Sarbatoarea Pastelui in jurul lumii (Partea a II-a)

Continuand lista Sarbatorii Pastelui in jurul lumii aflam ca…

In Rusia : Rusii merg la biserica in noaptea de sambata spre duminica. La miezul noptii, ei ies afara si inconjoara biserica (aceasta reprezentand mormantul Domnului Iisus Hristos), intonand cantece religioase. Dupa binecuvantare, oamenii se intorc acasa, unde iau cina: friptura de miel, pui, porc, oua si cozonac.

In Statele Unite ale Americii: Pastele este sarbatorit in diferite moduri, pentru ca oamenii apartin mai multor confesiuni religioase. In marile orase au loc manifestari, iar oamenii ies pe strazi imbracati in haine noi. Paradele sunt de obicei conduse de o persoana care duce o lumanare sau o cruce. De Paste, se mananca preparate din carne, cartofi si diferite legume.

In Spania: Postul Mare constituie o perioada de meditatie, rugaciune si privatiuni, care-i purifica pe oameni si ii pregateste pentru miracolul Invierii. In Duminica Floriilor, oamenii merg la biserica, iar copiii duc ramuri si frunze de palmier pentru a fi binecuvantate de preot. Duminica se ia masa in familie si se merge in vizita la rude. In Madrid si imprejurimile metropolei, de Paste se prepara Bartolillos madrilenos, un cozonac umplut cu budinca/crema.

In Uruguay: Aici, saptamana care precede inceputul Postului Mare este cunoscuta sub denumirea de Semana Criolla si in fiecare zi au loc diferite manifestari in centrul orasului, pentru ca, incepand din prima zi de post, totul sa se cufunde intr-o tacere pioasa. Cele mai somptuoase astfel de sarbatori au loc in Montevideo.

In Belgia: Copiii urmaresc sa il vada pe batranul ce zboara pana la Roma, pentru a le aduce oua de la Papa.

In Germania: In Joia Mare se consuma mancaruri de culoare verde, iar in seara de Vinerea Mare se mananca peste. In Duminica Pastelui, de pe masa festiva nu poate lipsi mielul, dar nici Osterlamm, prajitura in forma de miel.

In Polonia: exista obiceiul udatului. Oamenii arunca cu apa unii pe altii pentru a fi sanatosi. Tot aici, masa este decorata de Paste cu frunze verzi, mancarea traditionala fiind asezata direct pe acestea. Desertul de Paste preferat de polonezi se numeste mazurek, un chec cu nuci, dar si babka – o prajitura care ajunge de Paste si pe masa ucrainenilor si slovacilor.

In China: inca de acum 3000 de ani, ouale de Paste sunt considerate sacre, adevarate simboluri ale fertilitatii si primaverii, motiv pentru care, acestea sunt daruite semenilor in cadrul unor petreceri pline de veselie.

In Hawaii: Aici oamenii credeau in trecut ca lumea a fost creata dintr-un ou urias, galbenusul acestuia fiind de fapt soarele de astazi. Cand oul a fost spart, micile bucatele imprastiate au format de fapt insulele din Hawaii.

Sursa: http://www.roportal.ro, www.crestinortodox.ro, www.robbybubble.ro, http://www.infomm.ro, www.apropo.ro, http://www.9am.ro.

Sursa foto: http://www.ziarelive.ro, http://www.agenda.ro, http://edublogs.misd.net, http://nicolesnutrition.com, www.ghimpele.ro.

Articol realizat de Ionela Marin

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress