Energia mareelor: eco sau nu?

Probabil vă mai amintiți de la ora de geografie enumerația standard cu sursele alternative de energie. Alături de energia geotermală, pe la sfârșit, apărea și cea mareomotrică. Însă țin să recunosc că eu una am rămas cu multe curiozități… Cum se exploatează energia mareelor? Și cât de “eco-friendly” este acest proces?

Energia mareomotrică (în engleză: “tidal energy”) este o formă de obținere a energiei electrice din mișcarea apei mării.  În manieră mai cuprinzătoare, Wikipedia ne oferă următoarea definiție: “Energia mareelor este energia ce poate fi captată prin exploatarea energiei potențiale rezultate din deplasarea pe verticală a masei de apă la diferite niveluri sau a energiei cinetice datorate curenților de maree. Energia mareelor rezultă din forțele gravitaționale ale Soarelui și Lunii, precum și ca urmare a rotației terestre.“ Mai sunt și alte forme de “ocean energy”, precum energia valurilor, a curenților, energia osmotică (a gradientului de salinitate), sau energia termală a oceanelor (datorată diferențelor de temperatură a apei la diferite adâncimi).

Energia mareelor este una dintre cele mai vechi surse de energie descoperite, utilizată de om încă din vremurile Imperiului Roman și ale Evului Mediu. De exemplu, pe țărmurile spaniole, franceze și britanice se foloseau un fel de mori submerse parțial, prin a căror mișcare se măcinau cereale (Fig.1). Aceste mori datează încă din anul 787 d.Hr. (oceanenergycouncil.com). Totuși, prima centrală mareomotrică la scară mare a fost dată în funcțiune abia în anul 1966, în Franța, la Rance, în estuarul râului cu acest nume (Fig.4). Pentru a citi mai multe despre centrala de la Rance, CLICK AICI.

 

Fig.1. Moară mareomotrică, Brehat, Franta (evul mediu). Sursă: listverse.com

Cum funcționează energia mareomotrica?

În prezent, componentele cheie ale unei centrale mareomotrice sunt turbinele și barajul. Acesta din urmă permite umplerea unui golf/ estuar cu apă (la flux) și golirea lui prin turbine (la reflux) (vezi Fig.2). Există acum numeroase tehnologii și tipuri de echipamente disponibile, însă principiul de bază este asemănător- mișcarea apei prin turbină, “ghidată” de prezența unui obstacol (dig/ baraj). Un generator transformă această mișcare în energie electrică.

maree

Fig. 2: Principiul captarii energiei mareelor. Sursa: ro.wikipedia.org

Cu cât amplitudinea mareelor și viteza curenților sunt mai mari, cu atât potențialul energetic al amplasamentului este mai ridicat. Așadar, sunt necesare următoarele condiții: amplitudine ridicată a mareelor (minimum 7 m) și prezența unui bazin natural (estuar, golf), care să comunice cu oceanul printr-o deschidere îngustă. Aceste condiţii naturale apar în puține zone ale globului (ex: ţărmurile atlantice ale Franţei, Marii Britanii și Canadei, țărmurile Pacifice ale SUA, Australiei și Chinei).

Câteva dintre centralele mareomotrice din lume:

-          Centrala de la Lacul Sihwa, Korea de Sud; cea mai mare din lume, finalizată în anul 2011; 254 MW (Fig.3)

Fig.3.Centrala de la Lacul Sihwa, Korea de Sud. Sursa: advancedtechnologykorea.com

-         Franța- în estuarul râului Rance, putere instalată- 240 MW; mareele ating amplitudini de peste 13 m; (Fig.4)

Fig. 3. Centrala mareomotrica de la Rance, Franta. Sursa foto: knowledge.allianz.com

-          În America de Nord – “Annapolis Royal Generating Station”, dată în funcțiune în anul 1984, în Golful Fundy; putere instalată: 20 MW.

Avantajele energiei mareomotrice:

-          sursă alternativă de energie. Este regenerabilă și inepuizabilă.

-          mișcarea mareică este previzibilă, spre deosebire de vânt sau radiația solară;

-          nu generează emisii în atmosferă, nu contribuie la încălzirea globală.

Dezavantaje:

-          impact asupa vieții subacvatice, din cauza substanțelor care se pot scurge (ex: uleiuri pentru lubrifierea echipamentului); lamele rotative ale turbinelor sunt, de asemenea, un element intruziv în cadrul habitatelor marine;

-          componentele metalice ale echipamentului sunt expuse coroziunii, din cauza apei sărate. Întreținerea sa este dificilă, din cauza dimensiunilor mari și a adâncimilor la care se află. Cu cât întreținerea “manuală” este mai dificilă, cu atât mai multe substanțe cu scop mecanic (uleiuri) vor fi folosite (și ne întoarcem la paragraful anterior).

-          nu sunt foarte multe zone cu potențial ridicat; nu este o resursă disponibilă pentru multe state.

-          costuri de construcție relativ ridicate.

Evident, există numeroase alte aspecte de ordin tehnologic (fie pozitive, fie negative) care ar fi de discutat, însă în lipsa unor studii de specialitate în domeniul tehnic, vă invit să adăugați și voi părerile/ cunoștințele voastre la rubrica de comentarii.

Este cert că tehnologia exploatării energiei mareelor va fi perfecționată. Să sperăm că cercetătorii și inginerii vor găsi soluții pentru a minimiza impactul asupra vieții marine. Cu siguranță, energia mareomotrică reprezintă un subiect care va fi studiat îndeaproape în viitorul ce ne așteaptă.

Bibliografie:

-          www.oceanenergycouncil.com

-          www.theecologist.org

-          www.waterhistory.org

-          www.ecology.com

-          www.instalatii.ro/energii-neconventionale

http://en.wikipedia.org

Astept cu interes comentariile voastre pe aceasta tema. De asemenea, pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invit sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre!

Despre autor
Doctorand la Universitatea din București, Facultatea de Geografie, anul III
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress