Blyde River Canyon

Rezervația naturală Blyde River Canyon este casa tribului Bapedi, un trib mic din Africa de Sud, care a devenit cunoscut pe continentul negru după anul 1864, când aceștia au învins triburile din regiunea Swaziland, în ceea ce ei au numit Moholoholo (Marea Bătălie), triburi ce încercau să ocupe zona canionului. Ca semn de recunoștință față de șeful de trib, poporul Bapedi a decis să numească The Three Rondavels (3 roci uriașe, cu formă rotundă și similară cabanelor indigene din zonă, cunoscute sub numele de “rondavels”) după soțiile acestuia, dar având prea multe, șeful de trib a decis să numească cele 3 vârfuri: Mogabolle, Mogoladikwe și Maseroto, astfel alegând numele celor 3 soții ce îi creau cele mai multe probleme, iar întregul munte a fost numit Marieskop.

D1_KRUGER AREA_BLYDE RIVER CANYON

Canionul Blyde River este singurul canion “verde” al planetei și al treilea ca mărime, după Marele Canion din SUA și Fish River Canion din Namibia. Acesta se află la aproximativ 400 km nord-est de Pretoria, Africa de Sud, în provincia Mpumalanga. Vârful Mariepskop (1944 m) reprezintă cel mai înalt punct al rezervației.

Datorită condițiilor geologice și climatului extrem, rezervația oferă o biodiversitate remarcabilă. O varietate de plante, de la pășuni montane în zonele înalte, podișuri sub-tropicale, păduri tropicale în cursul superior al râului Blyde, iar în cursul inferior ravene și păduri riverane, unde se găsesc peste 1000 de specii de plante, multe dintre ele endemice zonei sau pe cale de dispariție. Varietatea de plante existente susține o faună la fel de bogată și variată. View_from_gods_windowAntilopele din specia Klipspringers îşi procură hrana și se adăpostesc în zonele stâncoase; zonele de pășune oferă hrană și adăpost pentru multe specii de rozătoare, șerpi, păsări și o mulțime de specii de insecte. Toate cele 5 specii de primate ce trăiesc pe teritoriul Africii de Sud se găsesc în rezervația Blyde River Canyon: maimuțele samango; 2 specii galago; babuinii chacma și maimuțele vervet. Specii mari de hipopotami și crocodili trăiesc în zona râului, alături de specii de păsări de apă, vidre și numeroase specii de pești. Zona atrage numeroase specii de păsări de pe întreg continentul negru, inclusiv cele 3 specii de Lourie, 2 dintre specii fiind extrem de colorate. Șoimul Taita, o specie mică de șoim, migrează în zonă pe perioada sezonului uscat, într-un număr restrâns, acesta având probleme în a vâna, din cauza șoimului Peregrine care trăiește în zonă pe întreaga perioadă a anului.

God’s Window este locul din care, într-o zi însorită, se poate vedea toată rezervația și tot teritoriul până în statul Mozambique. În locul în care se întâlnesc Blyde River (râul bucuriei) și Treur River (râul durerii), în urma eroziunii apei s-a format “Bourke’s Luck Potholes”, fenomen geologic ce a avut nevoie de mii de ani să apară. Datorită faptului că zona este în mare parte compusă din munți de gresie, rezervația este plină de peșteri naturale. bourkes_luck_potholes

În sezonul ploios (octombrie-martie), temperatura în canion este oarecum rece la joasă altitudine, în interiorul canionului, iar ceața este un fenomen ce se petrece zilnic. În sezonul uscat (aprilie-septembrie), temperaturile sunt ridicate pe timpul zilei și scăzute pe timpul nopți.

Conform unui mit local, un bărbat pe nume John Holtzhauzen a fost obligat de către președintele din Africa de Sud, Paul Kruger, în anul 1905, să ascundă diamante și aur în valoare de 2 milioane de lire sterline, în speranța că acestea nu vor ajunge pe mâna guvernului englez. Deși nu s-a stabilit dacă acest mit este real sau doar o invenție, misterul și milioanele lui Kruger au aprins întotdeauna imaginația vânătorilor de comori, care caută și în ziua de azi diamantele și aurul pierdut.

Surse informații: http://www.game-reserve.com/south-africa_blyde_river.htmlhttp://www.sa-venues.com/game-reserves/mpl_blyderiver.htmhttp://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=663f67a0-e253-493a-9c3b-50a2e0eb282fhttp://www.safarinow.com/things-to-do/blyde-river-canyon/default.aspx

Surse fotohttp://kruger2canyons.com/images/bourkes_luck_potholes.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/b9/View_from_gods_window.jpghttp://www.cedarberg-travel.com/images/products/D1_KRUGER%20AREA_BLYDE%20RIVER%20CANYON.jpg

Despre autor
Student în anul al II-lea, specializarea Geografia Mediului, Facultatea de Geografie, Universitatea din București
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress