Muzeul deșeurilor – o fereastră spre realitate

La sfârșitul lunii noiembrie, ambasadorii Greenly s-au gândit să facă o vizită la Muzeul Deșeurilor! Acest proiect a fost inițiat în anul 2010 de Asociaţia Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă (CEDD), anul acesta deschizându-și pentru a doua oară porțile. Dacă la început, în anul 2010, ministrul mediului din acea vreme – László Borbély – participa la inaugurarea sa în centrul comercial AFI Palace Cotroceni, anul acesta Muzeul Deșeurilor a fost găzduit de moderna Bibliotecă Națională a României!

Începând cu a șaptea zi a lunii noiembrie și până la sfârșitul acesteia, muzeul și-a așteptat vizitatorii, dornic să le împărtășească tainele gestionării responsabile și eficiente a deșeurilor și să le povestească despre cât de ușor își pot reduce impactul asupra mediului.

Traseul inițiatic începea cu prezentarea unui subiect de maximă importanță, și anume ierarhia deșeurilor: cele mai importante soluții fiind prevenirea, reducerea și reutilizarea – exact în această ordine – urmate de valorificarea materială, valorificarea energetică și în ultimul caz, când nu se mai poate face nimic, depozitarea. Practic, ghidându-ne după principiile acestei ierarhii ne putem reduce considerabil impactul asupra mediului;

Acest proiect reprezintă de altfel prima încercare din Europa de descriere a acestui subiect după rigori muzeale. Cuvintele cheie pe care acest muzeu ni le prezintă sub forma unor semnale de alarmă sunt ”deșeurile în exces” și ”epuizarea rapidă a resurselor naturale”.

Secțiunile muzeului au fost alese în funcție de categoriile de deșeuri municipale, dar și de fluxurile de gestiune a acestora: ambalaje (hârtie, sticlă, plastic, metal), DEEE-uri (deșeuri electrice, electronice, electromenajere, surse de iluminat, baterii), materiale biodegradabile, materiale periculoase pentru mediu, dar și servicii de salubritate, co-incinerare, demolări, colectare selectivă, reutilizări și reciclare!

Ionuţ Georgescu, Preşedintele Asociaţiei CEDD, declara: „sub motto-ul Toţi implicaţi – toţi responsabili, se continuă cea de-a doua ediţie a acestui proiect, încurajat de impactul avut în anul 2010. În cadrul primei expoziţii, mii de oameni s-au familiarizat cu muzeul interactiv, devenind o temă de discuţie pentru societatea civilă, preşcolari şi instituţii, cetăţeni, antreprenori, ONG-uri şi administraţia locală. Prin organizarea acestui eveniment inedit, ne propunem să beneficiem şi de această dată de receptivitatea partenerilor şi a publicului, construind împreună un comportament responsabil faţă de mediu şi de propria sănătate”.

Foarte importante și bine alese au fost și mesajele transmise de cei de la descoperă.ro prin seria ”Știați că…”, mesaje menite să sublinieze importanța acțiunilor individuale.

Știați că…

Anual, cetățenii Uniunii Europene produc 3 miliarde de tone de gunoi,  din care aproximativ 90 de tone sunt deșeuri periculoase?

Cerneala folosită pentru imprimarea pungilor conține cadmiu, metal foarte toxic, eliberat în aer odată cu arderea pungilor?

Aeroporturile și companiile aeriele din SUA aruncă în fiecare an o cantitate de cutii de aluminiu suficientă pentru construirea a 58 de avioane Boeing 747?

Europenii au reciclat 27.000 de tone de baterii uzate în 2007, în timp ce pe piața comunitară sunt puse anual în vânzare peste 200.000 de tone de baterii portabile?

Aproximativ jumătate din energia folosită de încărcătoarele de telefoane mobile este irosită prin utilizarea acestora în priză, fără ca telefoanele să fie conectate la ele?

Fabricarea unei baterii presupune un consum de energie de 50 de ori mai mare decât energia dezvoltată de baterie?

Cantitatea de deșeuri menajere în marile orașe, inclusiv în țara noastră, variază între 450 și 1.060 de kilograme pe cap de locuitor, anual?

Utilizarea cadmiului și nichelului reciclat necesită cu 46%, respectiv 75% mai puțină energie decât extracția și rafinarea acestor metale în stare primară?

Un robinet defect (din care curge o picătură de apă la fiecare secundă) pierde 25 de litri de apă pe zi, lucru care nu numai că risipește apă, dar și energia necesară epurării respectivului volum de apă potabilă?

Mercurul conținut de o baterie de ceas poate polua 500 de litri de apă sau un metru pătrat de sol pe o perioadă de 50 de ani?

Pentru fabricarea unei tone de hârtie obișnuită se folosesc între 2 și 3,5 tone de lemn, adică sunt tăiați aproximativ 20 de copaci?

După apă betonul este cel mai folosit material din lume?

Cu fiecare tonă de hârtie reciclată se economisesc 30.000 litri de apă, consumul de energie este redus cu aproximativ 25%, iar poluarea atmosferică cu 80%?

Din cauza poluării intensive a combinatului de la Copșa Mică, județul Sibiu a pierdut aproape 18.630 ha de teren agricol și 3.245 ha fond forestier?

Aproximativ 95% din energia consumată de un bec incandescent este emisă sub formă de căldură, doar 5% din aceasta fiind emisă sub formă de lumină vizibilă?

La tipărirea unui cotidian de mare tiraj se folosesc 3.000 de metri cubi de lemn, adică 1.500 de arbori cu o vârstă de 50 de ani?

Combustibilii fosili – cărbunele, petrolul și gazele naturale – represintă în continuare 80% din energia  utilizată în întreaga lume?

Exploatarea tuturor deșeurilor solide ale marilor orașe ar permite obținerea anuală a unei cantități de energie echivalentă cu 150 de milioane de barili de petrol?

Producerea oțelului din materiale reciclate economisește 75% din energia necesară producerii metalului din materii prime?

Potrivit unei estimări din 2006, 49% din gunoiul municipal colectat în Uniunea Europeană ajunge în gropile de gunoi, 18% este incinerat și 33% este reciclat sau transformat în compost?

Majoritatea deșeurilor din lume provin din țările dezvoltate, cu toate că aceste țări reprezintă doar 5% din populația globală?

Dacă am reduce consumul individual de energie cu 20%, până în 2020, Europa ar putea economisi circa 60 de miliarde de Euro?

Articol realizat de Alexandru Miroiu

Despre autor
Specialist în conservare și protecția mediului
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress