Insula Samso: un exemplu de bune practici

Exista pe lumea asta oameni care nu se tem de schimbare. Care nu ezita sa fie deosebiti. Exista comunitati care nu sunt o povara pentru natura, ci dimpotriva, ajuta la protejarea ei, ca o adevarata familie. Una dintre aceste comunitati este cea care traieste pe insula daneza Samso. Sa va spun despre ce este vorba.

In 1998, insula Samso (Danemarca), cu o populatie de 4000 de locuitori- concentrata in 22 de sate, a castigat un concurs national care isi propunea ca una dintre insulele Danemarcei sa devina un teritoriu complet eco, trecand la utilizarea exclusiva a combustibililor alternativi. Indraznetul proiect a fost pus la cale de un singur om, inginerul Ole Johnsson, care a crezut in potentialul insulei Samso si a demonstrat prin diferite calcule ca exista posibilitatea atingerii unui astfel de tel.

Cum a debutat proiectul lor? Reprezentantii primariei, cu ajutorul fierarului (om de rand admirat de catre cetateni) au convins 450 de locuitori (majoritatea fermieri) sa investeasca in energia eoliana. Astfel, au format o cooperativa si au achizitionat doua turbine eoliene. Apoi, realizand ca potentialul eolian este ridicat, iar castigurile pot fi mari, cativa investitori privati au mai achizitionat si pus in functiune inca patru turbine, iar municipalitatea- inca cinci. Aceste prime 11 turbine eoliene produceau mai multa energie decat consumau locuitorii intregii insule, iar investitiile au fost amortizate in doar cativa ani. (sursa: John Larson, WORLD FOCUS). In mod firesc, profitul obtinut a fost investit in obtinerea si altor tipuri de energie alternativa, in scopul atingerii scopului propus- acela de a renunta complet la combustibili fosili.

Asadar, urmatorul pas a fost construirea unei uzine de ardere a paielor furnizate de catre fermieri, paie care erau inainte pur si simplu arse. Aceasta uzina furnizeaza apa calda tuturor locuintelor de pe insula Samso. In continuare, a mai fost construit un parc solar (alcatuit din multe panouri solare), precum si o a treia uzina, in care se ard resturi lemnoase. In acest punct al derularii proiectului, 75% din populatia insulei nu mai utiliza combustibili fosili.

Mai departe, incurajati de progresele vizibile, comportamentul eco a inceput sa fie preluat individual la nivelul gospodariilor. De exemplu, unii locuitori si-au cumparat turbine proprii si le-au instalat in curti (Img. 1), iar energia produsa o vand catre alte gospodarii invecinate. Altii si-au cumparat propriile panouri solare, iar soferii indrazneti au achizitionat automobile electrice (Img. 2). Unii fermieri au inceput sa-si alimenteze autovehiculele obisnuite (pe benzina) cu combustibil “de casa”, obtinut din seminte de rapita prin procedee foarte simple. Nu numai ca acel combustibil gustos si complet natural poate fi utilizat la masini obisnuite (deci fara a investi in alt autoturism), dar resturile solide rezultate in urma obtinerii lui sunt extrem de nutritive pentru animalele din gospodarie!

Img.1. Jorgen Trandberg si turbina lui eoliana. Sursa foto, cu multumiri: Nicky Bonne

 

Img. 2. Electricianul Brian si masina sa electrica. Sursa foto, cu multumiri: Nicky Bonne

 Urmatorul pas important catre atingerea scopului a fost instalarea a 10 turbine eoliene pe mare (Img. 3), avantajul fiind nu numai ca sunt mai putin intruzive decat cele pe uscat (din punctul de vedere al zgomotului si al utilizarii terenului), ci si faptul ca viteza vantului este mai mare. Din acest moment, insula Samso produce energie alternativa mai mult decat consuma! Astfel, toti banii care s-ar fi dus catre companii straine producatoare de energie raman in comunitatea insulei, fiind investiti in alte directii.  A fost construit chiar si un institut de cercetare a energiilor alternative, in cadrul caruia multi experti din toata lumea vin sa invete principii eco de la locuitorii insulei.

Img. 3. Turbine eoliene pe mare. Sursa foto, cu multumiri: Nicky Bonne

Iata cum oameni simpli (fierari, tamplari, fermieri, instalatori) au devenit experti in energie verde, ducand la capat in mai putin de zece ani ceva ce majoritatea lumii considera imposibil de realizat.

 Articol realizat in colaborare cu Andrei Stoicescu.

Bibliografie:

- Dan Jones, 2009, “Samso: The energy self-sufficient island”
- www.ngpowereu.com
- www.guardian.co.uk
- www.scientificamerican.com

Astept cu interes comentariile voastre pe aceasta tema. De asemenea, pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invit sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre!

Despre autor
Doctorand la Universitatea din București, Facultatea de Geografie, anul III
3 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Frumos si interesant articolul. Binevenit!
    Intrebare: e posibil [adica realist? fezabil?] un asemenea proiect si in Romania? Daca da, cand? Unde? De ce avem nevoie pentru a realiza acest proiect? Daca nu, de ce? De ce am avea nevoie [pentru a realiza acest proiect] si nu avem?

  2. Multumesc mult pt comentariu! Raspunsurile mele la intrebarile adresate sunt subiective, intrucat eu nu sunt [(inca :) ] specialist in energii verzi.
    - Daca este fezabil un astfel de proiect in Romania? Da, eu cred ca da, pentru ca avem zone cu potential, atat eolian, cat si din prisma posibilitatii de a utiliza alti combustibili alternativi (soare avem si noi, rapita se poate cultiva si in RO, resturi de lemn avem, samd).
    - Realist? Nu, pentru ca un astfel de proiect este mai potrivit pentru mediul rural, insa oamenii de acolo nu sunt deocamdata deschisi la idei noi, cum sunt fermierii danezi. Chiar daca e gasesc doi- trei gospodari indrazneti, e nevoie de intreaga comunitate pt a realiza ceea ce au reusit locuitorii insulei Samso. Oricum, la noi nu se polueaza prea mult in mediul rural (zic eu), insa un proiect din acesta ar fi benefic mai ales din punct de vedere economic (comuna respectiva ar fi autonoma dpdv energetic).
    - Din punct de vedere financiar, nu putem spune ca e imposibil, chiar daca e criza. Daca am sti cum sa scriem astfel de proiecte, am putea accesa fondurile europene. Rata de absorbite a fondurilor europene e mica pt Romania. Bani ar fi, daca am sti cum sa ii cerem.

    Asadar, potential avem, cu banii e mai greu- dar nu imposibil, insa educatia e cea care sta la baza oricaror reusite de acest gen.

    Inca o data, multumesc pentru interesul acordat acestui articol! Sper ca raspunsurile mele sunt multumitoare! Seara buna si o saptamana cat mai usoara!

  3. Este visul meu in care am investit “tot” in ultimii 16 ani. Am creat tehnologii (brevetate si aplicate in peste 700 de locatii) care asigura energia termica si electrica pentru toti consumatorii dinmediul rural dar si urban, atunci cand soarele, apa, si vantul nu o pot face. Biomasa (cea mai abundenta bogatie a planetei, sursa reala de energie regenerabila si inepuizabila) impreuna cu deseurile organice neutilizate pot asigura necesarul de energie pentru intraga planeta daca vom avea vointa sa declansam procesul de utilizare a tuturor surselor biodegradabileler in economia circularea. Tehnologii disponibe pentru acest proces exista.

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress