Moralitatea selectiva: coridele

237_24092012_1Tradiţii, obiceiuri, simboluri: elemente pe care încercăm să le păstrăm chiar şi în societatea de astăzi, pentru că ne consolidează identitatea. Dar dacă acestea presupun cruzimi gratuite la adresa animalelor, doar pentru „spectacol”, pentru a arăta dominaţia omului faţă de fiinţele „mai puţin importante”, „mai puţin dezvoltate”? Este cazul coridelor, care rămân, de sute de ani, nu doar legale, dar şi apărate de guvernele statelor.

Un spectacol macabru

Coridele sau luptele cu tauri au o istorie îndelungată în state precum Spania, Franţa (!), Portugalia, sau ţările hispanice ale Americii de Sud. Începuturile acestui obicei nu sunt cunoscute cu exactitate, însă forma actuală a fost adoptată în secolul al XVIII-lea. Corida este constituită din trei părţi: în prima parte, animalul este rănit de doi picadori cu ajutorul unor suliţi, pentru a-l încetini şi pentru a-i evalua comportamentul. Apoi, îi sunt înfipte în carne banderillas. În fine, în ultima parte, matadorul intra în arenă, ucide taurul rănit cu ajutorul unei săbii, care atinge adesea nervii ce controlează respiraţia, provocând o suferinţă deosebită animalului, după care îi tăie urechile pentru a le prezenţa publicului. Artă sau spectacol macabru?

Există, însă, şi alte obiceiuri, cum ar fi afeitado, care a fost interzis în practicileUP0000000104.png spaniole şi din Franţa. Acesta presupune tăierea coarnelor taurului (5-10 cm) şi împingerea rădăcinii acestora, pentru a-i induce animalului o stare de confuzie. În anumite zone, taurii sunt atacaţi cu câini înainte de intrarea în arenă, pentru a-i induce starea de agresivitate necesară spectacolului.

De ce o păstrăm?

Corida este un spectacol demn şi majestuos în care omul înfrunta unul din cele mai de temut animale. Este o lupta egală (acesta este rolul tuturor mutilărilor animalului pe parcursul „spectacolului”, de a-l slăbi pentru a-i ajunge egal că forţa omului) între om şi taur. Acestea sunt doar câteva din opiniile pasionaţilor, care sunt, în mod şocant, respectate şi luate ca atare în state ca Spania şi Franţa, unde sunt considerate practic forme de artă! La sfârşitul anului trecut, Franţa a considerat din punct de vedere legal corida ca fiind constituţionala, întrucât reprezintă o „tradiţie locală neîntreruptă”, aşadar în partea de sud a statului puteţi avea ocazia, dacă va pasionează băile de sânge, să vedeţi o astfel de „formă de artă”. Da, în aceeaşi Europă care a interzis testele cosmeticelor pe animale, fiind preocupată de binele lor. Aceeaşi care a schimbat modul (tradiţional, de altfel) de a sacrifica porcii de Crăciun în România, pentru că modul nostru barbar aducea suferinţa animalului.

Trăim într-o societate care condamnă barbaria, care interzice practicile ce fac rău animalelor, însă permitem uciderea taurilor înfometaţi, obosiţi şi legaţi la ochi într-o arenă, în faţa publicului (numeros, de altfel, şi constituit în special din turişti) care vine să asiste şi care îl ovaţionează pe toreadorul ce a „învins bestia”.  Există şi şcoli de tauromachie, unde ar trebui să vă duceţi copilul dacă doriţi ca acesta să înveţe valori esenţiale dezvoltării sale normale şi echilibrate, învăţând cum să tortureze şi să ucidă animale.

Să ne imaginăm un asemenea spectacol în care, în loc de tauri, sunt doi oameni cei care se înfruntă în arenă. Au dreptul de a se răni şi de a se ucide – ba mai mult, spectacolul nu se încheie până când unul dintre cei doi moare. Nu va aduce aminte de gladiatori? Dar, fireşte, gândul de a putea vedea gladiatori astăzi, ucigându-se în arenă, ne şochează; filmele care prezintă ideea de vânătoare umană ne pun probleme de moralitate, şi nici pentru o secundă nu am putea să fim de acord cu aşa ceva. Filmele: ficţionale, inventate, bazate pe imaginaţie. Însă realitatea uciderii animalelor pe scenă, în faţa publicului, ni se pare normală şi este de păstrat, deoarece reprezintă o tradiţie. Şi luptele până la moarte au constituit tradiţii în Imperiul Roman, însă nu ştiu de ce, îmi este greu să-mi imaginez guvernul Italian luând hotărârea reînceperii acestora. france-bullfight-protest-2009-6-18-10-55-51

Surse info: http://www.allianceanticorrida.fr/combat.html, http://www.corridafrance.fr/v2/, http://www.evz.ro/detalii/stiri/final-sangeros-pentru-o-traditie-ultima-corida-a-avut-loc-la-barcelona-947094.html, http://flac-aquitaniasud.over-blog.com/article-13658809.html.

Surse foto: http://nimg.sulekha.com/others/original700/france-bullfight-protest-2009-6-18-10-55-51.jpg, http://3.bp.blogspot.com/-p3lvGJ6Hdmg/TsBcCRGnsFI/AAAAAAAAAKU/QY-bl5ihyxM/s1600/UP0000000104.png.jpg, http://www.mabulledecoton.fr/billets/237_24092012_1.jpg

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress