Masteranzii Facultății de Geografie, secțiile EISM și PMDD, în practică profesională la instituțiile europene

Iată ce ne povestește Bianca Căsăndroiu despre această experiență…

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Cea de-a VIII-a ediție a proiectului de practică profesională în instituții europene dedicat studenților masteranzi, masterele Evaluarea Integrată a Stării Mediului și Politici de Mediu pentru Dezvoltare Durabilă ale Universității din București, s-a desfășurat în perioada 22 – 28 noiembrie 2017 în Regiunea Capitalei Bruxelles.

Celor 26 de masteranzi ai Universității din București li s-au alăturat 15 studenți ai Universității Babeș-Bolyai și 5 studenți din Centrul Universitar Baia Mare în incursiunea belgiană.

Programul de practică a beneficiat de suportul tehnic și financiar al Parlamentului European prin Unitatea Vizite şi Seminarii, Direcţia Generală de Comunicare din Parlamentul European, coordonat de doamnele Mariana Cosac și Ioana Bobes.

Experiența belgiană a început dimineața, la ora 6:45, în avionul către Bruxelles. Prima zi de practică a marcat familiarizarea cu locul care avea să devină ‘’acasă’’ pentru o săptămână.

DSC00427

DSC00430Prin vizitarea zonei de nord a orașului Bruxelles, am putut observa infrastructura de transport și infrastructura verde a zonei. Principalele puncte de atracție au fost Parcul Laeken și Atomium.

Atomium

Atomium

Parcul Laeken

Parcul Laeken

Cea de-a doua zi a început cu o vizită la stația de epurare Aquiris aflată în zona de nord a orașului, care este cea mai mare stație de epurare din Bruxelles, și totodată una dintre cele mai ecologice stații de epurare din Europa.

Aquiris este cea mai modernă stație de epurare realizată de Veolia în zona Bruxelles-nord. Prin intermediul acestei vizite am putut afla principiile de funcționare ale acestei stații și am văzut mecanismele și tehnologiile folosite pentru epurarea apei.

Stația de epurare Aquiris din zona Bruxelles-nord

Stația de epurare Aquiris din zona Bruxelles-nord

Stația de epurare Aquiris din zona Bruxelles-nord

Stația de epurare Aquiris din zona Bruxelles-nord

Stația de epurare Aquiris din zona Bruxelles-nord

Stația de epurare Aquiris din zona Bruxelles-nord

Programul de practică a continuat cu vizita la Parlamentul European și mai apoi la muzeul Parlamentarium.

Sala plenară

Sala plenară

La Parlamentul European, grupul de studenți a avut ocazia să afle care este structura și cum funcționează această instituție, să viziteze sala plenară și să poarte o discuție cu doamna europarlamentar Adina Vălean, președinta Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Securitate Alimentară pe subiecte actuale în domeniul protecției mediului.

De asemenea, vizita la Parlamentarium a prezentat un mod inovator de diseminare a evenimentelor istorice și actuale prin intermediul tabletelor cu căști, hărților interactive, pupitrelor mobile sau a sălii cinematograf.

Masterele EISM și PMDD, promoția 2017

Masterele EISM și PMDD, promoția 2017

Experiența în instituțiile europene a continuat în a treia zi cu vizita la Comitetul European al Regiunilor și la Comitetul Economic și Social European, unde am aflat rolul acestor instituții în procesul de dialog și diseminare a informației de la administrațiile locale și regionale, sindicate, ONG-uri, către instituțiile europene cu rol de decizional.

Discuție la Comitetul European al Regiunilor

Discuție la Comitetul European al Regiunilor

Parlamentarium

Parlamentarium

Incursiunea belgiană a îmbinat componenta educativă de instituții, cu două excursii desfășurate în cea de-a patra și cea de-a cincea zi a practicii. Excursiile au avut ca destinație ecosistemele urbane Bruge, Oostende și Anvers.

Bruge

Bruge

Parlamentarium

Parlamentarium

Studenții au avut posibilitatea să observe componenta arhitecturală a orașelor, funcțiile pe care acestea le îndeplinesc, componenta de infrastructură, centrele istorice și să se delecteze cu preparatele belgiene.

În ziua a șasea, practica a continuat pe componenta instituțională cu trei vizite, la Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene și Reprezentanța României de pe lângă Uniunea Europeană. Fiecare dintre cele trei vizite a favorizat acumularea de noi cunoștințe sau fixarea unor cunoștințe deja știute. De asemenea prin intermediul acestor vizite am aflat ce înseamnă un mediu de lucru multicultural.

Bruge

Bruge

La Comisia Europeană, grupul de studenți a avut posibilitatea să viziteze camera presei și să asiste la trei discuții. Subiectele care au fost aduse în discuție fac referire la ‘’Cum să dezvolți o carieră la Comisia Europeană’’ (Christian Ried, Directoratul General pentru Comunicare), ’’Politicile Agricole Comunitare și Mediu’’ (Claudia Mureșan, Directoratul General Agricultură și Dezvoltare Rurală) și ’’Politicile și strategiile Uniunii Europene in domeniul schimbărilor climatice’’ (Narcis Paulin Jeler, Directoratul General pentru Acțiune Climatică).

Plaja din Oostende

Plaja din Oostende

Primăria orașului Anvers

Primăria orașului Anvers

Grupul de masteranzi asistă la o dicuție pe subiectul ’’Politicile și strategiile Uniunii Europene in domeniul schimbărilor climatice’’

Grupul de masteranzi asistă la o dicuție pe subiectul ’’Politicile și strategiile Uniunii Europene in domeniul schimbărilor climatice’’

Vizita la Consiliul Uniunii Europene s-a axat pe prezentarea rolului acestei instituții la nivelul Uniunii, cu referințe în domeniul mediului și schimbărilor climatice, vizita fiind coordonată de Martin Salvet, Directoratul General Mediu, Educație, Transport și Energie.

La Reprezentanța României pe lângă Uniunea Europeană, studenții au avut posibilitatea să discute cu membrii delegați permanenți pe subiecte precum rolul și funcționalitatea instituției, carieră în cadrul Reprezentanței și Președinția română a Consiliului Uniunii Europene. De asemenea au fost abordate și problemele și politicile de mediu, domeniul gestiunii deșeurilor, schimbărilor climatice, Situri Natura 2000 și energiilor regenerabile.

Membrii delegației permanente care au prilejuit discuția cu masteranzii Universității din București au fost Luminiţa Teodora Odobescu (Ambasador, Reprezentant permanent pe lângă UE, COREPER II), Cosmin Boiangiu (Reprezentant permanent adjunct), Violeta Dragu (şef secţie Schimbări climatice, gestionare deşeuri, economie circulară, eficiența resurselor,  substanţe chimice, program de acţiune pentru mediu, Agenţia Europeană de Mediu, Agenţia Europeană pentru Substanţe Chimice) și Fulvia Cojocaru (Managementul apelor, calitatea aerului, biodiversitate, OMG-uri, sol, legislaţie orizontală, SCP, poluare industrială, dezvoltare durabilă).

Discuție la Consiliul Uniunii Europene

Discuție la Consiliul Uniunii Europene

Pe parcursul vizitelor în instituțiile europene, de remarcat a fost  claritatea informațiilor prezentate, posibilitatea de a cere lămuriri suplimentare și de a formula întrebări, precum și promptitudinea răspunsurilor și profesionalismul reprezentanților delegați să coordoneze vizita grupului de studenți în cauză.

Practica profesională a avut parte și de momente amuzante, astfel, pentru că geografului îi stă bine cu drumul, masteranzii Facultății de Geografie au realizat și incursiuni suplimentare, față de ruta stabilita, pentru a ajunge la destinațiile propuse, punctualitatea acestora fiind pusă la încercare.

Discuție la Consiliul Uniunii Europene

Discuție la Consiliul Uniunii Europene

Experiența belgiană s-a încheiat, marți, 28 noiembrie, la ora 9:10, pe aeroportul Charleroi când ne-am îmbarcat în avionul către București.

Proiectul de practică profesională este coordonat de către profesor Cristian Iojă, director al Departamentului Geografie Regională și Mediu.

Practica în instituțiile europene reprezintă o experiență interesantă, care te dezvoltă personal și îți deschide totodată noi orizonturi de învățare.

Discuție la Reprezentanța României

Discuție la Reprezentanța României

Cu speranța că v-am captat atenția, vă invit să urmăriți parcursul masteranzilor Facultății de Geografie, secția EISM și PMDD, în orașul Bruxelles, în perioada 22 – 28 noiembrie, prin intermediul unui material video realizat de Raluca Laslău.Raluca_Laslău

Link-ul materialului: https://www.youtube.com/watch?v=nTpXplNM6eU&feature=youtu.be

Recomand cu încredere această experiență!

Articol realizat de Bianca Casandroiu, anul I, Master EISM

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
1 comment on this postScrie-l pe al tau!
  1. Un articol foarte reusit. Ultima poza este greu de inteles, insa pare ceva foarte serios. Multumim Greenly pentru diseminarea activitatii studentilor nostri!

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2022 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress