Cum poți folosi energia din tine?

În fiecare zi, ne agităm încolo și încoace, uneori productiv, alteori mai puțin productiv. Cu tehnologia de azi, suntem din ce în ce mai aproape de momentul în care vom folosi toată energia irosită pentru a alimenta obiectele din viața noastră, de care suntem atât de dependenți (telefoane mobile, calculatoare etc).

La ce mă refer? Îți voi da câteva exemple!

Cel mai „tari” locuri unde îți poți consuma energia, producând alta în schimb, sunt cluburile ECO, atât de îndrăgite! Pe ringul de dans, tu dai tonul la… lumina din pardoseală! Sistemul se bazează pe efectul piezoelectric („proprietatea unor cristale de a se încărca cu sarcină electrică pe unele dintre fețele acestora, atunci când sunt supuse la solicitări de întindere sau de compresiune după o anumită direcție”). Cu alte cuvinte, este vorba de proprietatea unor materiale de a produce curent electric atunci când sunt presate sau îndoite. Adică – țopăi, sari, te agiți, dând viață culorilor! Din ce în ce mai multe cluburi din vest adoptă această invenție, de exemplu Club Watt din Rotterdam, (http://www.sustainabledanceclub.com/about) sau Club 4 Climate din Londra (http://www.club4climate.com/ ). De asemenea, poți vedea cât de apreciată este ideea într-unul din videoclipurile lui David Guetta (Click aici). Poți fi cool și eco în același timp!

Club Watt, Rotterdam, sustainabledanceclub.com
Club Watt, Rotterdam, sustainabledanceclub.com

Efectul piezoelectric, sursă foto: www.environmentalgraffiti.com

Să vă dau alt exemplu de energie produsă de om. În țări mai prietenoase cu mediul, există săli de fitness care se alimentează din energia cinetică produsă de către clienți! Efortul pe care îl depui la bicicletă, pe banda de alergat sau pe stepper, se materializează în energie electrică folosită, de exemplu, pentru a alimenta becurile, ventilatorul din tavan sau casetofonul! Transformi calorii în watti prețioși! Una dintre primele săli de fitness de acest gen este The Green Microgym, SUA (http://thegreenmicrogym.com/). Mai mult, compania pune la dispoziție biciclete create special, pe sistem Plug Out în loc de Plug In, pe care le bagi în priză, iar energia pe care o produci pedalând este transmisă către sistemul electric al clădirii! Click aici să citești mai multe!

“Prin exercitiu la sala produci 50 watt, destul pentru a alimenta urmatoarele:” (sursa: www.thegreenmicrogym.com)
Bicicletă eliptica Plug- Out, sursa foto: www.thegreenmicrogym.com

Dar există dispozitive eco și pentru aceia mai leneși dintre noi! S-a inventat o tastatură care transmite energie către bateria calculatorului la fiecare buton apăsat.

Sursa foto: www.sustainlane.com

O altă invenție utilă este proteza pentru genunchi, numită Bidirectional Bionic Energy Harvester (http://www.bionic-power.com/ ), care înmagazinează energia produsă în timpul mersului și apoi o utilizează pentru a alimenta bateria telefonului mobil. Acest dispozitiv cântărește destul de mult (1.5 kg, conform descopera.ro), dar soldații americani îl preferă în defavoarea kilogramelor de baterii pe care sunt nevoiți să le care, pentru a nu rămâne cu telefonul descărcat în mijlocul pustietății. Click aici pentru a vedea filmulețul oficial.

Proteza pentru genunchi, www.bionic-power.com

Alte gadgeturi care funcționează cu ajutorul energiei tale:

-            Laptopul cu pedale - creat pentru soldații din Afghanistan pentru a putea utiliza un laptop fără alte surse de energie. Conform companiei fabricante, oricine poate opera laptopul fără să întâmpine probleme, chiar și un copil de clasa a treia. Citește mai multe aici.

Laptop cu pedale, www.alternative-energy-news.info

-            Microfibre ce pot intra în alcătuirea hainelor, preluând energia produsă în timpul activității noastre zilnice. Deși nu sunt deocamdata rezistente la apă, cercetătorul Zhong Lin Wang (SUA) se așteaptă la rezultate valoroase pe viitor. Mai multe informații găsești pe site-ul institutului  (http://www.nanoscience.gatech.edu/)

Dr. Zhong Lin Wang, www.nanoscience.gatech.edu

-            Goblin Aero - un fel de bicicletă cu caroserie. Citește aici.

Sursa foto: www.alternative-energy-news.info

Care dintre invențiile menționate în articol ți-a plăcut cel mai mult?

Astept cu interes comentariile voastre pe aceasta tema. De asemenea, pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invit sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre!

Bibliografie:

http://thegreenmicrogym.com/

http://www.sustainabledanceclub.com/products

http://www.club4climate.com/

http://www.environmentalgraffiti.com/green-living/eco-nightclub-launches-dancers-generate-electricity/1307

http://www.alternative-energy-news.info/technology/human-powered/

http://www.bionic-power.com/

http://www.youtube.com/watch?v=xJOd_IHNVQo&feature=relmfu

http://www.nanoscience.gatech.edu/

http://www.sustainlane.com/reviews/human-powered-keyboard/4YFRF1MPHHPB3NZTHH31Z8A74VYD

Fotografie titlu: www.sustainabledanceclub.com

Despre autor
Doctorand la Universitatea din București, Facultatea de Geografie, anul III
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress