Cererea crescândă de petrol a împins industria tot mai în adâncuri. Dar erupțiile necontrolate din Golf ne fac să ne întrebăm: „Merită oare riscul?“
Cele mai mari zăcăminte de ţiţei descoperite în ultimele decenii în SUA se află în străfundurile Golfului Mexic – una dintre cele mai periculoase zone de foraj de pe planetă.
Decenii la rând, costurile exorbitante ale forajului de mare adâncime au ţinut instalaţiile aproape de ţărm. Dar rezervele în continuă scădere, preţurile record ale petrolului şi spectaculoasele descoperiri de noi rezerve în largul mării au declanşat o goană generală după apele de mare adâncime. Câmpurile petrolifere recent descoperite Tupi şi Guará, din Brazilia, ar putea transforma ţara într-unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume. La fel de promiţătoare, concesiunile submarine de mare adâncime din largul coastelor Angolei au stârnit adevărate isterii la licitaţii, cu peste 20 de companii participante.
Încă din 1995, Congresul SUA a încurajat prospecţiunile la mare adâncime din Golful Mexic. În anul acela, Congresul a votat o lege care scutea companiile de plata redevenţelor pentru exploatarea zăcămintelor din câmpurile petrolifere de mare adâncime concesionate între 1996 şi 2000. În scurt timp, o întreagă flotă de platforme noi începea să „ciuruiască“ peste tot în Golf, fiecare operaţiune atingând costuri de până la un milion de dolari pe zi.
Scurgerea Ixtoc s-a produs în 1979, deversând 467.000 tone de țiței în apele marine. Crescătoriile de peşte şi economiile locale au fost distruse, iar biodiversitatea a fost puternic afectată de acest dezastru ecologic. Poluarea de la Ixtoc aproape a distrus toate recifele – a spus Gustavo Mateos Moutiel, un bărbat puternic de vreo 60 şi ceva de ani, care purta pălăria de pai specifică pescarilor din Veracruz. Caracatiţele s-au dus. Aricii de mare s-au dus. Stridiile s-au dus. Scoicile s-au dus. Peştii s-au dus aproape toţi. Familiile noastre răbdau de foame. Pe plajă, petrolul ne ajungea aproape de jumătatea gambei, declara acesta.
Deepwater Horizon a fost cea mai mare scurgere accidentală produsă vreodată în ocean, cu un volum de țiței scurs estimat la 4.9 milioane barili. Singura care o depășește este deversarea intenționată din 1991, în timpul Războiului din Golf, în Kuweit.
Cercetătorii guvernamentali au apreciat că BP înlăturase cam un sfert din cantitate. Încă un sfert se evaporase sau se dizolvase în molecule risipite. Dar un al treilea sfert se dispersase în apă, sub formă de mici picături care ar putea fi totuşi toxice pentru anumite organisme. Iar ultimul sfert – de vreo cinci ori cantitatea deversată de Exxon Valdez – a rămas pe apă ca pojghiţe sau pete lucioase ori ca bulgări de smoală pe plaje.
Incidentul Deepwater Horizon este urmarea directă a dependenţei noastre globale de ţiţei – a spus biogeochimista Mandy Joye, de la Universitatea din Georgia, care a petrecut ani de zile în Golf studiind venturile şi scurgerile de hidrocarburi la mare adâncime. Asemenea accidente sunt inevitabile, dacă vom fora tot mai adânc. Jucăm un joc extrem de periculos. Şi dacă ăsta nu e un apel pentru energii ecologice, zău că nu ştiu ce mai este!
Sursa: National Geographic
Foto: laprimeraplana, wikimedia
George D.
15/08/2013
Stim cu toti cum se polueaza Pamantul. ONG-urile si alti Ecologisti stiu doar sa isi vanda produsul! ;)
Acest articol este o aroganta la adresa Naturii si a oamenilor care mai stiu cum se misca lucrurile. Arogant sa spunem “Hai sa salvam PLANETA”… Noi nu suntem in stare sa ne salvam pe noi de noi sau cel putin sa comunicam si tu vrei sa Salvam PLANETA?!?!
As vrea, sincer, sa nu poluam, insa chestiunea asta se intampla doar in visele pierdute ale Ecologistilor ce acum nu mai sunt in stare sa gandeasca DURABIL.
Energii ecologice = Energii costisitoare, (scumpe) Nimeni nu va recunoaste si va spune asa ceva pentru ca toata lumea mananca o paine.
Cartea ramane inca deschisa la pagina nr.1, iar voi nu aveti decat sa completati dupa bunul vostru simt, pentru tampiti au scris multi.
O zi frumoasa!
Razvan Spiridon
18/08/2013
Mai întâi vă mulțumim pentru comentariul dvs. Voi încerca să răspund punctual:
Care este „produsul” ecologiștilor, ce preț are acesta și cine/ce câștigă ?
Dacă „Hai să salvăm Planeta!” este o aroganță, tind să cred că sloganul „Hai să distrugem planeta!” vi se pare mult mai potrivit. Sincer, arogantă mi se pare a 5-a afirmație a dvs!
„Să ne salvăm pe noi de noi” și comunicarea cred că depășește sfera ecologiei.
Da, eu vreau să salvăm Planeta. Dacă vă deranjează că verbul „salvăm” vă include și pe dvs în ciuda voinței dvs, îl puteți folosi la altă persoană.
Care ecologist a spus că nu va mai exista poluare ? O sursă de informații ar fi binevenită.
Faptul că unele energii ecologice sunt scumpe, nu trebuie recunoscut de nimeni. Dați câteva clickuri pe internet și vă convingeți singur cât de ieftine/scumpe sunt acele energii; iar noțiunea de „ieftin” și „scump” va trebui definită mai întâi.
Eu cred că această carte e deschisă la ultimele pagini, dacă vorbim de aceeași carte.
„Pentru tâmpiți au scris mulți” – e foarte cuprinzătoare afirmația asta.
Toate cele bune !