Gentiana lutea – specie rara si planta medicinala miraculoasa

Natura ofera o sursa importanta de medicamente, printre care cele mai insemnate sunt speciile de plante. Acestea insa devin vulnerabile cand sunt supraexploatate in interes comercial. Este cazul plantei perene Gentiana lutea (Ghintura galbena) care datorita valorii medicinale si-a capatat statutul de specie rara.

Supracolectarea plantei datorita calitatilor terapeutice extraordinare pe care le detine a condus la listarea ei conform categoriilor de conservare IUCN ca specie amenintata in Romania, Albania, Elvetia, Germania, Portugalia si ca specie vulnerabila in alte tari. In Romania, Gentiana lutea este ocrotita ca monument al naturii.

In scop terapeutic, de la ghintura galbena se recolteaza radacinile (Radix Gentianae), acestea fiind bogate in substante amare. Amploarea procesului de recoltare a radacinilor de ghintura a cunoscut un ritm alert; astfel, in fiecare an se utilizeaza aproximativ 1500 tone de radacini uscate pentru prepararea diferitelor produse naturiste. Colectarea radacinilor de ghintura galbena este activa si in prezent, in mod ilegal. Nu este permis decat sa fie culeasa pentru a fi inmultita in cultura.

Popular ghintura galbena este cunoscuta sub denumirile de: fierea pamantului, cahincea, ghimbere de munte etc. Calitatile terapeutice ale acestei specii sunt insemnate, Gentiana lutea fiind considerata un remediu excelent pentru vindecarea afectiunilor ca: dureri ale stomacului, balonari, digestie lenta, anorexie, boli ale ficatului, paraziti intestinali, gripa, convalecenta, chiar si depresie. Specia este apreciata si pentru rolul important in apararea organismului fata de diversi microbi.

Produsele naturiste intalnite pe piata farmaceutica, pentru care radacinile de ghintura galbena sunt recoltate, devenind astfel o specie rara, sunt:

Tinctura de ghintura utilizata in special in stimularea poftei de mancare si echilibrarea digestiei;

Rachiul de ghintura cu rol in apararea organismului de infectii;

Decoctul din radacini de ghintura galbena, eficient in tratamentul bolilor cardiace, anemiei si afectiunilor ficatului.

Din pacate, exploatarea nesabuita a radacinilor de Gentiana lutea este prezenta in continuare, acestea fiind vandute in intreaga tara sub forma de diverse preparate naturiste. Jefuind aceasta comoara a naturii riscam ca identitatea unica a zonei unde ghintura galbena creste sa dispara treptat. Inmultirea Gentianei lutea in culturile proprii reprezinta o alternativa pentru a stopa recoltarea ilegala si pentru a prepara in continuare produse naturiste bazate pe radacinile acestei plante, cu impact minim asupra pierderii habitatului sau afectarii echilibrului ecologic.

Articol realizat de Alina Tudor, doctorand la Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti

Referinte:

Dihoru G. (1984) Ghid pentru recunoasterea si folosirea plantelor medicinale, Editura Ceres, Bucuresti

Peiulescu M., Popescu H. (1978) Plante medicinale in terapia moderna, Editura Ceres, Bucuresti

Primack R., Patroescu M., Rozylowicz L., Ioja C. (2008) Fundamentele conservarii diversitatii biologice, Editura AGIR, Bucuresti

Popovici L., Moruzi C., Toma I. (2003) Atlas botanic, Editura didactica si Pedagogica, Bucuresti

Dictionarul plantelor de leac, Editura Calin, 2008, Bucuresti

Sursa foto:

Alpinet.org (http://alpinet.org/main/foto/showfoto_en_display_altecomm_item_15368_idxfoto_20.html)

Mai multe detalii privind tratamentele naturiste cu Gentiana lutea puteti gasi pe SanatateCuPlante.ro (http://www.sanatatecuplante.ro)

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
2 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Pentru cultura proprie, unde gasesc aceasta planta? Se poate inmulti si prin seminte? Ma intereseaza si conditiile cerute de aceasta cultura, daca puteti sa-mi spuneti.
    Multumesc!

  2. Pentru cultura proprie puteti achitiona de aici seminte de Gentiana lutea (http://www.kpr.eu/ro/perennials/?slist_page=0&slist_letter=G numarul H28). Planta medicinala se poate inmulti si prin rizomi, cu butasi fasonati la 5-10 cm lungime, plantati direct in sol la 50/50 cm. Gentiana lutea se cultiva numai in anumite conditii, cat mai apropiate de habitatul natural:
    - altitudine cuprinsa intre 400 si 800 m, in zonele subcarpatice;
    - soluri nisipoase, umede, bine drenate;
    - are nevoie de multa lumina, dar se poate dezvolta si in zone partial umbrite (lumina padurii);
    - necesita un minim de umiditate atmsferica si temperaturi nu prea mari;
    - semanarea semintelor incepe toamna pana primavara foarte devreme.

    Mai multe detalii despre modul de cultivare al Gentianei Lutea puteti gasi aici: http://www.agrofm.ro/agro/gentiana-gentiana-lutea/

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress