Efectele injectării dioxidului de carbon în scoarța terestră

De când există ideea conform căreia planeta este în schimbare din cauza acțiunilor omenești, cercetătorii din întreaga lume au emis tot felul de ipoteze și soluții pentru a stopa – sau măcar a diminua – efectele încălzirii globale. De la dispozitive complicate, până la elaborarea unor practici uzuale, a existat și ideea prin care dioxidul de carbon ar putea fi “injectat” în scoarța terestră. Inițiativa pare o soluție eficientă și nu cere prețuri exorbitante pentru punerea ei în practică (Fig. nr. 1).

energy-4

 Fig. nr. 1 Injectarea gazelor în substrat geologic

Însă, un grup de cercetători din S.U.A., mai exact din Texas, de la Universitatea din Texas, Institutul de Geofizică, au corelat o serie de cutremure de mică intensitate cu zona în care au fost injectate gaze.

Zona analizată, Snyder, a fost supusă testelor între anii 2006 și 2011 și reprezintă o suprafață care se întinde pe trei câmpuri de petrol și gaze, de unde s-au extras combustibili încă din anii 1950. Injectarea câmpului cu gaze a început acum ceva timp, mai exact prin 1971, pentru a stimula producția de petrol, iar dat fiind faptul că aceste injectări au avut loc de mult timp, Departamentul de Energie al SUA a cerut efectuarea de cercetări în zonă pentru a observa impactul acestor demersuri.

Wei Gan și Frohlich Cliff, cercetători la Universitatea din Texas, au folosit o serie de seismometre de mare acuratețe și au identificat 93 de cutremure, dintre care 3 cu magnitudinea de peste 3 grade, în special în câmpul Cogdell. Un alt aspect interesant al studiului este că aceste cutremure nu au avut loc pe întreaga suprafață injectată, ci doar în anumite locuri. Explicația poate fi pusă pe seama substratului geologic diferit dintr-o zonă față de alta. În acest câmp Cogdell există o serie de defecte geologice ce au favorizat formarea acestor cutremure ca urmare a injectării unui volum mare de gaze. Cercetătorii studiului afirmă totodată necesitatea creării unor modele geologice pe întreaga suprafață a câmpului vizat, pentru a înțelege fenomenul în totalitate.

Deocamdată această soluție privind injectarea gazelor în substratul geologic este una la îndemână, rămânând cercetarea amănunțită cu privire la zonele cele mai favorabile desfășurării unei astfel de activități ce ar putea să reducă emisiile atmosferice. De asemenea, studiul de față a vrut să evidențieze faptul că această metodă poate duce la declanșarea unor cutremure de diferite intensități, dar doar în anumite zone.

Sursa:

http://www.ecomagazin.ro/un-nou-studiu-asociaza-o-serie-de-mici-cutremure-cu-injectia-dioxidului-de-carbon-in-depozite-subterane/

Despre autor
Masteranda anul II la Universitatea din București.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2022 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress