Defrişarea perdelei forestiere din jurul Bucureştiului

În ultimii ani, cu toţii am sesizat faptul că Bucureştiul devine un loc din ce în ce mai sufocant, atât din cauza căldurii, cât şi a prafului şi a poluării. De asemenea, am observat că există diferenţele de căldură din centru faţă de periferia oraşului, aşa-numita insulă de căldură a Bucureştiului, idee dezbătută în articolele precedente ale revistei. Ceea ce îmi doresc să scot în evidenţă este cauza intensificării poluării, creşterea temperaturii din cadrul oraşului şi creşterea stratului de zăpadă din timpul iernii.

O primă cauză o putem pune pe seama expansiunii oraşului, ce implică intensificarea traficului, apoi o densitatea mai mare a construcţiilor şi a reţelelor de comunicaţii precum şi reducerea spaţiilor verzi din oraş, iar a doua cauză, una foarte importantă, o reprezintă modificarea perdelei forestiere din jurul oraşului. Mulţi oameni tind să considere cauza poluării din oraş ca fiind cea a numărului mare de maşini şi a reducerii spaţiilor oxigenante din urbe, lucru foarte adevărat, de altfel, dar care nu explică în totalitate de ce oraşul devine din ce în ce mai toxic. O pondere importantă o deţine reducerea suprafeţelor perdelelor forestiere situate la periferia oraşului.

Conform Legii nr. 289 din 15 mai 2012, perdeaua forestieră reprezintă o suprafaţă plantată, de aproximativ 30 m grosime, de arbori de diferite dimensiuni, cu scopul de a proteja anumite obiective (economice, localităţi, drumuri etc.) împotriva depunerilor de zăpadă, a secetei, a eroziunii, pentru reducerea poluării şi pentru împrospătarea aşezărilor umane, iar înfiinţarea lor este obligatorie. Legea prevede că perdelele pot fi atât proprietate privată cât şi publică iar statul are o influenţă importantă în gestionarea ei.

Perdelele forestiere au o anumită alcătuire, în funcţie de importanţa lor. Se disting speciile de arbori principali, de bază şi specii de arbori şi arbuşti secundari, cu rol ajutător, distribuţia lor fiind prezentată în Fig. nr.1.

 perdeaf

Fig. nr.1 Distribuţia arborilor în cadrul perdelei forestiere

Reducerea dimensiunii perdelei forestiere din proximitatea Bucureştiului a fost posibilă din cauza interesului anumitor oameni de a obţine profituri mari şi rapide prin tăierea ilegală a copacilor, în special din Pădurea Băneasa. Aceasta ocupa o suprafaţă de aproximativ 80.000 ha în nordul oraşului, în proximitatea cartierului Băneasa, având o valoare ecologică importantă dar şi culturală, pădurea fiind menţionată în scrierile lui Mircea Eliade în Noaptea de Sânziene (Fig. nr. 2). Numai în 2007, 3 ha au fost rase, apoi în 2011, alte 34,24 ha. O altă defrişare masivă, de circa 3000 m², a avut loc în zona Tunari pentru construirea unui bloc. În principal defrişările au avut loc pentru construirea zonelor rezidenţiale, neţinându-se seama de protecţia pădurii, aceasta intrând într-un declin ecologic major. Teoretic, zona este una protejată, orice fel de construcţii fiind interzise în acest spaţiu, însă realitatea este alta. Persoanele care se implică în proiectele de expansiune ale oraşului, prin înfiinţarea spaţiilor rezidenţiale nu ştiu că pădurea are rol termoregulator pentru oraş, micşorând amplitudinea termică diurnă cu 1-4° şi 1-2° anual. De asemenea, este responsabilă de împrospătarea aerului şi reducerea poluării cu substanţe provenite din industrie şi transporturi, stocând 40 t/ha/an de dioxid de carbon şi producând aproximativ 30 t/ha/an de oxigen.

harta

Fig. nr.2 Perdeaua forestieră din jurul Bucureştiului

Până nu se vor impune soluţii drastice care să oprească aceste interese, pădurile din jurul Bucureştiului şi în special Pădurea Băneasa vor dispărea încetul cu încetul.

Referinţe:

1. Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti-secţiunea cercetare, inovare, dezvoltare;

2. http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=35288

3. http://jurnalul.ro/special-jurnalul/anchete/silvicultorii-si-au-luat-padurea-baneasa-acasa-643344.html

4. http://en.wikipedia.org/wiki/B%C4%83neasa_Forest

Despre autor
Masteranda anul II la Universitatea din București.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress