Infiintarea unei arii protejate

 

Daca as fi fost Iulius Cezar, as fi zis “Alea iacta est”, dar pentru ca sunt un simplu muritor, ma rezum la “acum ca am inceput, trebuie sa continuam…”

V-am impartasit in primul articol sentimentele si trairile mele legate de tot ceea ce este “greenly”. Acum o sa incerc sa scriu despre anumite lucruri cu care va puteti intalni ca si oameni de mediu, precum si despre ceea ce consider ca v-ar putea interesa in aceasta privinta.

V-am spus ce cred eu ca semnifica o arie protejata; ei bine, o sa va explic si pasii prin care puteti infiinta una. Pentru ca toate inceputurile sunt grele, nu va ganditi ca va fi o treaba usoara. Care este prima etapa in infiintarea unei arii protejate ?

Ca sa pui bazele unei arii protejate, trebuie sa beneficiezi de sustinerea unui ONG. Daca nu o aveti, nu-i nimic; in urmatoarele articole o sa va explic pasii necesari infiintarii unui ONG.

1. REZERVAREA DENUMIRII

Acest pas este necesar pentru a va asigura ca denumirea aleasa nu este folosita  si este legala. Dovada disponibilitatii denumirii se obtine de la Ministerul Justistiei, Serviciul de Relatii cu Publicul si Evidenta ONG. Ca sa obtineti acesta dovada, trebuie sa completati o cerere care arata asa:

CERERE

Pentru acordarea disponibilităţii denumirii

 • Solicitantul

Nume/Denumirea – se va completa cu numele persoanei desemnate sa se ocupe de demersurile necesare infiintarii organizatiei;

Domiciliul/Sediul – se va completa adresa;

 • Categoria de persoana juridica fara scop patrimonial (asociatie, fundatie, federatie) pentru care se solicita verificarea:…………………………………………………………………;
 •  Denumirea a carei verificare se solicita:…………………………………………………..;
 •  Temeiul juridic al cererii: Ordonanta Guvernului nr. 26/2000;
 •  Tariful achitat …………. lei, conform (nr. Chitantei)……………………………………..;
 •  Data:………………………………………………………………………………………;
 •  Semnatura solicitantului:………………………………………………………………….;

     Cei care nu sunt din Bucuresti pot trimite cererea si primii dovada prin posta.

Taxa se va achita la Trezorerie, in contul Ministerului Justitiei si trebuie sa precizati ca este pentru acordarea disponibilitatii denumirii. Cererea tip se depune la Registratura Ministerului Justitiei iar la aceasta anexati si chitanta. Raspunsul il veti obtine in cinci zile lucratoare de la depunerea cererii, in cazul in care o ridicati personal, sau in zece zile lucratoare daca ati solicitat dovada prin posta. Dovada are o valabilitate de trei luni de la data emiterii, dar se poate prelungi la cerere.

Cam atat pentru azi… My greenlysh people, see you next time.

Articol realizat de Alina Costici

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
2 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
 1. Am o nedumerire si v-as ruga sa ma ajutati. In articol spuneti: “Ca sa pui bazele unei arii protejate, trebuie sa beneficiezi de sustinerea unui ONG”.
  Mai precis, expresia “trebuie sa beneficiezi de sustinerea unui ONG” imi ridica semne de intrebare.

  Am studiat Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011 [http://www.mmediu.ro/legislatie/acte_normative/protectia_naturii/biodiversitate/57-49.pdf] si am inteles ca daca vrem sa instituim o arie protejata trebuie sa facem o propunere în acest sens. Conform legii, aceasta propunere se poate face practic de catre autoritati ale administratiei centrale si locale, diferite institutii, organizatii neguvernamentale si persoane fizice.
  Deci?

  Nu in ultimul rand, cred ca [si in acest domeniu atat de specific] este important sa folosim terminologia corecta – in acest caz termenul corect este instituirea unei arii protejate si nu infiintarea sau punerea bazelor unei arii protejate.

 2. Imi cer scuze ca va raspund atat de tarziu dar nu v-am vazut comentariul.
  Aveti dreptate conform OUG 57/2007 , ART. 8 alin. 2 “Propunerile pentru instituirea regimului de arie naturala protejata se pot face din initiativa oricarei persoane
  fizice sau juridice si se înainteaza Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate, în vederea avizarii acestora.” insa consider ca sustinerea unei astfel de organizatii ar avea un impact mai mare si ar pune presiune pe autoritatile care pot sau nu aproba aceasta propunere. Cum am spus trebuie sa demontrezi ca acel areal indeplineste caracteristicile necesare si ca tu ca solicitant ai avut in vedere toata documentatia necesara (studiul de fundamentare stiintifica; documentatia cadastrala cu limitele ariei naturale protejate, cu evidentierea categoriilor de folosinta a terenurilor avizul Academiei Române).
  Consider insa ca este util sa-ti formezi propria ta echipa pentru ca este in interesul tau sa militezi pentru ceea ce faci sau vrei sa faci. Este diferita sustinerea pe care ti-o acorda un ONG fata de ceea ce poti tu realiza ca persoana fizica.
  Administrarea ariilor protejate se realizeaza de catre consilii de administratie special constituie, cu personalitate juridica ,eu ca persoana fizica nu pot administra o arie naturala ( ma refer aici la un areal mare) fara ajutorul unor persoane competente.
  In plus este mult mai usor pentru un ONG sa atraga fonduri, donatii, sponsorizari si sa desfasoare activitati care sa implice publicul in constientizarea problemelor de conservare.
  Nu stiu daca am reusit sa va conving cat de importanta este sustinerea unei organizatii in acest proces de conservare a biodiveritatii, sper ca ati inteles ca glasul unei astfel de asociatii este mai puternic si mai suparator.
  Va multumesc :))))

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress