Curs de ecoinovaţie

Zilele trecute am primit un mesaj de la domnul Comisar de mediu Ioan Nema. Suntem bucuroşi să vi-l prezentăm prin intermediul revistei Greenly şi îi dorim domnului comisar multă sănătate şi impliniri!

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

În perioada 09.09.2013 – 13.09.2013 s-a desfăşurat în Malta cursul „Eco Innovation, Environment & Sustainable Development”, organizat de MECB Ltd.

Au participat specialişti în protecţia mediului din 6 ţări (Marea Britanie, Italia, România, Irlanda, Croaţia şi Malta), printre aceştia fiind şi subsemnatul Nema Ioan – comisar în cadrul Comisariatului Judeţean Vaslui a Gărzii Naţionale de Mediu. Cursul a fost finanţat prin “Agenţia Naţionala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale“ (ANPCDEFP) şi face parte din cadrul subprogramului Sectorial  GRUNDTVIG al “Programului de Învăţare pe tot parcursul vieţii”.

Cursurile s-au bazat pe conceptul de eco-inovaţie şi legătura acestuia cu dezvoltarea durabilă. De asemenea, s-a pus accent pe modul în care inovaţia şi creativitatea pot fi sprijinite şi completate de designul asistat de computer prin utilizarea programelor tip CAD.DSCN0494

Studiile de caz au fost din domeniul utilizării lavei şi a uleiurilor uzate precum şi în designul unui troler pentru deservirea pasagerilor din avioane, accesoriu care trebuie să fie uşor utilizabil inclusiv pentru colectarea deşeurilor pe tipuri.

DSCN0498În timpul cursului, s-au efectuat vizite tehnice la o instalaţie de obţinere a produselor alimentare ecologice (Gozo Cottage produce ulei de măsline, siropuri şi dulceţuri, oţet, băuturi alcoolice) din Gozo, la o staţie de epurare a apelor uzate (Ta’ Barkat Sewage Treatment Plant) şi la o uzină de procesare a deşeurilor, (Sant’Antnin Waste Treatment plant in Marsaskala) ambele situate în sudul Maltei.DSCN0500

Participanţii au avut de pregătit şi de prezentat, în antiteză, exemple de bune şi mai puţin bune practici observate în timpul şederii în Malta dar şi să găsească soluţii ce au la bază principiile eco-inovaţiei.

DSCN0505Organizatorii au dat dovadă de o reală ospitalitate specifică zonelor turistice, prin organizarea de vizite în liniştitul oraş Mdina, vechea capitală a Maltei, în Valletta, actuala capitală şi în legendara insulă Gozo, înţesată cu locuri ce amintesc de peregrinările lui Ulise după războiul Troian. În toate aceste vizite nu s-a omis gastronomia specifică.DSCN0510

Este benefic faptul că, în condiţiile în care fondurile de perfecţionare profesională sunt tot mai puţine, UE, prin Programul Învăţare pe tot parcursul vieţii, sprijină cetăţenii europeni în deschiderea orizontului profesional şi nu numai, deloc de neglijat fiind legăturile care se creează între oameni de diverse naţionalităţi.

Nema Ioan

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress