Educație environmentală. Informare și utilizarea resurselor de pe Internet

În prezent, telecomunicațiile și-au extins tentaculele peste tot, oferindu-ne atât informații dorite cât și cele nedorite. Ce ar fi să devenim cetățeni mai conștiincioși, mai bine informați și să oferim o atenție sporită mediului înconjurător? Ideea e că nu întotdeauna știm ce e corect, astfel că nu ar strică bunăvoința de a învăța mai multe lucruri despre mediu, schimbări climatice, poluare, energii regenerabile, dezvoltare sustenabilă etc. Ei bine, sunt subiecte intens circulate atât prin presă, cât și pe la urechile oamenilor, din vorbă în vorbă.

Anul trecut, în toamnă, am aflat și de o platformă MOOC (Massive Online Open Course), care mi-a stârnit puternic interesul, mai ales prin faptul că sunt o multitudine de cursuri, oferite de universități prestigioase din lume, pe o multitudine de domenii: inginerie, informatică, afaceri matematică, fizică, astronomie, educație, psihologie etc. (lista poate continua), nu doar în limba engleză ci și în chineză, franceză, spaniola (mai puține în aceste limbi, dar viitorul e optimist). Găsesc și ceva interesant, și anume cursuri despre problemele mediului. Evident mai sunt și alte platforme MOOC prezente pe internet, unele cu o reputație și experiență mai mare.

Probabil trebuia să abordez altfel problema, iar întâi să explic ce este mai exact MOOC? Poate nu cunoașteți, MOOC e prescurtarea de la Massive Online Open Course, o platformă sub forma unui website complex, unde poți găsi foarte multe cursuri, tutoriale și alte videoclipuri educaționale, oferite de cele mai multe ori gratuit, uneori, însă, contra cost, dar nu pentru sume mari. Din categoria celor gratuite: Coursera.org, Khan Academy, OpenCourseWare, edX.

Revenind la educația environmentală, pe coursera.org veți descoperi printre sutele de cursuri și pe acelea despre mediu, menționate de mine, așadar recomand să încercați următoarele:

-          Climate Literacy: Navigating Climate Change Conversations

-          Energy, the Environment, and Our Future

-          Global Sustainable Energy: Past, Present and Future

-          Sustainability of Food Systems: A Global Life Cycle Perspective

-          Introduction to Environmental Law and Policy

După titluri, toate sună chiar bine și unele abordează partea legislativă ce ține de mediu. În general, acestea pot varia ca durată între 5-14 săptămâni, aproape cât un semestru la facultate. Bineînțeles, lista mai poate continua sau poate v-ar interesa altfel de cursuri tot pe această temă; astfel, pe platforma coursera sau pe celelalte vă veți putea satisface setea de cunoștințe. Atenție: umărul acestora este în creștere, așadar putem să ne considerăm martorii unei epoci aflată în căutarea unui sistem educațional mai bine, mai eficient și mai sănătos!

În niciun fel, echipa Greenly nu dorește ca acest articol să fie considerat o reclamă sau vreo modalitate de discriminare între platformele educaționale prezente, ci doar să sublinieze cum și unde o persoană se poate informa mai bine, cu privire la diverse teme legate de mediu, ecologie, energie, climă etc.

Sursa foto: http://1.bp.blogspot.com/-hqlEXwwntRA/UFCja_znK_I/AAAAAAAAIqE/_oujfYP009o/s1600/Green%2BMBA.JPG

Legături utile: http://en.wikipedia.org/wiki/Massive_open_online_course

http://www.insidehighered.com/blogs/globalhighered/expanding-global-landscape-mooc-platforms

Despre autor
Student în anul II, specializarea Geografie, la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj Napoca.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress