Natura 2000 – opțiunea verde pentru bunăstarea României…în Bucureşti !

Acum mai bine de o lună, dragi cititori Greenly, vă relatam cu multe detalii despre Conferinţa Naţională „Natura 2000 – opțiunea verde pentru bunăstarea României”. Vă puteţi reaminti acele informaţii accesând acest link.

Scriam atunci că se vor organiza 8 seminarii de informare în fiecare regiune de dezvoltare, pentru Bucureşti seminarul fiind programat în data de 27 iunie 2013. Acesta a fost organizat de Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă și Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, fiind ultimul eveniment dintr-o serie de 8 întâlniri regionale, desfășurate începând cu 28 mai în cadrul campaniei naționale de conștientizare InfoNatura2000.

Din datele studiului sociologic prezentat de Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă, reiese că în urmă cu un an și jumătate peste două treimi din populația României nu auziseră despre Rețeaua Natura 2000, însă aproape 90% dintre cei care au auzit apreciază că declararea siturilor Natura 2000 reprezintă un lucru bun sau foarte bun pentru comunitatea locală. După finalizarea acțiunilor din cadrul proiectului InfoNatura2000, în toamna acestui an, va fi reevaluat gradul de informare a publicului și va fi reactualizată Strategia națională de conștientizare a publicului cu privire la rețeaua europeană Natura 2000 în România.

agenda-natura-2000

agenda-natura-2000

Cel mai așteptat moment al seminarului din Bucureşti a fost lansarea materialelor de o excepțională valoare artistică și științifică, realizate în premieră în România prin acest proiect: Catalogul habitatelor, speciilor și siturilor Natura 2000 în România, Albumul Natura 2000 în România și Agenda Natura 2000 pentru anii 2013-2014. Încă o dată mărturisesc public că sunt foarte fericită să deţin aceste lucrări!

album-natura-2000

album-natura-2000

24681_114001751967554_2753053_n

La evenimentul din 27 iunie a.c., au susținut prezentări reprezentanți ai Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD), Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Agenției pentru Protecția Mediului Ilfov și ai UNESCO Pro Natura, precum şi custodele sitului Natura 2000 Grădiștea-Căldărușani-Dridu.

La seminar au participat reprezentanți ai Agențiilor de Protecție a Mediului, Organismului Intermediar POS Mediu, Comisariatului teritorial al Gărzii de Mediu, Consiliului Județean Ilfov, Agenției  de Dezvoltare Regională, Direcțiilor Silvice, Direcțiilor Agricole, dar şi ai Apelor Române – direcțiile teritoriale, Camerelor de comerț, Institutelor de cercetare și Universităților, precum şi ONG-uri, custozi/administratori de situri Natura 2000 și mass-media din regiunea București-Ilfov.

Natura 2000 este o rețea de arii protejate la nivel european, al cărei scop este de a găsi soluții pentru a permite desfășurarea activităților economice “prietenoase cu mediul” simultan cu protecția biodiversității, însă fără limitarea dreptului la proprietate și fără interzicerea activităților umane şi liberei circulații a persoanelor. Siturile Natura 2000 asigură desfășurarea de activități ecoturistice, pășunat și cosit cu moderație, dezvoltarea agriculturii ecologice, ceea ce crește valoarea produselor locale. În România au fost declarate până în prezent 530 de situri Natura 2000.

catalog-natura-2000

catalog-natura-2000

Proiectul cu titlul InfoNatura 2000 – “Campanie naţională de conştientizare privind importanța conservării Biodiversităţii prin Rețeaua Natura 2000 în România” este co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Sectorial Mediu – Axa prioritară 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii”. Durata proiectului este de 36 de luni, între 14 decembrie 2010 – 31 decembrie 2013.

Printre materialele primite la conferinţă, se află şi o broşură intitulată „52 de sfaturi pentru biodiversitate”. Vă recomand din toată inima să o citiţi aici sau puteţi merge la site-ul „mamă”, în limba franceză! De asemenea, vă sfătuiesc să puneţi şi în practică ceea ce citiţi!! Nu este greu de loc!

Mulţumesc pentru informaţii, căldură şi amiciţie dnei Roxana Mazilu, Ofițer Relații Publice – Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă

Sursa fotografiilor: comunicatul de presă și pagina facebook “Je donne vie à ma planéte” https://www.facebook.com/pages/Je-donne-vie-%C3%A0-ma-plan%C3%A9te/113999831967746

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
1 comment on this postScrie-l pe al tau!
  1. Buna ziua. Imi pare bine ca am dat de acest sait. Anul viitor, mi-am propus un studiu de inventariere a biodiversitatii amfibienilor in padurea Cretuleasca , com. Voluntari judetul ilfov. Voi crea un grup de studiu din tineri iubitori ai naturii, din diferite domenii, studenti la diferite facultati. Aceasta deoarece biodiversitatea nu mai poate fii abordata doar prin prisma unei singure specializari. Intrebarea este : ca si grup privat, este posibila finantarea prin programul Natura 2000 sau exista alta solutie

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress