De ce TREBUIE sa reciclam bateriile?

Bateriile sunt pentru toti o sursa importanta de energie. Ele reprezinta o sursa mobila, ajutandu-ne in situatiile cand nu avem acces la prize sau pur si simplu la utilizarea a tot felul de echipamente electrice și electronice cum ar fi ceasuri, mobile, radiouri, telefoane, aparate foto etc. Se pare ca, in medie, in casa fiecaruia dintre noi se afla pana la 8 baterii, ceea ce inseamna peste 50 de milioane de baterii stricate anual in Romania. Astfel, peste 160.000 de tone de baterii ajung in fiecare an in gropile de gunoi de pe teritoriul tarii noastre.

Stiati insa ca bateriile trebuie sa fie reciclate? Iar legea romaneasca prevede acest lucru. Desigur, foarte putini stiu unde se pot depozita aceste baterii. Insa mai intai as dori sa va dau cateva detalii despre continutul bateriilor si efectele acestora asupra mediului.

Bateriile uzuale (si includem aici si acumulatorii portabili), folosite in fiecare gospodarie sau la locul de munca, pot contine substante toxice precum plumb, mercur, nichel, cadmiu, zinc sau litiu.  Aceste substante sunt deosebit de periculoase si pot afecta sanatatea umana daca se intra in contact cu acestea. Daca bateriile se arunca la cosul de gunoi, acestea vor ajunge cel mai probabil la gropile de gunoi apropiate orasului sau zonei in care locuiti. Dupa cum se stie, dupa un anumit interval de timp bateriile se corodeaza si apar scurgeri ale substantelor toxice pe care le contin. Odata ajunse in mediu, substantele mai sus mentionate afecteaza grav calitatea acestuia, poluand apele, solul, plantele si vietuitoarele. O caracteristica a acestor substante este faptul ca acestea se acumuleaza de-a lungul lantului trofic. Ce vrea sa insemne acest lucru? Inseamna ca substantele toxice nu se elimina/transforma la un anumit nivel din natura, ci se bioacumuleaza. Cu alte cuvinte, substantele nu se risipesc, ci dimpotriva se aduna cantitativ pe masura ce sunt absorbite de plante, insecte, animale si in final de om. Daca deseurile noastre menajere pot fi filtrate de natura si apoi sa ajunga la noi sub forma de noi roade ale pamantului, ei bine produsele noastre toxice, prin transformari chimice deosebit de mari, nu mai pot fi asimilate si transformate de mediul natural. E nevoie de multe cicluri pentru ca substantele sa fie eliminate ca pericol din mediu. Mercurul de exemplu, cea mai periculoasa substanta continuta de baterii, aflat intr-o baterie de dimensiuni mici, poate polua 500 l apa sau un metru patrat de sol pe o perioada de aproximativ 50 de ani. Substantele acestea toxice, odata ajunse in organism, pot provoca afectiuni grave precum steriliate, pierderi de memorie, boli de inima, cancer etc.

Prin urmare, reciclarea bateriilor devine absolut necesara. Aceasta ajuta la economisirea resurselor, permitand recuperarea metalelor valoroase cum ar fi nichelul si cobaltul. In plus, utilizarea metalelor reciclate din baterii necesita un consum mai mic de energie (utilizarea nichelului reciclat necesita 75% mai putina energie primara decat extractia si rafinarea lui in stare naturala).

In regula. Acum v-am convins ca bateriile trebuie depozitate separat? Desigur urmeaza intrebarea fireasca – unde pot duce bateriile uzate?

Conform legii impuse de Uniunea Europeana, producatorii de baterii au obligatia ca pana in septembrie 2012 sa asigure colectarea a 25% din productia de baterii. Prin urmare, iata ca a fost pus la punct si un mecanism de colectare (chiar daca rudimentar si doar pe alocuri).

Exista locuri unde bateriile se pot colecta pentru a nu ajunge in gropile de gunoi, ci sa fie depozitate corespunzator si daca e posibil chiar reciclate. Aceste locuri sunt de fapt magazine unde sunt amenajate recipiente de colectare. Magazine precum: Baumax, Praktiker, Obi, Metro, Carrefour, Kaufland sau IKEA din toata tara.

Sfaturi practice pentru a reduce consumul de baterii:

 • Utilizati baterii ce pot fi reincarcate (acumulatori) care au o durata de viata mult mai lunga
 • Evitati acumulatorii care contin nichel si cadmiu
 • Folositi aparate electrice si electrocasnice ce permit utilizarea acumulatorilor
 • Faceti solicitari autoritatilor locale pentru infiintarea de centre de colectare pentru baterii
 • Cand bateriile sau acumulatorii devin deseuri, inapoiati-le magazinelor de unde le-ati achizitionat sau la cele care fac colectari, pentru ca acestea sa ajunga inapoi la producatori in vederea reciclarii
 • Raspanditi vestea posibilitatii colectarii bateriilor si altor oameni

Sursa foto: www.wikipedia.org  www.google.ro

Dragii nostri cititori, pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre.

Despre autor
Specialist în conservare și protecția mediului
5 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
 1. Foarte util si interesant articolul! Mai gasiti recipienti de colectare baterii si in reteaua de magazine Mega Image.
  Succes!

 2. S.C. RomMetal S.R.L.. – colecteaza baterii uzate. Tel. 0765 169 125

 3. Baterii sa reciclam natura sa o protejam!

 4. ai dreptate ExExX

  trebuie sa reciclam

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress