Am ales sa vă povestesc despre parcul care m-a impresionat prin frumusețea sa: Parcul Tineretului din București.
Arhitectul Valentin Donose, proiectantul parcului, a avut în vedere realizarea unei zone vaste de verdeață pentru odihna și recreerea populației din ansamblurile de locuințe construite în partea sudică a orașului.
Parcul deservește unei populații foarte numeroase iar activitățile prezente sunt foarte variate. Concepția acestui parc are ca suport tema creativității și confruntării tinerilor.
Parcul Tineretului, ca structură și morfologie spațio- funcționala, prezinta o disjuncție clară între două arii care au avut parte de evoluții diferite – zona parcului propriu-zis, organizat ca atare cu acces din Piața Șincai, o zona liniștită, bogat plantată și zona « Orașelul Copiilor ».
Organizarea parcului se bazează pe principiul ierarhiei spațiale – totodată o ierarhie a vârstelor, gravitând în jurul creației ca temă centrală: de la vârsta copilăriei, generând spațiul creației spontane, ludice, al descoperirii limbajului, trecând prin adolescență – cu spațiul aventurii și al creației experimentale, la maturitate, cu spațiul creației asumate, al formei împlinite și al viziunii și ajungând la bătrânețe, cu un spațiu în care domină reculegerea, liniștea, memoria activă.
Dragi prieteni, parcul Tineretului merită vizitat și apreciat la adevărata sa valoare!
Articol realizat de Șerban Antonia, studentă în anul I, Geografia Turismului, Facultatea de Geografie, București.
Sursa informații: http://www.pmb.ro.
Sursa foto: www.ecomagazin.ro, www.100eyes.ro.