Acidificarea Oceanelor

Water is the driving force of all nature. (Leonardo da Vinci)

Este un fapt cunoscut cӑ oceanul planetar devine din ce în ce mai acid pe zi ce trece, din cauza emisiilor mari de dioxid de carbon (CO₂), provenite din activitatea omului. Aproximativ 25% din emisiile de CO₂, eliberate în atmosfera pӑmântului prin țevile de eșapament ale mașinilor sau coșurile de fum, ajung în oceanele lumii. Aici CO₂-ul declanșează o reacție chimicӑ ce duce la acidificarea apei din ocean. Cercetӑtorii estimeazӑ cӑ aciditatea oceanului a crescut cu 29% de la începutul revoluției industriale și până în prezent. Dacӑ ritmul de emisii de gaze cu efect de serӑ nu va încetini, oceanul planetar și-ar putea dubla sau chiar tripla aciditatea până  în anul 2100, ceea ce ar putea reprezenta un dezastru pentru ecosistemele marine și pentru alimentația noastră.

“Atunci când CO₂ ajunge în apa oceanului, au loc reacții chimice ce reduc pH-ul apei”, conform National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Carbonatul de calciu sub formӑ de minerale, de obicei abundent în zonele marine în care se gӑsesc și organisme vii, este baza scheletului și a cochiliilor multor organisme marine, de la stridii până  la corali. Cu toate acestea, acidificarea afectează  capacitatea organismelor marine de a produce și de a-și menține cochiliile. Procesul nu va afecta doar alimentația omului; acesta începe sӑ afecteze viața marinӑ ȋncӑ de la capӑtul inferior al lanțului trofic marin, unde sunt incluse organismele marine mici.

recif-acidificat

Recifele de corali din întreaga lume se confruntӑ cu un risc mai mare decât crustaceele în ceea ce privește acidificarea oceanelor. Acestea necesitӑ un nivel mult mai ridicat de carbonat de calciu pentru a-și construi scheletul. Aciditatea încetinește procesul prin care coralii își construiesc scheletul și, de asemenea, scade elasticitatea acestora, ceea ce poate duce la erodarea lor iar mai apoi la dispariția coralilor. Acest lucru ar însemna un dezastru pentru mediu, având în vedere faptul cӑ aproximativ 1 milion de specii marine depind de corali pentru a supraviețui.

Conform Natural Resources Defense Council (NRDC), o asemenea dispariție ar afecta întreg mediul marin și ar avea un impact social profund, în special în industriile de pescuit și turism. De altfel, pierderea coralilor ar determina reducerea protecției care aceștia o oferӑ comunitӑṭilor de coastӑ împotriva furtunilor și uraganelor, care ar putea lovi ṭӑrmul cu o putere mai mare.

Cercetӑtorii lucreazӑ la strategii pentru a proteja acvacultura de la alte pierderi cauzate de apa acidӑ, dar orice efort la scarӑ largӑ pentru ȋncetinirea acidificӑrii apelor ar însemna eliminarea treptatӑ a combustibililor fosili. Alimentarea mașinilor și ȋncӑlzirea caselor noastre necesitӑ arderea combustibililor fosili, care generează  emisii de gaze cu efect de serӑ, care la rândul lor duc la acidificarea oceanului planetar. Trecerea la surse de energie regenerabile, precum cea solarӑ, eolianӑ, biomasӑ ș.a., este o parte necesarӑ a strategiei de a contracara acidificarea oceanelor.

284

Surse informaṭii: http://www.descopera.ro/dnews/9168293-oceanele-terrei-s-au-acidificat-mai-mult-in-ultimii-200-de-ani-decat-in-precedentii-21000; http://www.ecomagazin.ro/info/acidificarea-oceanelor/; http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2006-05-12/acidificarea-oceanelor.html; http://www.stiintasitehnica.com/acidificarea-din-prezent-a-oceanelor-este-fara-precedent_1231.html; http://ecologienutritiesisanatate.blogspot.ro/2012/04/acidificarea-oceanelor-ar-putea-lasa-1.html; http://www.scienceworld.ro/oceanele-se-acidifica-in-ritm-accelerat-11766.html

Surse foto: http://www.descopera.ro/galerii/9168293-oceanele-terrei-s-au-acidificat-mai-mult-in-ultimii-200-de-ani-decat-in-precedentii-21000; http://www.scienceworld.ro/pictures/2012/03/04/284.jpg

 

Despre autor
Student în anul al II-lea, specializarea Geografia Mediului, Facultatea de Geografie, Universitatea din București
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress