Despre Parcul National Peak District, Anglia (Partea I)

Am avut sansa de a ajunge sa vizitez Parcul National Peak District in toamna lui 2009. M-a atins farmecul locului acesta simplu, relatia oamenilor cu mediul inconjurator apropiat, respectul fata de traditii si patrimoniul cultural per ansamblu. Infrastructura Parcului National este impecabila, iar ca turist, am ramas masca la “gramada” de oportunitati de a-mi petrece timpul liber.

Unde este si ce gasim acolo?

Peak District este localizat la sudul Muntilor Penini, intre Sheffield si Manchester, acopera aproape 1500 km² si este casa pentru aproape 38,000 locuitori. Acestia se ocupa cu agricultura, industria miniera si turismul. Datorita pozitionarii in “inima” Angliei, parcul este foarte accesibil, primind 22 milioane de vizitatori anual. Acesta iese in evidenta ca o oaza de frumusete rurala nealterata.

In ceea ce priveste peisajul, aici se gasesc doua unitati denumite Peak Districts, cunoscute sub numele de “Varful Intunecat” (Dark Peak) si “Varful Alb” (White Peak). Cel alb isi ia denumirea de la rocile albe de calcar, dominante in centrul si sudul parcului. Acest platou intins este impartit de raurile care il strabat, in vai dramatice, abrupte, atat de faimoase vizitatorilor. Varful Intunecat, in contrast, este denumit dupa pietrele de moara de un gri aproape clerical, de gresie; Dark Peak inconjoara White Peak in forma de potcoava. Aparand parca in franjuri, cu margini abrupte si imbatranite de vreme, acesta este cel mai inalt (636m) si salbatic areal din parc.  Cele doua Peak Districts sunt despartite de raurile Derwent si Wye, pe vaile carora se afla cele mai multe dintre asezari.

Arie protejata?

La granita dintre tinut muntos si campie, parcul reprezinta “ultima bucata” de peisaj nealterat intre orasele industriale Manchester, Sheffield, West Yorkshire. Areale vaste din Dark Peak constituie arii speciale de conservare si arii de protectie speciala, pentru habitatele de tip “moorland” (in cadrul biomului pajistilor temperate, caracterizate prin vegetatie care se dezvolta lent, de ierburi si arbusti pitici, soluri acide si ceata densa) pentru pasari cum ar fi ploierul auriu (Pluvialis apricaria), soimul calator (Falco peregrinus) sau soimul de iarna (Falco columbarius). In parc sunt peste 60 de situri de interes stiintific si Rezervatia naturala Vaile Derbyshire, ce ocupa 356 ha din cele mai frumoase vai calcaroase, bogate in flori, ale Varfului Alb.

Autoritatea Parcului National Peak Districts a adoptat o fraza extraordinara ca si declaratie oficiala a viziunii asupra parcului: “Ne pasa de peisajul viu”. Aceasta reflecta faptul ca de multe mii de ani, oamenii si-au construit casele in Peak District, au creat patrimoniul din terenuri, ferme, campuri, paduri si sate, toate impartite cu viata salbatica. Autoritatea parcului colaboreaza cu cetatenii pentru a conserva acest loc special. Isi propune sa pastreze ceea ce e mai bun si sa ia decizii corecte pentru imbunatatiri, cu obiectivul ca viitoarele generatii sa aibe oportunitatea de a-i putea aprecia frumusetea.

STIATI CA Parcul National Peak District…?

  1. A fost primul Parc National din Marea Britanie, desemnat in 1951?
  2. Este al doilea cel mai vizitat Parc National din lume, dupa Muntele Fuji din Japonia?
  3. Este cea mai nordica locatie la care se gasesc specii sudice, cum ar fi Soimul randunelelor (Falco subbuteo) sau Clopotelul tapului (Campanula trachelium)?
  4. Este cea mai sudica locatie la care se gasesc specii nordice, cum ar fi Iepurele zapezilor (Lepus timidus) sau Murul pitic (Rubus Chamaemorus)?
  5. Este singurul loc din lume unde se gaseste muschiul de pamant Derbyshire (Thamnobryum angustifolium)?
  6. Este gazda Campionatului Mondial de Lupte cu Degetul de la Picior, tinut anual in luna iunie, la Wetton? :)

PS: In partea a doua revin cu activitatile de recreere in parc, precum si o reteta locala!

Daca v-a placut articolul, puteti sa-l votati !

Pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre !

Fotografiile sunt realizate de autoarea articolului.

Despre autor
Absolventa a Facultății de Geografie (UB) - specializarea Știința Mediului și a masterului de "Dezvoltare Durabila" - Universitatea Ecologica.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress