Crinul de padure (Lilium martagon)

Crinul de padure poate fi recunoscut usor in natura datorita florilor de aproximativ 5 cm, cu sase petale roz-violet, ce prezinta pete rosii si cu sase stamine lungi, parfumate numai seara.

Frunzele sunt alungite, inguste si pornesc de la jumatatea de jos a tulpinii. Lilium martagon infloreste la sfarsitul lui iunie – inceputul lui iulie, ajungand pana la o inaltime de 1,5 m.

Din punct de vedere terapeutic, se spune ca Lilium martagon contribuie in special la sanatatea femeii. De ce? Pentru ca pretioasa specie Lilium martagon este considerata o planta medicinala care ajuta la reglarea activitatii sistemului genital feminin. Crinul de padure este intrebuintat si la reglarea ciclului menstrual, ajutand la aparitia lui daca se utilizeaza in special tinctura din bulbul crinului de padure. O alta utilizare a acestei specii este in cosmetica, produsele pe baza de crin de padure fiind recomandate in tratamentul ridurilor si a pielii uscate.

Dar Lilium martagon este o specie rara asa ca doar ii putem admira frumusetea si gingasia in rezervatia Creasta Cocosului sau in Padurea Snagov si nicidecum a o utiliza ca remediu naturist.

Bineinteles ca exista tratamente naturiste cu alte plante medicinale, cu aceleasi efecte terapeutice ca ale crinului de padure. Este vorba despre Marar (Anthum gruveoles) – consumarea semintelor de marar ajuta femeile in perioada de menstruatie, regleaza ciclul menstrual si vindeca o serie de afectiuni ginecologice; Paducel (Crataegus monogyna) ajuta in tratamentul menstruatiei abundente si la reglarea simptomelor produse de aparitia menstruatiei si Branca Ursului (Heracleum sphondylium) trateaza in special problemele ce tin de infertilitate si dereglari ale ciclului menstrual. Pentru intrebuintarile in domeniul cosmeticii se poate utiliza Afinul (Vaccinum myrtillus) – aplicarea pe fata timp de 20 de minute a amestecului rezultat dintre afine si smantana si Migdalul (Amygdalus communis) – aplicarea pe fata sub forma de comprese a uleiului caldut din migdale dulci.

Deoarece exista o serie de alte plante medicinale care au proprietati terapeutice asemanatoare crinului de padure, trebuie sa-i protejam rolul de a completa cu originalitate diversitatea speciilor de plante, ca beneficiu pentru frumusetea naturii si sanatatea organimului uman.

Va propun pentru articolele viitoare sa alcatuiti, in comentarii, o lista a plantelor medicinale care v-ar interesa atat din punct de vedere terapeutic cat si fitogeografic.

Mai multe informatii, pe www.sanatatecuplante.ro

Articol scris de Alina Tudor, doctoranda a Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Geografie

Surse:

http://botanicallyinclined.wordpress.com/

http://www.luontoportti.com/

Dictionarul plantelor de leac, Editura Calin, 2008, Bucuresti

Sursa foto:

http://www.emaramures.ro/Foto/8977/CRINI-DE-PADURE-Lilium-martagon-Dupa-ploaie

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress