Sa stingem lumina pentru Pamant! Earth Hour 2012

Schimbarile climatice sunt reale si ne afecteaza pe toti: dincolo de cresterea efectiva a temperaturilor, asistam la aparitia de fenomene meteo tot mai violente, la diminuarea (deja impresionanta !) a suprafetelor acoperite cu gheata: schimbari mult prea rapide pentru ca speciile de plante si animale sa se poata adapta. Cat despre noi, oamenii, desi avem tendinta de a ne considera invincibili, suntem afectati poate chiar mai mult, in anumite privinte, intrucat nu ne dam seama de fragilitatea stilului nostru de viata si de dependenta acestuia fata de bunul mers al naturii.

Multi sunt constienti de problemele prin care trecem in prezent, alaturi de planeta noastra, insa majoritatea considera ca fie nu au ce face, fie actiunile lor sunt prea putin importante pentru a conta. Ei bine, maine, sambata, 31 martie, la ora 20 :30, suntem cu totii invitati sa actionam impreuna si sa stingem lumina pentru o ora, pentru a putea sarbatori Pamantul.

Earth Hour a inceput in 2005 ca o initiativa singulara a WWF, adresata orasului Sidney (Australia). De atunci, tot mai multe state s-au alaturat demersului si sting lumina pentru o ora, in ultima sambata din martie. Anul acesta, 135 de state participa oficial la Earth Hour, inclusiv Romania (pentru care este deja al treilea an).  Mai mult decat atat, 2012 a venit si cu o alta noutate : un concurs pentru « Capitala Earth Hour » la nivel national, concurs castigat la noi de Bistrita, care a reusit sa colecteze in 8 ore aproape 17 tone de PET-uri.

Ce inseamna, concret, Earth Hour ?

Monumentele din marile orase nu mai sunt luminate pentru o ora; oamenii sting lumina si televizorul sau ies in strada, cu lumanari, pentru a sarbatori Pamantul. Se organizeaza picnicuri nocturne, se privesc stelele (ceva mai vizibile acum, o data cu scaderea poluarii luminoase), se traieste schimbarea in bine, la plural.

Initiativa WWF a devenit mai mult decat un gest : este un simbol al responsabilitatii noastre comune. Este mai mult decat un simbol, este o actiune concreta, realizata de fiecare dintre noi, care are rezultate vizibile. Delhi a consumat cu 296 MW in timpul Earth Hour din 2011. Mumbai, 103 MW.  In Africa de Sud, 350 MW au fost economisiti. Ora Pamantului nu mai este doar o forma de lupta impotriva schimbarilor climatice, dar si o incercare de a atrage atentia asupra necesitatii diminuarii consumului. Este un prim gest pe care il putem face pe drumul spre un comportament mai responsabil.

Maine seara, de la 20 :30 la 21 :30, stingeti lumina pentru Pamant !

Suse informatii:http://www.ziare.com/mediu/proiecte-mediu/, http://www.agenda.ro/news/news/, http://www.wwf.org.au/earthhour/, http://ora-pamantului.ro/wordpress/, http://ec.europa.eu/dgs/clima/mission/index_en.htm

Surse foto :  http://en.wikipedia.org/wiki/Climate_change, http://www.wwf.org.au/earthhour/.

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress