Problema pădurilor europene: nu mai pot absorbi carbonul!

Studiile sugerează faptul că pădurile europene și-au pierdut o mare parte din capacitatea de stocare a dioxidului de carbon din atmosferă și asta încă din anul 2005. Motivul: defrișarea perdelelor forestiere!

Știm cu toții că ciclul carbonului se numără printre circuitele indispensabile ale materiei în natură. Au loc schimburi permanente, în care materia este într-o continuă schimbare și mereu în căutarea unui echilibru. De multe ori, însă, acest echilibru este perturbat din mai multe cauze: defrișarea, reducerea numărului de copaci raportat la suprafața de teren și dezastrele naturale, în special incendiile.

Astfel, cantitatea de carbon crește proporțional cu intensificarea cauzelor menționate anterior. Exact la aceeași concluzie au ajuns și cercetătorii de la Universitatea Wageningen din Olanda. Constatăm faptul că schimbările au avut loc de la Revoluția Industrială încoace, așa încât, odată cu inovațiile aduse de om în diferite domenii, ciclul carbonului a fost perturbat.

Masa forestieră a atins punctul în care nu mai poate face față fluxului continuu de carbon pe care îl primește, și astfel ajunge la limita de saturație. Pentru a diminua acest efect, este necesară aplicarea unor politici mondiale care să protejeze, pe de o parte, masa forestieră matură, deoarece găzduiește un număr mare de viețuitoare, iar pe de altă parte să fie încurajată plantarea de copaci tineri, capabili să facă față acestor probleme. În momentul de față, pădurile europene absorb 10% din emisiile din atmosferă.

Problema este delicată din cauza intereselor diferite și de aceea necesită mai mult timp pentru a putea fi dezbătută de către țările membre ale Uniunii Europene.

Referințe:

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-23712464

- http://wondnature.ru/index/0-16

Despre autor
Masteranda anul II la Universitatea din București.
5 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Buna ziua.Silviu Matei este numele meu si as dori sa stiu,daca se poate si nu este cu suparare de unde aveti si cum ati intrat in posesia unor imagini pe care le-ati publicat in acest articol.
    Vamultumesc.
    Silviu Matei
    +4 0740114719

    • Buna ziua domnule Silviu. Imaginile au fost preluate de pe google images si intradevar nu am trecut sursa lor. Am remediat in schimb situatia. Felicitari pentru fotografiile deosebite.

  2. Buna ziua Dna Micu.Ma bucur ca v-au placut imaginile mele.
    Dar dupa cum stiti si dv nu puteti folosi imagini sau lucruri gasite pe google la intamplare fara acordul autorilor.Este copyright.Iar ce a-ti facut dv nu prea este bine deloc.Puteti fi data in judecata pentru incalcarea dreptului de autor.
    Degeaba citati dv sursa si degeaba corectati dupa.Nu ma incalzeste faptul in sine ca le-ati luat, le-ati publicat si apoi gata.Uite asa ne-am facut articolul.
    Ati fi putut cauta sursa acelor imagini si sa-mi scrieti un e-mail in care imi explicati ce si cum, daca sunt de acord si poate vi le dadeam atunci gratis, cu,conditia sa specificati sursa si autorul.In acest fel le-ati fi avut si la o rezolutie mai mare iar imaginea pe site-ul dv era mai buna dpdv al calitatii.
    Poate eu unul nu eram de acord ca imaginile mele sa fie publicate pe gratis.Asta v-ati intrebat?
    Imi pare rau ca spun asta dar Gratis nu imi plateste factura sau deplasarile in teren pentru a face aceste imagini.Asa cum dv obtineti fonduri pentru a avea aceasta revista online asa si eu am costurile mele pentru a obtine aceste imagini plus alte cheltuieli (aparatura foto).Sper sa intelegeti asta.
    Numai bine.

    • Buna seara, domnule Silviu Matei! Sunt convinsa ca si Mirela va va raspunde, insa deocamdata va raspund eu :), coordonatorul acestei reviste.
      Mirela Micu NU este “doamna Micu”, ci o foarte tanara studenta in anul I Master, care v-a cerut scuze pentru greseala comisa si a si remediat-o. Nu s-a gandit nicio clipa la judecata si drepturi de autor. In privinta fondurilor despre care dumneavoastra vorbiti, revista Greenly nu a primit NICIODATA, dar NICIODATA!!!, niciun ajutor financiar de la cineva!!! Este specificat si pe prima pagina a revistei ca totul se desfasoara pe baza de voluntariat!
      Toti acesti tineri redactori pe care ii “cititi” in revista isi dedica timpul si efortul lor FARA sa astepte vreo recompensa materiala!!! [Sunt altfel decat majoritatea tinerilor pe care ii vedeti in jurul dumneavoastra, SUNT DIFERITI IN SENS BUN SI FRUMOS, si ma bucur mult ca sunt asa.] Poate de aceea Mirela nu s-a gandit nicio secunda ca folosirea acelor fotografii de pe internet, fara contactarea autorilor, poate implica vreun cost! Toate costurile revistei Greenly, pana acum, au fost suportate de mine (proprietarul site-ului), din salariul NET de lector, de 1650 lei! Nu am calculat la cent, dar cu aproximatie va pot spune ca din decembrie 2011, de la lansarea Greenly, pana in prezent, am cheltuit aproape 600 de euro pentru administrarea revistei, concursuri cu premii, gazduirea site-ului, participari la diverse manifestari etc. NU AM CERUT NICIODATA NIMIC NIMANUI!! NU AM CASTIGAT NICIODATA NIMIC DE PE URMA REVISTEI! Revista nu castiga nimic, in afara de respect si popularitate, sper…IN SCHIMB, ACESTI TINERI II DEDICA FOARTE MULTE ORE DE MUNCA, FARA VREO ASTEPTARE DE NATURA MATERIALA!
      Cu speranta ca ati inteles acest mesaj si ca o veti ierta pe Mirela, va doresc numai bine si va felicit pentru frumoasele fotografii!

  3. Buna ziua Dl Silviu Matei!

    Imi cer scuze inca o data pentru ca nu am procedat cum trebuie si ca sa nu mai existe nicio problema am sa sterg fotografiile din articol.

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress