Practica profesională a masteranzilor Evaluării Integrate a Stării Mediului la instituțiile europene – o experiență inedită

Ajuns la a cincea ediție, proiectul de practică profesională în instituții europene a permis masteranzilor Evaluării Integrate a Stării Mediului să intre în contact direct cu reprezentanți ai diferitelor instituții europene, să asiste la sesiuni de prezentări și la dezbateri pe teme legate de politica Uniunii Europene în domeniul protecției mediului. De asemenea, deplasarea la Bruxelles a oferit posibilitatea de a relaționa cu alți studenți și masteranzi din domeniul științelor mediului, proveniți din diferite orașe ale țării și chiar din alte state.

1

Membrii grupului participând la prezentarea pe care dna. Dănăilă Ana, reprezentant al Directoratului General pentru Acțiune Climatică, a realizat-o pe tema politicilor europene din domeniul schimbărilor climatice în cadrul vizitei la Comisia Europeană (foto: Popescu Alexandru Mihail)

Vizitele la instituțiile europene (Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul European, Reprezentața permanentă a României pe lângă UE)

Zilele pe care le-am petrecut în cadrul instituțiilor europene au avut o utilitate deosebită în întelegerea mecanismelor ce angrenează activitățile de promovare a politicilor de mediu pe care acestea le întreprind la nivelul Uniunii Europene. Reprezentanții fiecărei instituții au desfășurat dezbateri și prezentări prin care au punctat, într-o manieră deosebit de profesională, majoritatea subiectelor importante pe care problematicile legate de protecția mediului le ridică la nivelul Europei în perioada actuală (managementul deșeurilor, protecția biodiversității, schimbările climatice, etc.), dar și viziunea pe care Uniunea Europeană o are în această sferă de activitate în viitor.

Expunerile invitaților cu privire la modalitățile de aplicare pentru locuri de muncă și stagii de practică în cadrul instituțiilor europene a reprezentat un bun prilej pentru noi de a afla nemijlocit beneficiile, cerințele și nu în ultimul rând, micile secrete legate de o candidatură concretizată cu succes.

2.png

Membrii EGEA Belgia prezentând Universitatea Liberă din Bruxelles masteranzilor EISM (foto: Popescu Alexandru Mihail)

Vizita la Université Libre de Bruxelles și la campusul acesteia. Organizația EGEA Belgia ne-a facilitat vizitarea complexului studențesc aparținând Université Libre de Bruxelles, întâlnirea cu diferite cadre didactice și studenți ai Departamentului de Geografie din cadrul universității. Aceasta a fost o bună oportunitate de a relaționa cu studenți din același domeniu, însă din alte medii universitare, de a schimba opinii și experiențe pe diferite teme.

Stația de epurare a apelor uzate din Bruxelles. Vizita la stația de epurare a orașului Bruxelles ne-a permis să realizăm importanța pe care o astfel de uzină performantă o are în managementul apelor uzate aparținând unui mediu urban mare, dar și să conștientizăm nevoia febrilă pe care Bucureștiul o are – aceea de a deține o stație de epurare care să funcționeze la cele mai înalte standarde, atât în fiecare treaptă de epurare, cât și în procesarea ulterioară a nămolului rezult

3 Grupul practicii asistând la prezentarea activității uzinei de epurare a apelor uzate din Bruxelles (foto: Popescu Alexandru Mihail)

Vizitarea orașelor Brugge și Oostende. Propunându-și o îmbinare între activitățile sociale, profesionale și turistice, ultima zi a programului de practică ne-a permis vizitarea orașelor belgiene Brugge și Oostende. Experiențele au fost unice, orașul Brugge uimindu-ne cu frumusețea canalelor, catedralelor, arhitecturii caselor sale, dar și cu farmecul omniprezentelor biciclete. Deși apa Mării Nordului a fost rece, aceasta ne-a primit cu căldură în orașul Oostende și a schimbat melancolia finalului cu o atmosferă deosebită, de sărbătoare. Ajunși înapoi în România, fiecare dintre noi a realizat că a adus înapoi un bagaj mult mai voluminos, plin cu ciocolată, experiențe, cunoștințe, prieteni, amintiri…

1.jpg

6Momente pe care masteranzii EISM și cadrele didactice le-au petrecut în orașele Brugge și Oostende

 (foto: Popescu Alexandru Mihail)

Articol scris de Alexandru Mihail Popescu, student master EISM, anul I, Facultatea de Geografie

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress