Apa din sticla de plastic

Întotdeauna primim recomandări cu privire la consumul de apă. Doctorii, reclamele de la TV, diferitele site-uri web ne sfătuiesc să consumăm minimum 2 litri de lichide, de obicei apă, şi să evităm consumul de băuturi carbogazoase. Noi luăm seama de aceste sfaturi şi încercăm, pe cât de mult putem, să consumăm necesarul zilnic de apă pe care îl cere organismul. Însă de multe ori ne lovim de problema sursei de apă pe care să o folosim, în sensul că oscilăm între consumul de apă de la robinet şi apa îmbuteliată. Problema aceasta a fost dezbătută într-un articol precedent al revistei noastre, iar pentru a afla care este cea mai bună sursă de apă pentru consum puteţi citi articolul acesta: http://greenly.ro/apa/sa-mai-bem-apa-de-la-robinet. Ce îmi doresc să evidenţiez prin acest articol este tocmai influenţa plasticului asupra modificării proprietăţilor chimice ale apei din sticlele de plastic reciclabile.

ban-all-bottles-300x225Apa, în starea ei naturală, nu este pură. Ea reprezintă o soluţie cu multe substanţe chimice solide, lichide sau gazoase, acest chimism fiind determinat de proprietăţile rocilor pe care le străbate. De obicei, în natură, se găsesc tipuri intermediare de apă: hidrocarbonat-sulfatice şi clorurat-sulfatice, dar şi alte tipuri mai complexe. De asemenea, în funcţie de condiţiile geologice, va predomina un anume tip de apă.

În schimb, apa îmbuteliată conţine urme de bacterii, fluor, ftalaţi, PBA şi alte substanţe chimice ce derivă din plasticul utilizat pentru îmbutelierea acesteia. Substanţele chimice amintite mai devreme se „scurg” în apă în cazul în care apa este ţinută timp îndelungat în sticlă, dacă au fost expuse la căldură, de asemenea dacă sticla ia contact cu razele solare şi dacă este refolosită.

BPA sau Bisphenol A este o substanţă chimică ce se eliberează din sticla de plastic dur atunci când aceasta ia contact cu apa. Se consideră că în urma spălării cu apă fierbinte se eliberează o cantitate de 55 de ori mai mare decât în alte situaţii, iar eliberarea substanţei continuă chiar şi după ce conţinutul a fost golit din sticlă. În urma unor teste, substanţa BPA a fost descoperită la peste 95% din persoanele testate, iar prezenţa ei se află la cote atât de ridicate în sângele femeilor însărcinate şi în cordonul ombilical, încât ar putea afecta dezvoltarea fătului. Expunerea la această substanţă poate duce la apariţia cancerului, a defectelor congenitale, hiperactivitate şi scăderea capacităţii de învăţare, pubertate precoce, duce la creşterea riscului obezităţii, la scăderea sistemului imunitar şi  la instalarea bolilor de diabet şi ale inimii.

O altă substanţă care se eliberează din PET (PolyEthylene Terephthalate) este antimoniul, care poate cauza cancerul, iar substanţa chimică se află într-o cantitate de 30 de ori mai mare decât într-un pahar de apă de la robinet.no-to-plastic-bottles

Aluminiul este o altă substanţă ce se poate găsi în concentraţii variabile în sticla de apă, în funcţie de staţia unde apa a fost tratată. Poate duce la instalarea anemiei, a bolii Alzheimer, Parkinson sau îmbătrânirea precoce.

Ftalaţii sunt substanţe care intră în componenţa plasticului şi care se descompun generând afecţiuni endocrinologice, boli ale rinichilor şi ale ficatului, cancer. Ftalaţii nu sunt legaţi chimic de plastic ci doar dizolvaţi şi astfel pot ajunge  uşor în apă.

Bisfenol A şi ftalaţii se încadrează în grupa disruptorilor endocrini (DE), adică sunt substanţe chimice de sinteză ce mimează funcţiile hormonilor umani iar odată ajunşi în corp pot afecta echilibrul hormonal.

Soluţia ar fi să diminuăm consumul de apă îmbuteliată pe cât de mult putem, eventual să folosim recipiente din sticlă, apoi să se înfiinţeze în oraş mai multe fântâni arteziene, iar în casele noastre să ne montăm un filtru de apă în cazul în care suntem reticenţi în a consuma apă de la robinet. Numeroase teste au arătat că apa de la robinet este mai sigură şi conţine mai puţine substanţe chimice dăunătoare decât apa îmbuteliată.

Este nevoie să diminuăm consumul de  apă îmbuteliată de dragul sănătăţii noastre şi a celor din jur, dar şi din nevoia de a proteja mediul, care şi aşa este destul de fragil.

Referinţe:

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/hrana-ascunde-substante-ucigatoare-4543.html

http://www.coacaznegru.com/articol_plastics.html

http://doctornobel.ro

http://www.eva.ro/

http://www.financiarul.ro/

http://sanatate.bzi.ro/

http://www.ziare.com/

Surse foto:

http://www.banthebottle.net/articles/9-ways-to-reduce-plastic-bottle-waste-at-your-workplace/

http://tangreen.net/blog/2012/04/29/stop-buying-bottled-water/

Despre autor
Masteranda anul II la Universitatea din București.
2 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Antimoniul se regăseşte în toate bateriile de chiuvetă moderne, care în loc să fie din metal sunt fabricate din antimoniu acoperit cu o vopsea metalizată. Puteţi recunoşte bateriile din antimoniu după greutatea lor: sunt foarte uşoare în comparaţie cu bateriile de inox.

    Marian, inginer de instalaţii.

  2. Am observat ca si filtrele de apa sunt invadate de comercianti care vor sa scoata extrem de mult oferind destul de putin. Am folosit din cele simple, filtrare sediment si apoi filtru carbon, dar acum vreau sa trec la ultra filtrare si lampa UV. E mai ieftin decat unul cu osmoza, dar cred ca este mai eficient, fiindca nu cred ca e bine sa las apa “cheala” cum ramane dupa osmoza. Apa naturala, trebuie sa aiba putine minerale (caci nu e sanatos nici sa bem tot timpul apa minerala)

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress