Debutul anului universitar 2014-2015 a oferit studenților masterului Evaluarea integrată a stării mediului, oportunitatea de a participa la practica profesională ”Instituții europene și rolul lor în promovarea politicilor comunitare din domeniul protecției mediului” (29 septembrie-5 octombrie). Aflată deja la a V-a ediție, această practică a permis studenților să cunoască modul de funcționare al instituțiilor europene direct de la funcționarii europeni din diverse instituții (Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană, Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană).
Această ediție a practicii profesionale în instituții europene a reunit masteranzi din cei doi ani de studiu, dar și studenți din anul al II-lea de licență, specializarea Geografia Mediului, care și-au exprimat dorința de participare și implicare în activitățile propuse de către domnul profesor Cristian Iojă. Grupul de studenți a participat în această ediție ca multiplicator de opinie europeană (proiect finanțat de Parlamentul European).
Programul practicii a fost unul încărcat, dar interesant și educativ în care au fost vizitate instituțiile europene cu sediul în Bruxelles: Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene și Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană. În plus, studenții au vizitat Parlamentarium, Stația de epurare din Bruxelles, dar și campusul Université Libre de Bruxelles.
Prima zi a practicii a constat în vizitarea Parlamentului European, unde au fost prezentate structura și funcțiile acestei instituții. De asemenea, studenților le-a fost lansată invitația de a participa la European Youth Event 2016.
Următoarea zi a fost una în care participanții au luat contact cu persoane din mai multe directorate ale Comisie Europene, fiind abordate teme diverse din domeniul mediului (politica europeană a deșeurilor, politica de cercetare științifică Horizon 2020, conservarea biodiversității, Politica Agricolă Comunitară) ori legate de oportunitățile pentru joburi și internshipuri în cadrul instituțiilor europene.
Vizita la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană s-a dovedit una productivă, fiind lansate discuții, în special cu privire la gestiunea deșeurilor, dar și la rolul pe care îl are această instituție în luarea de decizii legate de România.
În timpul vizitei la Consiliul Uniunii Europene, studenții au luat la cunoștință de principalele provocări de mediu: schimbări climatice, biodiversitate și apă, vizita concretizându-se printr-un dialog între studenți din lector. Aspectele practice derulate au fost îmbinate cu activități recreative, studenții vizitând locații turistice din Bruxelles, dar și orașele Brugge și Ostende.
Detaliile organizatorice ale activităților din cadrul instituțiilor au fost facilitate de către domnul profesor Cristian Iojă, în organizare fiind implicați și studenți ai anului I master (Alexandru Cîrstea-responsabil cu achiziționarea biletele de avion) și anului II master (Alexandra Chelu-responsabil cazare).
Autor: Anton Georgiana Raluca, Evaluarea integrată a stării mediului, anul al II-lea
Fotografii: Bălăceanu Ștefan, Evaluarea integrată a stării mediului, anul I