Infiintarea unei arii protejate (Partea a II-a)

Ati stabilit numele organizatiei si aveti dovada ca acesta este legal si nu este folosit; acum trebuie sa incepeti procedura propriu-zisa.

Urmatorul pas este sa gasiti un sediu pentru ONG. Daca bugetul organizatiei nu permite inchirierea unui spatiu, se poate folosi ca sediu locuinta unuia dintre membri (obligatoriu locuinta trebuie sa aiba cadastrul facut). Dupa stabilirea sediului ONG-ului, este necesar ca proprietarul imobilului sa autentifice la notariat o declaratie pe propria raspundere prin care este de acord ca in locuinta, proprietate personala, pe care o detine sa functioneze sediul asociatiei.

Este posibil, in functie de cei de la Judecatoria unde veti incerca sa obtineti personalitate juridica, sa vi se ceara sa  incheiati un contract de imprumut de folosinta (comodat); acesta se poate incheia intre unul dintre membrii organizatiei si proprietarul spatiului respectiv, este un act sub semnatura privata si nu necesita autentificare la notariat.

Acum urmeaza o serie de “daca” :

  • Primul: daca spatiul folosit ca sediu este inchiriat, aveti nevoie de copia autentificata a contractului de inchiriere si de acordul proprietarului;
  • Al doilea: daca spatiul este aflat sub ipoteca, un caz nu tocmai fericit pentru ca procedura va dura mult mai mult timp, aveti nevoie de acceptul bancii creditoare;
  • Al treilea si ultimul: daca sediul este intr-un imobil gen bloc/vila, aveti nevoie si de acordul vecinilor cu pereti comuni si de acordul Asociatiei de Proprietari; acesta este un formular tip, pus la dispozitie de Uniunea Nationala a Asociatiilor de Proprietari.

Urmatorul pas din aceasta etapa este sa obtineti un extras de Carte Funciara pentru informare; acesta se elibereza la cerere, fara a fi necesar un accept al proprietarului. Solicitantii trebuie sa depuna la Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara din raza teritoriala a imobilului urmatoarele acte:

  • cerere tip, in care trebuie mentionat numarul cadastral, identificator unic al imobilului, numarul de carte funciara si localitatea in care este situat imobilul;
  • dovada achitarii tarifului aferent, taxa fiind de 20 de lei.

Va recomand ca inainte de inceperea procedurilor sa mergeti la Judecatoria unde o sa depuneti actele, pentru a discuta despre eventualele neclaritati.

PS: In final, nu ma pot abtine sa nu scriu un citat din cartea pe care o citesc momentan: “Orice putere naste o contra-putere, orice leac, un rau, orice rau, un leac.”

Sursa foto: Romania.panda.org

Articol realizat de Alina Costici

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress