Peisaje spectaculoase – Nayarit, Mexic

Situat în partea vestică a Mexicului, acest loc magnific cu dimensiunea de 21.815 km²  este scăldat de apele Oceanului Pacific. De asemenea, din teritoriul Nayarit fac parte și Insulele Marias, Isabel, Tres Marietas  și Farallon la Peña.

Nayarit este considerată pe drept una dintre cele mai frumoase destinații de vacanță din Mexic, datorită peisajelor impunătoare. Dintre zonele impozante se remarcă  Arhipelagul Islas Marías, situat în Golful Californiei și la o distanță de 110 Km NV de orașul port San Blas. În cuprinsul arhipelagului se întâlnesc insulele San Juanito, Isla Maria, Isla Maria Magdalena și Isla Maria Cleofas.

nayerit1

Poziția insulelor relevă activitățile petrecute în trecutul geologic și evoluția tectonică a Peninsulei Baja, California. Dintre toate insulele, Maria Madre este cea mai mare (numele este sugestiv) și ocupă o suprafață de 142 km². Pe coasta vestică a insulei, roci precum migmatite, granodiorite și ortognaise din Jurasicul mijlociu (160-170 mil.ani) sunt expuse la zi iar în partea central-vestică se află roci ce provin din Cretacic (80-83 mil.ani), în speță roci calcaro-silicioase și roci sedimentare. De asemenea, se mai găsesc roci plutonice și metamorfice (complexul de roci Papelillo), scoțând în evidență o activitate vulcanică destul de intensă.

a1f1a11f1

 În anul 2010, arealele arhipelagului au fost desemnate rezervații ale Biosferei de către Patrimoniul Mondial UNESCO.

playa-escondida-hidden-beach-islas-marietas-01_mini

Insula Maria Madre încă găzduiește Închisoarea Federală Islas Maria, așezată aici începând cu anul 1905.

Riviera Nayarit se poate mândri cu faptul că practică ecoturismul, datorită eforturilor statului și a guvernului de a feri zona de industrii private și intervenție antropică excesivă. În acest loc cu peisaje superbe se poate practica surfing, diving, se poate pescui sau se pot admira speciile endemice de păsări și multe alte animale precum lei, pume sau tigrii.

photoEscudo_Islas_Marietas_una_aventura_ecologica_playaescondidaheader

Referințe:

Explorandomexico, Wikipedia, Scielo, Visitmexico.

Despre autor
Masteranda anul II la Universitatea din București.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress