Despre eclipsa parțială de lună: 25 aprilie 2013

Acum două zile, pe 25 Aprilie 2013, a avut loc una dintre cele trei eclipse parțiale ce au fost prevăzute de astrofizicieni  pentru anul curent. Eclipsa a putut fi văzută din București în jurul orei 23, când Pământul a umbrit-o în stânga sus pe mai puțin de un sfert din suprafața vizibilă a ei, iar maximul ei s-a înregistrat la ora 23:07. Eclipsa parțială de lună nu este un eveniment foarte spectaculos, dar dacă poate fi observată din locul în care ne aflăm și cerul nu este poluat luminos, pentru a se vedea astrul în toată luminozitatea lui, peisajul ceresc este extraordinar.DSCF4518

Dar ce este o eclipsă parțială de Lună?

Acest fenomen apare atunci când o mică parte din suprafața lunii este umbrită de Pământ. Viteza Lunii prin umbra Pământului este de un kilometru pe secundă (3600 km/h), și trecerea poate dura în total aproape 107 minute. Totuși timpul de la primul contact al Lunii cu conul de umbră al Pământului până la ultimul contact este mult mai mare, putând dura chiar și 6 ore. Faza în care se află astrul este cea de Lună Plină, iar aceasta împreună cu Pământul și Soarele trebuie să se afle aproximativ pe aceeași linie imaginară.

De această dată, eclipsa a fost de scurtă durată, dar a stat suficient de mult în umbra Pământului pentru a o putea surprinde în câteva imagini. În mare parte dintre ele putem sesiza că Luna, chiar și în sectorul de nord-vest umbrit, este vizibilă, aceasta datorându-se refracției razelor de lumină captate de suprafața ei și retrimise spre Pământ. Dacă planeta noastră nu ar avea atmosferă, atunci nu ar mai apărea sectorul umbrit al lunii nici măcar cu o culoare închisă, ci ar deveni total invizibil.  Un alt factor care a contribuit la crearea posibilității ca Luna să poată fi bine observată, cu tot cu sectorul umbrit, este distanța dintre aceasta și Pământ, foarte aproape de perigeu, când astrul se apropie destul de mult de Pământ, pentru ca umbra acestuia să se proiecteze pe o suprafață considerabilă din discul lunar. Nu în ultimul rând, Eclipsa din 25 Aprilie 2013 este a doua eclipsă parțială de lună de scurtă durată, de la începutul secolului 21 până în prezent.

Sperăm că și cititorii noștri au surprins Luna în timpul eclipsei, chiar și printr-o aruncătură de privire și vă anunțăm că pe data de 25 Mai 2013 va fi o a doua eclipsă de Lună din acest an, de această dată eclipsă parțial-penumbrială.  Dacă nu ati avut ocazia să o vedeti, va propunem noi cateva imagini.

Bibliografie:

www.astro-urseanu.ro,

http://en.wikipedia.org/wiki/April_2013_lunar_eclipse

Autori fotografii: Mihail Mitoșeriu și Gabriela Moroșanu

Despre autor
Studentă în anul II Master, specializarea Climatologie și Resurse de Apă, Facultatea de Geografie, Universitatea din București
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress