Presiune ridicată și ger contra presiune scăzută și caniculă

În a doua parte a lunii decembrie 2012, la stațiile Ojmjakon și Verhojanks din estul Rusiei și Summit din Groenlanda, temperatura a scăzut sud -60 ⁰C. Aici a urmat o încălzire până la -30 ⁰C, însă în Siberia vremea s-a menținut rece în condițiile unui regim anticiclonic, cu valori ale presiunii reduse la nivelul mării, de peste 1030 hPa. Temperaturile extreme din 5 și 6 ianuarie sunt prezentate în următorul tabel:

img1

Presiunea redusă la nivelul mării 06. 01. 2013 06 UTC (ECMWF)

img2

În Australia, temperatura medie a ultimelor 3 luni a depășit cu 1,5 ⁰C mediile multianuale. În sud-estul continentului s-au înregistrat temperaturi record. S-au depășit temperaturile maxime absolute la stațiile Marree airport 48,4 ⁰C (față de recordul anterior de 47,3 ⁰C) și la Hobart (în Tasmania) 41,8 ⁰C (față de 40,8 ⁰C). Câmpul presiunii a fost dominat de o depresiune termică, cu valori ale presiunii reduse la nivelul mării, în general sub 1010 hPa.

img3

Presiunea redusă la nivelul mării 05. 01. 2013 06 UTC (ECMWF)

img4

Se observă că în această perioadă diferența de temperatură dintre Siberia și Australia a fost de aproximativ 100 ⁰C.

Temperaturi înregistrate pe 05. 01. 2013 06 UTC

img5

 

img6

Vremea deosebit de caldă va continua și în următoarea perioadă. Conform prognozei elaborate de BOM Australia (Bureau of Meteorology), în următoarele 3 luni vremea va fi mai mai caldă și mai uscată decât în mod obișnuit, mai ales în regiunile nord-estice. Astfel, nu este exclus să fie depășit recordul termic continental de 50,7 ⁰C, înregistrat la Oodnadatta, în ziua de 2 ianuarie 1960.

Bibliografie:

- www.ogimet.com

- ECMWF

Articol realizat de Gabriel Ticheru

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress