Ce spuneți de un loc unde se strâng companii, produse și oameni dedicați protecției mediului înconjurător? ECOMEDIU Arad este un asemenea loc – un târg centrat pe promovarea de produse sustenabile, prietenoase cu mediul înconjurător, inovative, conferințe și zâmbete care ascund eforturile depuse pentru a atinge un eco-obiectiv.
Luna trecută, în Arad, între 16-18 octombrie 2013, oamenii pasionați și direct implicați, au participat la cea de-a XI-a ediție a târgului internațional ECOMEDIU, târg susținut și de Greenly. Deși adresat în principal zonei de vest a României, la târg au venit și reprezentanți ai companiilor care își desfășoară activitatea în alte regiuni ale țării sau peste hotare.
Ce participanți au fost?
De la Agențiile pentru Protecția Mediului din Arad și Timiș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad, Garda Națională de Mediu, Administrația Națională “Apele Române” și cea de Meteorologie, la Camera de Comerț Italiană, școli și universități din zonă, companii cu domeniul de lucru în produse dedicate managementului de mediu (Cleanair Europe – Franța, Euritech – Oradea, European Waste Technology – Craiova, Szarvas Impex – Ungaria etc.) sau reprezentanți ai Parcului Natural “Lunca Mureșului”.
Conferințele de la târg
Târgul ECOMEDIU a venit cu un plus important, zic eu, anume Conferința Internațională “Practici și Experiențe în Protecția Mediului“. Numeroși invitați, profesori, cercetători sau expozanți au susținut prezentări în domeniilor lor de activitate. Personal, am fost încântată de diversitatea subiectelor propuse, la fel și de modalitatea de expunere, unele mai inspirate decât altele. (programul conferinței aici)
Câteva detalii
- Universitatea “Vasile Goldiș” din Arad a avut finanțat un proiect de mare anvergură, „Elaborarea strategiilor de conservare, a planurilor de monitorizare și dezvoltare durabilă pentru SCI Defileul Mureșului Inferior”. Rezultatele pot fi consultate aici. Printre preocupările lor, am aflat de conservarea biologică și a potențialului genetic, mai ales al soiurilor vechi de legume.
- Agențiile de Protecția Mediului din Arad și Timiș demonstrează pasiune și răbdare prin proiectele pe care le-au avut până acum. Deși salariile nu motivează, iar munca depusă într-un proiect POS Mediu este astronomică :), echipele găsesc energie în rezultate: educație, promovare, conștientizare. Mă bucură că dedicarea în acest domeniu rămâne pe poziții, cu toate că respectul pentru un astfel de job are trebui reconsiderat de către sus-puși (dar aici este deja altă discuție).
- Nu destule, companii străine cu tehnologii inovative vin în România pentru a găsi o piață de desfacere a produselor lor. Nu știu câți se (z)bat să adopte alte strategii.
- InPULSE oferă companiilor din țară sau din afară sprijin în internaționalizarea afacerii lor, ajutând în networking, transfer tehnologic și posibilitatea participării la târguri și misiuni economice. Un astfel de târg este Terratec – forum internațional, în 2015 următorul, Germania – cu orientare pe soluții sustenabile pentru apă, resurse și reciclare. Dacă sunteți români eco-ingenioși, here’s your chance
- Clusterul de Energii Sustenabile ROSENC a surprins plăcut audiența cu rezultatul muncii în echipă, Kitul Aquasolar – kit de irigare a zonelor izolate ce funcționează pe bază de energie solară.
Greenly mulțumește Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad pentru invitație, precum și pentru organizarea târgului ECOMEDIU! Apreciem pozitivismul, în ciuda vremii mohorâte. :)