Jane Goodall si Roots and Shoots: un program plin de speranta

Ştiţi cine este Jane Goodall? Este unul dintre cei mai respectaţi și mai influenţi zoologi din lume, care a petrecut peste 35 de ani studiind cimpanzeii în sălbăticie. Și-a început cercetările singură, în mijlocul pădurii tropicale din Tanzania și treptat a construit unul dintre cele mai importante centre de cercetare în natură a primatelor. În anii 60, când Jane Goodall a început să lucreze cu cimpanzei, majoritatea zoologilor îşi făceau studiile pe animale ţinute în captivitate, în grădini zoologice. Ea a fost unul dintre primii specialişti care a analizat comportamentele şi viaţa cimpanzeilor în libertate.

Dincolo de nenumăratele cunoştinţe pe care le avem astăzi în domeniu datorită ei, există şi un alt motiv extrem de important pentru care Jane Goodall merită mulţumirile tuturor celor interesaţi să facă lumea mai bună: în 1977 creează institutul Jane Goodall, ale cărui meniri sunt:

- De a îmbunătăţi intelegerea şi tratamentul marilor primate prin cercetare;

- De a contribui la conservarea marilor primate în habitatele lor, combinând măsurile de conservare cu educaţia şi promovarea sustenabilitatii în comunităţile locale;

- De a crea o reţea globală de tineri preocupaţi de comunitatea lor, de animale şi de mediu, care să acţioneze în numele acestora.

Prin acest ultim scop al institutului, ajungem la programul internaţional de mediu pentru tineret Roots and Shoots, creat în 1991. Zeci de mii de tineri din peste 120 de tari, inclusiv România, fac parte din această reţea care sprijină proiectele sociale şi de mediu ale acestora. Iată câteva exemple.

Problema hranei în Africa este unul dintre motivele care îi îndeamnă pe oameni să vâneze animale sălbatice, făcând astfel şi mai dificilă misiunea de a conserva speciile şi habitatele. O soluţie posibilă este crearea de surse alternative de hrană. Pornind de la această idee, Roots and Shoots a îmbinat acţiuni din domeniul social şi de mediu şi a creat un sistem de incubatoare pentru ouă de găină în tabăra de refugiaţi Lugufu din Tanzania de vest. Incubatoarele sunt simple, “home made”, aşadar se pliază condiţiilor locale şi sunt întreţinute de personal din zonă. Puii sunt distribuiţi familiilor şi grupurilor din tabăra de refugiaţi, care îşi asumă responsabilitatea de a împărţi mai departe puii din generaţiile viitoare. Astfel, se asigura o îmbunătăţire a hranei acestor persoane, deci şi a sănătăţii lor, diminuând nevoia de a vâna animale sălbatice.

TACARE este un program care a început în Parcul Naţional Gombe din Tanzania, dar care s-a dezvoltat apoi în mai multe ţări. Iniţial, a avut la baza constatarea conform căreia localnicii, având nevoie de terenuri pe care să îşi planteze culturile, tăiau tot mai multe zone împădurite, cauzând astfel probleme importante populaţiei de cimpanzei din zonă. Programul TACARE a avut ca scop îmbunătăţirea vieţii acestor persoane, pentru a le determina, indirect, să depindă mai puţin de pădure şi deci să o exploateze mai puţin. După un timp, s-au pus bazele unui sistem de microcredite adresat în special femeilor din aceste comunităţi fragile, care au creat astfel mici ferme, sere, afaceri sau proiecte sustenabile. Un astfel de proiect vizează plantarea de copaci în locul fostelor plantaţii de cafea. Familia care a luat credit pentru acest mic proiect poate, prin tăierea unui arbore de 5 ani şi vânzarea lemnului acestuia, să îşi trimită şi să întreţină un copil la şcoală.

În România, există două centre Roots and Shoots, ambele şcolare: American International School of Bucarest şi Şcoala Generală Topleţ, Băile Herculane.

Închei prin a vă transmite mesajul lui Jane Goodall către tinerii din lumea întreagă: “Să nu uitaţi că în fiecare zi, aveţi un impact asupra lumii. De voi depinde dacă acesta va fi pozitiv sau negativ.”

Surse info: http://en.janesjourney.wdrmg-ws.de/2009/01/arriving-at-lugufu-unhcr-refugee-camp/, http://ro.wikipedia.org/wiki/Jane_Goodall, http://www.janegoodall.org/about-jgi, http://www.rootsandshoots.org/, http://janegoodallhopeforanimals.com/

Surse foto : http://www.primalencounters.com/chimprgb_1_.jpg, http://www.austenmorris.com/sites/default/files/roots-and-shoots.jpg

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress