Testarea cosmeticelor pe animale – o suferinta necesara?

Testarea produselor cosmetice pe animale reprezintă o practică general acceptată în lumea întreagă, fiind curent utilizată în marile ţări producătoare, cum ar fi China (în care testele pe animale sunt obligatorii) sau Statele Unite. Din fericire, există şi excepţii, iar începând cu 11 martie 2013, întreaga Uniune Europeană va intra complet pe această listă.against-animal-testing-ad-prints-2

De ce testăm produsele cosmetice pe animale?

În fiecare an, peste 100 de milioane de animale sunt utilizate în industria cosmetică, iar cele mai multe mor cu acest scop – experimentele se sfârşesc de obicei prin eutanasie. Conform Vier Pfoten, şoareci, porcuşori de Guineea, iepuri, porci, maimuţe, capre, şinşile, pisici, chiar şi cai sau vaci sunt chinuite în timpul testelor.

Testele sunt realizate în general pentru a se determina nivelul de iritare al pielii, de distrugere a ţesutului ocular şi de toxicitate a unora dintre substanţele folosite ca ingrediente. Tot Vier Pfoten ne arată ca în testul Draize, spre exemplu, substanţe caustice sunt picurate pe viu în ochii iepurilor pentru a se evalua gradul de distrugere al ţesutului ocular. Testele de Dozaj Letal sunt folosite pentru a determina cantitatea de substanţe care vor ucide un număr predeterminat de animale. Spre exemplu, în testele DL50, animalele sunt forţate să ingereze substanţe otrăvitoare (prin tuburi stomacare, inhalatoare sau injecţii) până ce jumătate dintre ele mor. Reacţiile cele mai întâlnite la testele DL sunt convulsiile, voma, paralizia şi sângerarea ochilor, nasului, gurii şi rectului.

O soluţie: Directiva Cosmetice şi politica europeană contra testelor pe animale

În Europa, Directiva Cosmetice a Uniunii Europene reprezintă soluția împotriva acestei probleme şi stabilește reguli cu privire la etichetarea, împachetarea şi conţinutul produselor cosmetice. Această directivă pune capăt utilizării animalelor pentru testarea produselor cosmetice, prin impunerea a doua principale interdicţii:

  1. Interzice testarea produselor cosmetice finite (se aplică din septembrie 2004), precum şi a ingredientelor acestora (se aplică din martie 2009) pe animale. Începând din martie 2009, este, de asemenea, interzisă comercializarea în UE a produselor cosmetice și a ingredientelor acestora care au fost testate pe animale, indiferent de originea acestor produse.
  2. Interzice marketingul produselor cosmetice finite, care au fost testate pe animale sau care conţin ingrediente care au fost testate pe animale. Aceasta interdicție se aplică, din martie 2009, tuturor efectelor asupra sănătății umane, care sunt testate pentru a demonstra siguranța produselor cosmetice, cu excepția celor mai complexe efecte (toxicitatea la doză repetată, inclusiv sensibilizarea cutanată și carcinogenitatea, toxicitatea reproductivă și toxicochinetica). În cazul acestora, termenul stabilit a fost prelungit până pe 11 martie 2013.

Cum recunoaştem produsele cosmetice netestate pe animale?

Principalele animale utilizate în teste sunt mamiferele mici, din categoria rozătoarelor, aşadar pentru a indica acele produse netestate pe animale, a fost utilizata imaginea unui iepuraş. Dacă vă faceţi cumpărăturile într-un magazin…internaţional, puteţi găsi produse marcate cu unul dintre aceste logo-uri:

  1. Iepuraşul care sare (the Leaping Bunny) sau Human Cosmetics Standard

Leaping-Bunny-LogoAcest logo marchează produsele realizate de companii care nu testează produse sau ingrediente pe animale, lucru validat prin audit şi verificări, la care compania trebuie să asigure acces complet.

  1. Iepuraşul Cruelty-freecrueltyfreelogo

Dacă o companie doreşte să indice faptul că nu face teste pe animale, poate utiliza acest logo. Cu toate acestea, nici o dovadă nu este cerută.

  1. Logo-ul „netestat pe animale” sau alte logo-uri similare,

indexcare sunt realizate, de obicei, de companiile de cosmetice pentru a indică această politică. Acestea nu sunt recunoscute neapărat la nivel general, însă există şi logo-uri de certificare naţionale, care asigura o politică de netestare pe animale la acest nivel.

În fine, dacă doriţi să ştiţi care companii testează pe animale şi care nu, vă puteţi informa aici sau aici.

Alegeti bine!

Surse info: http://totb.ro/producatorii-de-cosmetice-revin-la-testele-pe-animale-de-dragul-profitului/?lang=en, http://www.one.ro/beauty/arta-de-a-fi-frumoasa/cosmetice-testate-pe-animale-industria-cruzimii-8443214, http://www.vier-pfoten.ro/output.php?id=1107&idcontent=3453&language=2, http://jesseanneo.blogspot.fr/2012/01/whats-that-bunny-saying-makeup-and.html, http://noetique.over-blog.com/article-les-alternatives-aux-tests-de-toxicite-sur-animaux-73130777.html, http://ec.europa.eu/consumers/sectors/cosmetics/documents/directive/

Surse foto: http://noetique.over-blog.com/article-les-alternatives-aux-tests-de-toxicite-sur-animaux-73130777.html, http://goveg360.com/blog/wp-content/uploads/2011/02/crueltyfreelogo.jpg, http://oclc.files.wordpress.com/2010/01/against-animal-testing-ad-prints-3.jpg

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
3 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Testarea pe animale este o traditie veche si mai vai continua pana intr-un viitor, sa speram cat mai apropiat.

  2. o lume cruda si fara suflet…sper sa se opreasca odata porcaria asta

  3. Asta inseamna ca toate podusele cosmetice aparute pe rafturile magazinelor dupa 11 martie 2013 sunt netestate pe animale? Pare parca prea frumos ca sa fie adevarat.

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress