Situaţia coloniilor de pelicani din Delta Dunării zona lagunară – aprilie 2013

3_DSC_5278Am primit de la Societatea Ornitologică Română un comunicat de presă despre situaţia coloniilor de pelicani comuni şi creţi din Delta Dunării şi complexul Razim-Sinoie. Informaţiile au fost însumate după un zbor de monitorizare, realizat acum aproximativ 3 săptămâni. Credem şi sperăm că iubitorii de natură vor fi interesaţi de aceste informaţii.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

„Platforma de cuibărire a pelicanilor creți de pe Insula Ceaplace din Delta Dunării a fost distrusă de apele mari din Delta Dunării și complexul Razim-Sinoie. Acest lucru pune în pericol noua generație de pelicani creți din Deltă.

Pe 18 aprilie 2013, biologul SOR Sebastian Bugariu a survolat cu un avion coloniile de pelicani din Delta Dunării şi sistemul lagunar, pentru prima dată în cursul acestui an.

8_DSC_5433Nivelul apei în toată zona este ridicat, lucru normal pentru această perioadă, dar care poate ridica probleme coloniilor din zona lagunară, în eventualitatea unor furtuni.

În partea de nord se găsesc deja câteva mii de pelicani comuni, iar cei mai mulţi dintre aceştia au populat deja colonia de la Hrecisca-Buhaiova, alături de pelicanii creţi care se află într-un stadiu avansat de cuibărit.

În colonia de pelicani creţi de pe lacul Lejai se găsesc câteva zeci de perechi, însă situaţia nu este prea fericită în zona lagunară. Spre deosebire de anii 2011 şi 2012, anul acesta nu au fost observate deloc cuiburi de pelicani creţi pe insula Bisericuţa. Aici, de regulă, deranjul din lunile februarie şi martie poate împiedica păsările să îşi stabilească o colonie de cuibărit.

12_DSC_5501Pe insula Ceaplace, platforma construită în anul 2008 a fost distrusă complet de gheaţă şi de valuri mari pe parcursul iernii, iar la ora actuală, datorită nivelului mare al apei în lacul Sinoie, insula este acoperită complet. Doar cuiburile pelicanilor se află deasupra apei. În aceste condiţii, deşi aflată într-un stadiu avansat de cuibărit, cu pui relativ mari, colonia poate fi afectată puternic de eventuale furtuni în săptămânile viitoare.

14_DSC_5527Platforma instalată în anul 2008 a avut o importanţă foarte mare pentru colonia de pelicani creţi de pe insula Ceaplace, aici cuibărind în anul 2009 peste 100 de perechi, ferite de valuri. În alţi ani au fost numărate doar câteva zeci de perechi, dintre care unele au pierdut cuiburile datorită furtunilor. Societatea Ornitologică Română va continua monitorizarea din avion şi în lunile următoare.”

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Eu mă întreb dacă acea platformă nu ar putea fi refăcută? E doar o simplă întrebare…

Fotografii: Sebastian Bugariu

Mulţumim pentru comunicat domnului Ovidiu Bufnilă, responsabil comunicare SOR

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress