recomand sa cititi Humanure Handbook.
doru
19/06/2014
foarte utila revista, de cateva zile rasfoiesc prin toate articolele .