Pe Pamant, pentru Pamant…cateva ganduri

22 aprilie, Ziua Pamantului! Ziua in care gandurile noastre se indreapta cu recunostinta dar si cu ingrijorare catre aceasta uriasa “Casa Comuna”!

Ziua in care se scriu multe randuri, se rostesc multe cuvinte, se canta multe melodii despre Pamant…

Dar el, Pamantul, ar trebui sa faca parte din preocuparile noastre zilnice…si nu doar sa fie „imbracat” intr-un gand, intr-o anume zi din an…

 

V-ati gandit ca pana si ziua lui este intr-o zodie de pamant, Zodia Taurului ? Veti spune ca este o intamplare, dar in viata, lume, Univers…nimic nu este intamplator !

In toate religiile lumii, grija pentru natura si pamant este un element central…in toate se subliniaza multiplele interconexiuni dintre om, natura, pamant, unitatea intrinseca dintre ele, iubirea pe care trebuie sa o purtam acestei Case Comune, acestei Familii Mari, deoarece fiecare „membru” este creatia lui Dumnezeu ! Toate religiile propovaduiesc iubirea pentru natura si pamant…si totusi…de ce oamenii uita de aceasta Casa si Familie Mare, in care nu sunt stapani, ci doar egalii altora ? Si de ce uita ca au aparut ultimii ? „La inceput a facut Dumnezeu cerul si pamantul…Ziua intaia a Facerii Lumii…”

Iar noi, oamenii, suntem „pamant” si „cer” la un loc, plamaditi din trup material si suflet spiritual! O rostire liturgica chiar spune: „Trupul se ingroapa in pamantul din care a fost luat, iar sufletul se intoarce la Dumnezeu care l-a dat”…

Se stie ca trupul si mintea noastra sunt alcatuite din 5 elemente…unul din ele este pamantul (alaturi de aer, apa, foc si eter)…pamant sub noi, pamant in noi! Din nou, o dovada clara a acestei legaturi eterne dintre noi si pamant…si totusi uitam…Uitam ca „microcosmosul” uman contine tot ceea ce exista si in Univers (macrocosmos)!…

Si ce important este „pamantul” din noi! El este cel care ofera coeziune, structura si rezistenta trupului si mintii, putere si stabilitate (in actiuni, ganduri, sentimente), calmul profund, rabdarea, emotia iubirii, memoria…Celebrand Planeta Pamant sarbatorim si omagiem, in acelasi timp, „pamantul” sadit in noi de Creatorul Universal.

Si, din nou, uitam…si alergam dupa bogatii ca sa ne satisfacem cerinte si dorinte ce vin in contradictie si intra in conflict cu Pamantul…si in loc sa invatam sa-i restituim Pamantului bogatia „imprumutata” de la el, noi ii poluam aerul si apa, ii deterioram solurile, ii schimbam clima, contaminam lanturile trofice, scadem productivitatea ecosistemelor, provocam instabilitate ecologica…si TOTUL se intoarce impotriva noastra, fiindca suntem un TOT!

Dar nu e tarziu…Putem salva Pamantul si ne putem salva pe noi insine! Insa este nevoie de un alt tip de OM, o alta GANDIRE, o alta SIMTIRE, o alta TRAIRE, o alta COMUNIUNE intre oameni…toate indreptate catre binele Pamantului! Altfel…dar ma opresc aici, cu un zambet optimist!

Si va invit sa urmariti un scurt film, un elogiu adus frumusetii lui, a Pamantului!

La multi ani, dragi pamanteni!

Post-scriptum: Ziua Mondiala a Pamantului a fost celebrata prima oara pe 22 aprilie 1970. Initiatorul acestui eveniment a fost senatorul american Gaylord Nelson. In prezent, Ziua Pamantului este sarbatorita de peste 500 de milioane de pamanteni, din 184 de tari.

Sursa video: http://www.youtube.com/watch?v=6v2L2UGZJAM&feature=related

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
2 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Superb mesajul dumneavoastra catre pamanteni! O privire sensibila asupra legaturii dintre noi si Pamant, de la unul dintre cei mai sensibili pamanteni! :)

    • Multumesc mult, draga mea Gabriela! In ceea ce priveste sensibilitatea, ma egalezi :)! Articolele tale te (re)prezinta atat de bine: documentate, frumoase, sensibile!! Exact ca si autoarea!

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress