Apa de la duş, periculoasă?

După articolul precedent, în care spuneam că apa de la robinet este mai puţin toxică faţă de cea îmbuteliată în sticle de plastic, urmează să trecem astăzi în revistă riscurile la care ne expunem utilizând apa de la robinet. Ştim că apa de la robinet nu este cea mai bună variantă, dar de cele mai multe ori facem un compromis şi alegem răul mai puţin rău. Ne dăm seama uşor că nu este cea mai bună apă, mai ales după mirosul destul de pregnant de clor. De asemenea, putem lesne observa faptul că apa de la robinet atinge punctul de fierbere mult mai târziu faţă de apa din fântâni, de exemplu.

În urma unui studiu realizat în 2008 de către  Universitatea din Yale,  S.U.A., apa de la robinet poate provoca o serie de boli, mai ales din cauza clorului din compoziţia sa, în special atunci când facem duş.

Clorul a început să fie utilizat în dezinfecţia apei din anul 1904, deoarece era o metodă ieftină de epurare şi ferea astfel oamenii de boli precum holera, dizenteria. A fost considerat în acea perioadă drept un miracol. Mai târziu, clorul a fost utilizat chiar în scop militar, drept armă nocivă (gaz clorurat).

clorul

În urma unor cazuri de îmbolnăviri din rândul unor militari din Vietnam, s-au făcut studii şi a fost observat faptul că această substanţă determină îngustarea arterelor inimii şi provoacă, în timp, boli cardiace precum infarct miocardic, cancer, boli vasculare şi senilitate psihică şi fizică. Mai mult,s-a constatat faptul că apa de la duş este mai periculoasă faţă de apa de la robinet deoarece vaporii de apă, încărcaţi cu particule de clor şi alte substanţe chimice volatile, sunt inhalaţi/ingeraţi, iar prin inhalare aceste substanţe ajung mult mai rapid în fluxul sanguin. De asemenea, în timp ce facem duş, apa caldă favorizează deschiderea porilor pielii, astfel încât clorul şi întreaga suită de substanţe chimice ajung mult mai repede în organism, direct în fluxul sanguin, faţă de situaţia în care consumăm apa de la robinet (apa este filtrată parţial de rinichi şi sistemul digestiv).

Unii oameni de ştiinţă de renume din America, precum Dr. Lance Wallace, afirmă cele spuse mai sus şi consideră apa de la duş ca un real pericol pentru sănătatea umană , 93% din cazurile bolnavilor de cancer fiind cauzate de expunerea la clor.

Cazurile de astm, frecvente mai ales în rândul bătrânilor şi copiilor, provin din apa clorurată, înregistrându-se o creştere a acestei boli cu peste 75%, începând din anii ’80.

astmul-copii-300x234

S-a constatat prezenţa, în  peste 60% din tumorile cancerului  la sân din rândul femeilor, a conținutului mai ridicat de substanţe clorurate. Inhalarea aburilor nocivi din timpul duşului este responsabilă de îmbolnăvire, cu peste 2 treimi din expunerile noastre la clor, iar aburul inspirat în timpul duşului conţine până la 50 de ori nivelul de substanţe chimice faţă de apa pe care o consumăm de la robinet, pentru că substanţa clorurată se evaporă mai rapid, astfel încât substanţele derivate din clor ajung pe cale pulmonară direct în sânge.

Pentru a evita acest lucru se recomandă folosirea unor filtre speciale în fiecare casă.

Referinţe:

-http://doctornobel.ro

Despre autor
Masteranda anul II la Universitatea din București.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2021 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress