Un Mall atrăgător, “verde” şi sigur!

Este început de decembrie şi plouă! Şi pe 15 mai a plouat mult!…Iar eu vă povesteam atunci cum am avut norocul de a participa la European CSR Lessons, eveniment organizat de ResponsabilitateSociala.ro, în parteneriat cu o serie de companii multinaţionale prezente în Romania, scopul său fiind de a oferi publicului inspiraţie despre potenţialul CSR, prin exemple considerate de succes din spaţiul european.

Pe 15 mai a.c., din prezentarea realizată de Ingo Nissen (Sonae Sierra, Managing Director), am aflat despre eficienţa si sustenabilitatea centrelor comerciale. Sonae Sierra, www.sonaesierra.com, este specialistul internaţional în centre comerciale, pasionat să creeze experienţe inovative de cumpărare. Compania deţine 47 de centre comerciale şi este prezentă în 11 ţări: Portugalia, Spania, Italia, Germania, Grecia, România, Maroc, Algeria, Columbia şi Brazilia. Sonae Sierra este responsabilă de managementul a peste 70 de centre comerciale, cu o valoare de piaţă de peste 6,4 miliarde de euro şi cu o suprafaţă totală închiriabilă de aproximativ 2,2 milioane m2, care găzduiesc un număr de circa 8.500 de chiriaşi. În 2011, Sonae Sierra a primit peste 428 de milioane de vizite în centrele comerciale pe care le administrează. În prezent, Sonae Sierra are 7 proiecte în curs de dezvoltare, din care 4 sunt pentru terţe companii, şi alte 7 noi proiecte în plan.

La European CSR Lessons, Ingo Nissen a dat două exemple de eficienţă şi sustenabilitate, într-un studiu de caz: mall-ul LOOP 5 din Germania şi River Plaza din Râmnicu Vâlcea, România. Pentru acesta din urmă, Sonae Sierra a obţinut prima certificare ISO 14001 acordată unui centru comercial românesc! Despre această certificare de succes, dar şi despre prezentarea lui Ingo Nissen, am scris detaliat aici.

Zilele acestea, însă, am mai aflat o veste extraordinară despre River Plaza din Râmnicu Vâlcea: este primul centru comercial din România cu certificare OHSAS 18001!

Sonae Sierra a primit certificarea OHSAS 18001, garantată de Lloyd’s Register Quality Assurance. Această certificare obţinută pentru River Plaza Mall din Râmnicu Vâlcea este prima certificare OHSAS 18001 acordată unui centru comercial din România! Certificarea Sistemului de Management al Sănătăţii şi Siguranţei la locul de muncă întăreşte încă o dată angajamentul companiei pentru îmbunătăţirea performanţelor sociale şi de mediu, dar şi a eficienţei operaţionale a centrelor comerciale din portofoliu.

OHSAS 18001 este considerat cel mai important standard internaţional în domeniul Sănătăţii şi Siguranţei la locul de muncă. Certificarea acordată în acest an confirmă faptul că toate riscurile în materie de sănătate şi siguranţă sunt reduse şi atent controlate, iar centrul comercial îşi îmbunătăţeşte permanent performanţele în acest domeniu. Pentru a atinge aceste standarde, în cadrul River Plaza Mall au fost realizate pe parcursul anului 2011 peste 90 de ore de observări preventive de siguranţă, atingându-se nivelul de zero accidente.

Investiţia realizată de Sonae Sierra în River Plaza Mall pentru îmbunătăţiri în aria de sănătate şi siguranţă în muncă, pe parcursul acestui an, se ridică la 30 000 de euro. Printre îmbunătăţirile realizate în cadrul centrului comercial în această arie se numără: instalarea duşurilor şi a bucătăriilor pentru angajaţii rezidenţi ai furnizorilor de servicii, distribuirea echipamentelor personale de protecţie, achiziţia echipamentelor ergonomice şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă în spaţiile de mentenanţă şi curăţenie, prin instalarea unor mese de lucru adecvate, rafturi şi spaţii de depozitare. O altă acţiune realizată de companie în această direcţie a fost motivarea angajaţilor furnizorilor de servicii, prin acordarea unor mici premii (vouchere cadou), ca recunoaştere a muncii depuse pentru creşterea performanţelor în ariile de Sănătate şi Siguranţă.

Angajamentul puternic al companiei pentru îmbunătăţirea performanţelor sociale şi de mediu a fost confirmat anterior, aşa cum vă spuneam, şi de certificarea ISO 14001 obţinută de River Plaza Mall în 2011. Centrul comercial şi-a redus consumul de apă (litri/vizită) cu 35% şi consumul de electricitate (kwh/m2) cu 21% în anul 2011, faţă de anul 2008. De asemenea, rata de reciclare a deşeurilor a crescut de la mai puţin de 20% în 2008, la 41% în 2011. River Plaza Mall a fost, totodată, şi primul centru comercial din România care a obţinut certificat de performanţă energetică, în 2010!

Marius Mateescu, Manager River Plaza Mall, a declarat următoarele: “Implementarea celor mai sustenabile standarde şi a celor mai bune practici în cadrul River Plaza Mall ne-au adus aceste trei certificări de pionierat în România: în domeniul mediului, al performanţei energetice şi al sănătăţii şi siguranţei în muncă. Acestea sunt rezultatul activităţilor pe care le facem pentru a îmbunătăţi eficienţa operaţională a centrului comercial pentru chiriaşi şi a confortului şi siguranţei pentru vizitatorii noştri. La final, aceste lucruri înseamnă valoare adăugată pentru River Plaza Mall.”

Aceasta certificare OHSAS 18001, alături de certificatul de performanţă energetică şi de certificarea ISO 14001 obţinute de River Plaza Mall, reafirmă angajamentul Sonae Sierra pentru sustenabilitate şi management profesionist pentru piaţa din România. Aşa cum a arătat studiul “Formule de Succes pentru Centrele Comerciale din România”, realizat de Sonae Sierra şi PwC, managementul profesionist este unul din cele mai importante aspecte pentru succesul viitoarelor dezvoltări comerciale.

…În final, ce-aş mai putea să adaug? Felicitări, Sonae Sierra! Felicitări, River Plaza Mall! Cu prima ocazie, când voi avea drum prin Râmnicu Vâlcea, voi vizita acest mall – simbol al eficienţei!

Dragi cititori, ce spuneţi? Merită să fie menţionaţi pe pagina Greenly destinată companiilor “verzi”, durabile, “prietenoase” cu mediul?  Wall of Fame?

În aşteptarea răspunsului, vă dorim o săptămână frumoasă!

Sursă informaţii şi fotografie: Comunicat de Presă Sonae Sierra, primit prin amabilitatea doamnei Raluca Manaila, PR Manager, Ogilvy Public Relations Worldwide/Bucharest  

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress